in , , , , , ,

«Κρήτη», “Κρητική κουζίνα» & «Κρητικό μπακάλικο»

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2012. Η δράση της εστιάζει κυρίως στην ανάδειξη, προβολή και προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών του νησιού.

Μέσα από τα αναγνωρισμένα σήματα «κρήτη», κρητική κουζίνα» & «κρητικό μπακάλικο» επιτυγχάνει την προώθηση τόσο των κρητικών προϊόντων όσο και της  Κρητικής Διατροφής.

Τα προϊόντα με το σήμα «κρήτη»  γίνονται όλο και περισσότερο αναγνωρίσιμα στην αγορά του εσωτερικού και εξωτερικού κάτω από μία ενιαία ταυτότητα. Με το σήμα αυτό διακρίνονται τα προϊόντα που παρασκευάζονται και τυποποιούνται στην Κρήτη, αναδεικνύοντας τη διατροφική παράδοση του τόπου.

1-10-16-lasi8i

Ο συνδυασμός κρητικών συνταγών, προϊόντων και φιλοξενίας είναι οι πυλώνες του σήματος «κρητική κουζίνα». Ο κάθε πιστοποιημένος χώρος μαζικής εστίασης, έχει συνταγές που κρύβουν μια ολόκληρη φιλοσοφία και ένα κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.  Η γαστρονομική κουλτούρα που διακρίνει και χαρακτηρίζει την Κρήτη, μπορεί να αναβαθμίσει την ταξιδιωτική εμπειρία και  να αποτελέσει σημαντική πηγή ικανοποίησης για κάθε επισκέπτη και τουρίστα.

Μάλιστα, σήμερα, οι ξενοδόχοι,  – αγκαλιάζοντας ολοένα και περισσότερο την όλη προσπάθεια- δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα της κουζίνας, λειτουργώντας παράλληλα ως πρεσβευτές της κρητικής κουζίνας, μέσα από την τοπική γαστρονομική παράδοση. Η απόκτηση του σήματος μπορεί να λειτουργήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και για τα ξενοδοχεία, που καταβάλουν συνεχώς αξιόλογες προσπάθειες να διακριθούν και να ξεχωρίσουν στην προσφερόμενη τουριστική εμπειρία. Άλλωστε, η υιοθέτηση και εφαρμογή των προδιαγραφών του σήματος «κρητική κουζίνα», στους χώρους μαζικής εστίασης δεν απαιτεί επενδύσεις σε εγκαταστάσεις. Τέλος, επιτυγχάνεται η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, με τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών των επιχειρήσεων της Κρήτης. Με τις συνεργασίες αυτές, καταφέρνουν τα τοπικά προϊόντα να μπαίνουν στις κουζίνες των ξενοδοχείων.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, σήμερα μέσα από το σήμα «κρητική κουζίνα», έχουν διακριθεί 22 εστιατόρια και ταβέρνες σε Κρήτη & Αθήνα καθώς και 14 a la carte εστιατόρια ξενοδοχείων σε όλη την Κρήτη.

Η Περιφέρεια Κρήτης, Π.Ε Λασιθίου & η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, σας προσκαλούν στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο Σήματα «κρήτη», «κρητική κουζίνα» & «κρητικό μπακάλικο» Εργαλεία συνεργασίας & ανάπτυξης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2016 σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, στην οδό Ι. Κουνδούρου 17, Αγ. Νικόλαος. Ώρα προσέλευσης 17:00.

Πρόγραμμα Ενημερωτικής Ημερίδας

17:00 – 17:30: Προσέλευση – Έναρξη

17:30 – 18:15: Χαιρετισμοί

  • Πελαγία Πετράκη – Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου
  • Μανόλης Χνάρης – Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης
  • Μιχάλης Βαμιεδάκης – Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης
  • Θωμάς Χαριτάκης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λασιθίου
  • Μανόλης Βαρκαράκης – Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λασιθίου

18:15 – 18:30: «Η φιλοσοφία και η διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων και των επιχειρήσεων με το σήμα «κρήτη» – ∆ρ Αλέξανδρος Στεφανάκης, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Παραρτημάτος Κρήτη & Αντιπρόεδρος ∆Σ Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης

18:30 – 18:45: «Σήμα «κρητική κουζίνα», η γαστρονομική κουλτούρα της Κρήτης σε ένα Πρότυπο» – Βίκυ Νταγιαντά, Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης

18:45 – 19:30: Ερωτήσεις – Συζήτηση – Κλείσιμο ημερίδας