in

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα στα ακτοπλοϊκά ταξίδια – Πώς θα ελέγχονται οι ταξιδιώτες

Αυξάνονται οι πληρότητες των πλοίων. Τα μέτρα που δεν αλλάζουν. Πώς θα ελέγχονται οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Αθήνα. Τι ισχύει σύμφωνα με την ΥΠΑ.

Την αναθεώρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τα επιβατηγά πλοία επιτρέπει πλέον η θετική πορεία περιορισμού του κορωνοϊού στη χώρα μας, , σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας. Παράλληλα ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ώστε να καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο για τον έλεγχο των επισκεπτών που θα φτάνουν στη χώρα μας μετά τις 15 Μαΐου, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού.

Αυξάνονται οι πληρότητες των πλοίων

Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείο Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών αυξάνεται στο 60% (από 50%) για τα πλοία που δεν διαθέτουν καμπίνες και στο 65% (από 55%) για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

Αυξάνεται επίσης σε 2 (από 1) το όριο ατόμων ανά καμπίνα, ενώ διατηρείται το αντίστοιχο όριο των τεσσάρων (04) ατόμων αν πρόκειται για οικογένεια ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.

Σχολιάζοντας την θετική αυτή εξέλιξη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους επιβάτες, τα πληρώματα και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη συνέπεια που επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν στην τήρηση των μέτρων. «Όπως είχα δηλώσει από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου», είπε, «αυτό θα συνεχίσει να αναθεωρείται, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συνεχίζουμε με συνέπεια, μένουμε ασφαλείς».

Τα μέτρα που δεν αλλάζουν

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει το μέτρο της θερμομέτρησης καθώς επίσης και της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου. Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Επίσης θα ενημερώνονται οι επιβάτες για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.

Πώς θα ελέγχονται οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ έχουν τεθεί επί τάπητος διάφορα σενάρια για τον τρόπο ελέγχου των επιβατών που θα φτάνουν στη χώρα μας από τις 15 Ιουνίου και έπειτα. Μία από τις λύσεις, είναι το «pooled testing», δηλαδή ένας μαζικός έλεγχος δειγμάτων.

Για παράδειγμα, σε πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται 5 τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ βγει αρνητικό, και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά. Σε περίπτωση που βγει θετικό, τότε θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό.

Η εν λόγω μέθοδος δεν είναι καινούρια καθώς χρησιμοποιείται και για τον HIV, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, μειώνεται λίγο η ευαισθησία του τεστ. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν και αρκετοί υπάλληλοι για να κάνουν μαζικές δειγματοληψίες, καθώς σε μια ημέρα μπορεί να φτάσουν ακόμη και 60.000 άνθρωποι στη χώρα μας.

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί μέσω της αυτοδειγματοληψίας, αλλά επειδή είναι δύσκολο ο κάθε επιβάτης να παίρνει με την ειδική μπατονέτα το δείγμα από τη μύτη ή από το λαιμό του, υπάρχει η σκέψη να φτύνει λίγο σάλιο σε ένα κυπελάκι.

Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται επίσης να αξιοποιηθούν τρία εργαλεία τα οποία είναι τα εξής:

  • Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF): Θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης.
  • Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης: Καταγράφει αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον ιό.
  • Λογισμικό για παρακολούθηση συμπτωμάτων: Ο ταξιδιώτης θα γράφει από πού προέρχεται, που διαμένει, τα στοιχεία επικοινωνίας του και θα κάνει μια αυτοαξιολόγηση της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το εν λόγω εργαλείο έχει προκύψει νομικό κώλυμα μένει να δούμε εάν θα προκριθεί ή όχι.

Τι ισχύει σύμφωνα με την ΥΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι με NOTAMS που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, παρατεινόταν έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το 1ο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Η δεύτερη φάση

Σε δεύτερη φάση από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης.

ΠΗΓΗ: newpost.gr