in ,

Κορδέλα στο Ονειρικόν, audio

“Είναι ωραίο να στηρίζεις και να αγαπάς ανθρώπους που το έχουν ανάγκη…” με το μήνυμα αυτό ολοκληρώθηκε το πρωί της παρασκευής η συζήτηση στο στούντιο του Λατώ 103,3 και στην εκπομπή ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ με τον Θάνο Κορομπύλια.    Καλεσμένοι ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ του ΚοιΣΠΕ του νομού, Μανόλης Φαζάκης και Κατερίνα Γιώμελου. Η κουβέντα επικεντρώθηκε στα εγκαίνια του καφέ Ονειρικόν, που θα γίνουν απόψε στις 7 στην παραλία της Άμμου
 

 
Το θέμα του fonien.gr που είχε γράψει η Άννα Μετζογιαννάκη – Τζώρτζη
 
Ένα καφέ που χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να αντέξει στον χρόνο, για να δούμε μια κοινωνία ίση απέναντι σε ίσους.

Η πρώτη γενική συνέλευση και οι εκλογές για το ΔΣ και το εποπτικό Συμβούλιο του ΚοιΣΠΕ Λασιθίου, που ονομάστηκε «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» πραγματοποιήθηκαν στις 7/11/14, ξεκίνησε με την παρότρυνση και την υποστήριξη της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.
Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός  Περιορισμένης  Ευθύνης  είναι  Νομικό Πρόσωπο  Ιδιωτικού  Δικαίου, με περιορισμένη ευθύνη των  μελών του, που θεσπίσθηκε με τον Ν.2716/99 του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την «Ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Ο ΚοιΣΠΕ είναι μια ιδιαίτερη μορφή συνεταιρισμού, αφού παράλληλα είναι παραγωγική και εμπορική μονάδα αλλά και Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η ανάπτυξη και η εποπτεία της  οποίας ανήκει στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ασκείται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας (Το.Ψ.Υ.) μπορεί να ιδρυθεί μόνο ένας ΚοιΣΠΕ, ο οποίος όμως μπορεί να αναπτύξει πολλές διαφορετικές οικονομικές δραστηριότητες π.χ. αγροτική δραστηριότητα, κτηνοτροφική, μελισσοκομική, αλιευτική, δασική, βιομηχανική, βιοτεχνική, ξενοδοχειακή, εμπορική, παροχής υπηρεσιών, κ.α. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μονάδα ψυχικής υγείας στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αφού περιλαμβάνει ένα υποστηρικτικό και θεραπευτικό πλαίσιο από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μέσα στο οποίο προωθείται και ενισχύεται ο επαγγελματικός και ο  κοινωνικός ρόλος του ατόμου.
Μέσα από την επαγγελματική του αποκατάσταση το άτομο αισθάνεται χρήσιμο μέλος της οικογένειας του και της κοινωνίας στην οποία ζει, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση του και τελικά βελτιώνεται η υγεία του.
Ο Κοι.Σ.Π.Ε αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο θεσμοθετημένο Μοντέλο Κοινωνικής Επιχείρησης στην Ελλάδα. Τo νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, νόμος 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα»,  δίνει προστιθέμενη αξία στο ήδη υπάρχον νομοσχέδιο για τους Κοι.Σ.Π.Ε., άρα έρχεται να αυξήσει τα οφέλη από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Τα μέλη του ΚοιΣΠΕ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Α. Άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 35%.
Β. Εργαζόμενοι στο χώρο ψυχικής υγείας – δημόσιοι υπάλληλοι – επαγγελματίες ψυχικής υγείας με ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 45%.
Γ. Δήμοι, Κοινότητες, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., άλλα φυσικά πρόσωπα, ιδιώτες, ιδρύματα σε ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 20%.
Το ΔΣ του ΚοιΣΠΕ Λασιθίου Περίπλους αποτελείται στην πλειοψηφία του από εργαζόμενους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας , τα οποία μέλη διαθέτουν χρόνο και προσπάθεια ακόμη και εκτός του ωραρίου τους για να προωθηθούν τα θέματα του ΚοιΣΠΕ, παλεύοντας με την τεράστια γραφειοκρατία αλλά και την νοοτροπία του στίγματος.  Είμαστε ενωμένοι και έχουμε ένα δυνατό όραμα-στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης-την Κοινωνική Επανένταξη, καθώς ο ΚοιΣΠΕ αποτελεί παράλληλα και Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Η επιτυχία μας θα συμβάλλει στην πραγματική κοινωνική αλλαγή, αλλάζοντας τα στερεότυπα περί της μη σημαντικής βελτίωσης του ψυχικά ασθενούς με τη κατάλληλη εργασία σε βάθος χρόνου.
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της λειτουργίας ενός ΚοιΣΠΕ είναι ότι οι εργαζόμενοι της κατηγορίας Α, που ανήκουν στα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, αμείβονται ανάλογα με την παραγωγικότητά τους και το χρόνο εργασίας τους.
 
Τα οφέλη από τη λειτουργία των ΚΟΙΣΠΕ αφορούν τόσο στους ίδιους στους χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στις οικογένειες τους αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, καθώς καλύπτει κάποιες από τις ανάγκες της, όπως μείωση της ανεργίας, τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και αύξηση της κοινωνικής συνοχής.
Στην παρούσα φάση έχουμε αναλάβει και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με πώληση καφέ, παγωτού, σνακ με την επωνυμία «Ονειρικόν» το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο χώρο του κτιρίου στην οδό Ακτή Νεάρχου 5, με θέα και άμεση πρόσβαση στην πολυσύχναστη παραλία «Άμμος» του Αγ. Νικολάου όπου το Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου παραχώρησε μέρος του ισόγειου χώρου για χρήση από τον ΚοιΣΠΕ Λασιθίου.
Είναι πολύ πιθανή η σημαντική επιτυχία του παραπάνω εγχειρήματος εφόσον όμως τύχει της στήριξης και της έμπρακτης συμπαράστασης από τους φορείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και την τοπική κοινωνία.
 
 
Ο Πρόεδρος  του Δ.Σ του
ΚοιΣΠΕ Λασιθίου
 
Εμμανουήλ Φαζάκης