in

Σ. Τσιόδρας: Αναπόφευκτη η εξάπλωση του ιού σε ευάλωτες ομάδες

Την άποψη πως η εξάπλωση του κορωνοϊού σε ευάλωτες ομάδες είναι αναπόφευκτη, όμως, θα πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί».

«Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε: «Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει για να μειώσουμε μια επιδημία που αφορά σε 1.000 άτομα σε μια περιοχή και να την φτάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς, να κατεβάσουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού (R0) σε 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30 με 35 μέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του ώστε «να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό όταν έχουμε πολλές επιδημίες».

Αναφερόμενος στη χρήση τεστ αντισωμάτων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση, τονίζοντας πως «δεν συγκρίνονται με τα μοριακά τεστ».

40 νέα κρούσματα

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλους τέσσερις νεκρούς στην Ελλάδα από κορωνοϊό, συνολικά 160. Ο ίδιος ενημέρωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40 (τα 35 είναι από συρροή γνωστών κρουσμάτων) και συνολικά είναι 2.810, εκ των οποίων το 55% άνδρες.

Από αυτά 612 (21,8%) σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 1.452 (52%) αφορούν σε ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 23 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 90 ασθενείς.

Από τα θύματα, 43 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr