in ,

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν», σχόλια σε Φαρσάρη – Μανουσάκη χωρίς πολιτικαντισμούς

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

 

Όπως είναι γνωστό το Καλό Χωριό αλλά και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή επλήγει σφοδρά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις αρχές Απριλίου. Σοβαρές ζημιές και καταστροφές στις δημόσιες υποδομές και τις ιδιωτικές περιουσίες της περιοχής. Πλημμύρισε ο χώρος του γηπέδου, η είσοδος του γηπέδου είναι γεμάτη λακούβες, ο δρόμος πρόσβασης έχει τα χάλια του, διαβρώθηκαν τα πρανή του χώρου εκβολής του χειμάρρου, διαβρώθηκαν τα πέδιλα της γέφυρας  και τόνοι φερτών υλικών (ξύλα καλάμια σκουπίδια και μπάζα) κατέκλεισαν όλο το μέτωπο της παραλιακής ζώνης σε μεγάλη απόσταση. Ο Υγροβιότοπος ασφυκτιά και βρίσκεται σε κίνδυνο διότι  υπάρχουν μέσα κορμοί δένδρων που σήπονται και δημιουργούν ασφυξία στους υδρόβιους οργανισμούς του υγρότοπου.

Στον Κατάλογο των τύπων οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας  χλωρίδας και πανίδας, που απαντούν στην Ελλάδα ανήκει και ο οικότοπος με κωδικό 1120 * Εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με βλάστηση  Posidonia (Posidonion oceanicae) τα λεγόμενα λιβάδεια Ποσειδωνίας.

Για την προστασία και τη διατήρησή των οικοτόπων, τα κράτη-µέλη  πρέπει να καθορίσουν προστατευόμενες  περιοχές (Ειδικές Ζώνες διατήρησης). Αυτό γίνεται με την σύνταξη ειδικής μελέτης για την τεκμηρίωση της σημασίας του προστατευταίου αντικειμένου και ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000 .

Η παραλιακή ζώνη του Καλού Χωριού δεν είναι στο δίκτυο Natura 2000 και δεν υπάρχει κανενός είδους απαγόρευση ή σύσταση από το να την καθαρίσει η Δημοτική Αρχή από τα σκουπίδια, τα καλάμια, τα σπασμένα κλαδιά, τα πλαστικά, τα βαρέλια κ.λ.π  που μετά την πλημμυρική αιχμή του Καλού Ποταμού υπάρχουν ακόμη στην παραλιακή ζώνη. Πρέπει δε ο καθαρισμός να γίνεται με επίβλεψη ειδικού διότι ο χειριστής του χωματουργικού μηχανήματος δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα μικροαποθέματα με το κρινάκι της άμμου και τους θημώνες της Ποσειδωνίας.

Αυτά που ο κ. Φαρσάρης υπαινίσσεται ότι δεν πρέπει να καθαρίζονται επειδή είναι υπολείμματα από λιβάδια ποσειδωνίας στην πραγματικότητα είναι ξύλα, καλάμια, σπασμένα πλαστικά μπουκάλια από φυτοφάρμακα (τα οποία έχουν μεγάλους χρόνους υποδιπλασιασμού και βλάπτουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας), πεταμένα λάστιχα, σκουπίδια, ακόμη και σιδερένιο βαρέλι,  και πολλά άλλα που έφερε στην παραλιακή ζώνη η πλημμυρική αιχμή του Απριλίου. Αυτά ζητά ο απλός πολίτης  να καθαρίσετε.

Με βάση την ΚΥΑ ∆∆Π0007378/0454ΒΕΞ2017 – ΦΕΚ 1636/Β/12-5-2017 περί αιγιαλού, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέµβαση που αλλοιώνει τη φυσική µορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία του αιγιαλού. (Απαγορεύεται δηλαδή να παίρνεις φορτηγά άμμου για να αποκαλύψεις ένα πολυβολείο και να το κάνεις καφετέρια, απαγορεύεται να παριστάνεις ότι καθαρίζεις την ακτή και να καταστρέφεις τα μικροαποθέματα από τα κρινάκια της άμμου τα οποία έχουν άλλοι περιφράξει με πασσαλάκια και σκοινιά, απαγορεύεται να κατασκευάζεις τοιχία και άλλες κατασκευές χωρίς αδειοδότηση απαγορεύεται να είναι γεμάτη σκουπίδια η παραλία ένα ολόκληρο μήνα,κ.λ.π  κ.λ.π

Το πρόγραμμα POSBEMED (INTERREG MED), (που το φυλλάδιό του παρουσίασε ο κ. Φαρσάρης στην ανάρτησή του)  διεξήγαγε έρευνα που  επικεντρώθηκε στις διαχειριστικές πρακτικές, στις συγκρούσεις χρηστών, Δήμων κ.λ.π  σε Μεσογειακές ακτές με παρουσία θημώνων Ποσειδωνίας ( ξεβρασμένων φυτικών υπολειμμάτων Ποσειδωνίας). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε (όπως ήταν φυσικό) σε παράκτιες προστατευόμενες περιοχές και ζώνες προστασίας της φύσης του Δικτύου Natura 2000. Το ∆ίκτυο Natura 2000 ως γνωστόν αποτελεί εργαλείο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής  για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να αξιοποιηθούν για την χάραξη Ευρωπαικής στρατηγικής για την διαχείριση του φυσικού αυτού πόρου (των Θημώνων) και την σύνταξη οδηγιών και καλών πρακτικών σε δήμους και λοιπούς φορείς διαχείρισης των Μεσογειακών ακτών.

