in

Κυβερνητική πρόθεση για νομοσχέδιο με μειώσεις φόρων 4ετίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρουν φορολογικό νομοσχέδιο ακόμη και πριν τον Δεκαπενταύγουστο δηλώνουν ευθαρσώς στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει να γίνει άμεση νομοθέτηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση προκειμένου να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία και την οικονομία ότι η δέσμευση για μείωση της φορολογίας αποτελεί πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει και αγκάθια στον δρόμο της υλοποίησής του καθώς, σύμφωνα με τις συστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών που επιβλέπουν την υλοποίηση του ελληνικού μεταμνημονιακού προγράμματος, όχι μόνο δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ελαφρύνσεις αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε και κληρονομιά μια “μαύρη τρύπα” της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ μέσω των παροχών που έδωσε στην τελική ευθεία των εκλογών.

Παρ’ όλα αυτά τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τους θεσμούς προκειμένου και να αντιμετωπισθεί η δημοσιονομική μαύρη τρύπα και να δρομολογηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες κεντρικές υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο από το 2021 και μετά, όπως είναι η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων.

Το πρώτο κρας τεστ του σχετικού σχεδιασμού της κυβέρνησης πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 16 Ιουλίου θα επισκεφθεί την Αθήνα με την αφορμή διεθνούς συνεδρίου ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, του σημαντικότερου ίσως θεσμού που επιβλέπει την ελληνική οικονομία. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο. Στις συναντήσεις πρόκειται να ζητήσει να ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική και ειδικά για το σχέδιό της για τη μείωση της φορολογίας. Στις ίδιες συναντήσεις ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα επισημάνει στα κυβερνητικά στελέχη τη δέσμευση της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και κυρίως ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των θεσμών, ο στόχος αυτός δεν εκπληρώνεται ούτε φέτος αλλά ούτε και το 2020. Το κενό που υπολογίζουν οι θεσμοί ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις παροχές που δόθηκαν πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που θέλει να φέρει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται:

– η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή σταδιακά από το 28% στο 20%

– η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%

– η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τη διετία 2020-21

– παρεμβάσεις μείωσης του φορολογικού βάρους στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος

– μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%

– σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος

ΠΗΓΗ: capital.gr