Από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας σε συνεργασία με την Ε.Ε.Π.Φ (Γαλάζια Σημαία) ψάχνουν αποτελεσματικούς τρόπους να διαδώσουν τα αποτελέσματα της έρευνας ***

Για μια στιγμή όταν είδα το φυλλάδιο του POSBEMED που παρουσίασε ο κ. Φαρσάρης σκιάχτηκα. Λέω μπράβο μπράβο από κει που μαζεύαμε μόνοι μας τα σκουπίδια σε ημερίδες εθελοντισμού  περάσαμε σε καθεστώς λελογισμένης διαχείρισης και προστατεύουμε και τους πολύτιμους θημώνες.

Να σημειώσω ότι η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη σε μια σύνοψη διαμεσολάβησης αποφάνθηκε τον Οκτώβριο του 2018  περί της  διατήρησης των ξερών εκβρασμένων φύλλων  «Posidonia» στις παραλίες ως στοιχείο οικολογικής ισορροπίας του παράκτιου χώρου

Συμπέρασμα:

Σε δύο θέματα συμφωνώ με τον κ.. Φαρσάρη και υπερθεματίζω.

  • Να διαχειριστούμε την παραλιακή ζώνη με βάση τις καλές πρακτικές του POSBEMED. Ας ξεκινήσει η απερχόμενη διοίκηση της ΔΑΕΑΝ με καθαρισμό της ακτογραμμής από τα τοξικά σκουπίδια με χειρονακτικά μέσα και επανατοποθέτηση της περίφραξης στα μικροαποθέματα του κρίνου της άμμου
  • «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Θέτω Δημόσια τρία κατά την εκτίμησή μου σημαντικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την νέα Δημοτική Αρχή και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών από τον υγροβιότοπο που πρέπει να γίνει χτες.

  • Η παραλία πρέπει να καθαρίζεται χειρονακτικά από συνεργείο διότι συχνά θα εκβράζονται σκουπίδια που κατέβασε ο Καλός Ποταμός και τώρα είναι θαμμένα στον βυθό. Είναι γνωστό επίσης ότι οι παραλίες ΑΝΑΛΟΥΚΑΣ στη Σητεία και ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στον Αγ. Νικόλαο λόγω των κινήσεων και αναστροφών των θαλασσίων ρευμάτων αποτελούν παγίδες για τα πλεούμενα σκουπίδια των θαλλασών.
  • Πρέπει να προχωρήσουμε σε υδρολογική μελέτη για τον Καλό Ποταμό για την αποτροπή της χειμαρρικής δράσης και την εξομάλυνση της δίαιτα του πολύτιμου νερού. Έχει δώσει τρεις πλημμυρικές αιχμές το 2009. 2015 και 2019 και εκτιμώ ότι θα δώσει και άλλη πολύ μεγαλύτερη.
  • Να θέσουμε την παραλιακή ζώνη υπό το καθεστώς της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου, με μελέτες φέρουσας ικανότητας και μελέτες προστασίας των επισκεπτών (Βούλισμα) και μια Μελέτη της Βιοποικιλότητας του Θαλάσσιου και Παράκτιου Συστήματος που θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων..

*** Μ. Σαλωμίδη, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας

Κα. Μ. Αδαμοπούλου, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας

Σχετικές Αναρτήσεις:

Το ψέμα έχει μικρά ποδάρια   Χρήστος Μανουσάκης

από fonien.gr      δημοσιεύθηκε 17.05.2019 – 15:42

Όποιος δε γνωρίζει καλό είναι σιωπά. Από Μιχάλη Φαρσάρη

από fonien.gr     δημοσιεύθηκε 17.05.2019 – 16:49

<<Όποιος δε γνωρίζει καλό είναι σιωπά. Επίσης κάποιος να μας πει από το Καλό Χωριό, ποιος έστειλε να μαζέψουν την Ποσειδωνία από τον Αγ. Παντελεήμονα πριν πάει ο χωματουργός. το σχόλιο του Μιχάλη Φαρσάρη, υποψήφιου δημ. συμβ. με τον συνδυασμό Διακαίωμα στην Πόλη>>

 

Γιώργος Μαργιολάκης

Μελετητής Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών

Έργων Δημόσιου κ Ιδιωτικού Τομέα