in ,

Κολοβό το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, video

Έτσι χαρακτήρισε το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λασιθίου Κωστής Νικολαράκης στην ομιλία του το μεσημέρι της Πέμπτης στην πλατεία της πόλης. Ο ίδιος περιέγραψε την εικόνα απο την δική του μεριά 29 χρόνια σε αυτό, έκανε προτάσεις για να λειτουργήσει καλύτερα και κάλεσε τους πάντες να είναι δίπλα στο ΓΝΑΝ συνέχεια.
δείτε το βίντεο της ομιλίας του:

fonien.gr - Το Συλλαλητήριο στον Άγιο Νικόλαο για το Νοσοκομείο (19-4-2018)


 
εδώ το κείμενο της ομιλίας του:
“Με σταματούν στο δρόμο και με ρωτούν τελευταία πολλοί γνωστοί ή άγνωστοι ποια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και εάν οι καθημερινές αναφορές σε προβλήματα του που άφησαν να γίνει η σημερινή συγκέντρωση είναι δικαιολογημένες.
Υπηρετώ στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 29 χρόνια. Έχω ζήσει βήμα-βήμα όλα τα στάδια εξέλιξης του. Με λίγα λόγια θα προσπαθήσω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα. Για το που βρίσκεται το νοσοκομείο σήμερα.
Το Ν.Γ.Ν.Α.Ν. από το 1990 έως 2009 που η χώρα εισήρθε στα μνημόνια είχε μια σταθερά ανοδική πορεία και έφτασε να λειτουργεί ικανοποιητικά ως Περιφερειακό Νοσοκομείο για τα ελληνικά δεδομένα.
Από το 2009 και μετά υπήρξε μια δραματική ταχεία κατάρρευση σε όλα τα επίπεδα με συνέπεια ολόκληρα τμήματα να κλείσουν ή να μετατραπούν σε εξωτερικά ιατρεία.
Σήμερα ο πολίτης του Αγίου Νικολάου για ένα απλό οδοντόπονο πρέπει να πάει στο Ηράκλειο. Το οδοντιατρικό τμήμα στο οποίο υπηρετούσαν κάποτε 3 γιατροί έκλεισε εδώ και 1,5 χρόνο.
Ο πολίτης του Αγίου Νικολάου για ένα πρόβλημα στα αυτιά του, ή επειδή άνοιξε η μύτη του, ή επειδή ένα παιδί κατάπιε ένα αντικείμενο, ένα ξένο σώμα, και κινδυνεύει να πνιγεί, πρέπει να μεταβεί στο Ηράκλειο. Η άλλοτε κραταιά ΩΡΛ κλινική λειτουργεί επί μακρόν με ένα γιατρό (πρόσφατα προστέθηκε και δεύτερος) χωρίς να καλύπτει όπως άλλοτε ολόκληρο το μήνα τις ανάγκες της περιοχής σε 24ωρη βάση.
Ο ηλικιωμένος ασθενής που θέλει να αλλάξει το καθετήρα του πρέπει να πάει στο Ηράκλειο. Η άλλοτε ανθούσα Ουρολογική κλινική των τεσσάρων γιατρών έμεινε με ένα γιατρό, που δεν προκάνει να κάνει τα στοιχειώδη, όσο και εάν προσπαθεί.
Ο αγρότης της περιοχής που θα τον χτυπήσει μια ελιά στο μάτι, ή ένα άλλο ξένο σώμα πρέπει να πάει στο Ηράκλειο. Στο νοσοκομείο έχει απομείνει ένας Οφθαλμίατρος. Τι να πρωτοκάνει και ποσό να εφημερεύσει.
Φροντίστε να πάθετε αλλεργία σε μια από τις 9 μέρες που το νοσοκομείο διαθέτει Δερματολόγο. Τις άλλες μέρες πάρτε το δρόμο για το Ηράκλειο.
Εάν μετά από τα παραπάνω σας σπάσουν τα νεύρα, τότε ο μοναδικός Νευρολόγος του Νοσοκομείου είναι παρών 7-8 φορές τον μήνα σε εφημερία. Τις υπόλοιπες μέρες επίσης ο δρόμος για το Ηράκλειο είναι ανοικτός.
Από τα παραπάνω το δικό μου συμπέρασμα είναι: ΤΟ Ν.Γ.Α.Ν. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΛΟΒΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Το δικό σας;
Τα υπόλοιπα λειτουργούντα τμήματα επίσης έχουν προβλήματα. Θα περιοριστώ στο μείζον.
Στην Παθολογική κλινική που έχει δύναμη 21 κλινών φιλοξενούνται καθημερινά 30-35 ή και 40 ασθενείς ταυτόχρονα. Ο ένας ιατρός εφημερίας επιφορτίζεται για να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά ταυτόχρονα με τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στην εφημερία. Αυτό πρακτικά δεν είναι εφικτό. Ο εφημερεύων γιατρός που υποχρεούται να αντιμετωπίσει όλο αυτό τον όγκο των ασθενών δεν προλαβαίνει να μάθει καλά ούτε τα ονόματα τους.
Από τα παραπάνω το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι με τις συνθήκες αυτές η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής είναι ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ για να μην πω ότι εγκυμονεί κινδύνους.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Να εμπιστευόμαστε το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αυταπάρνηση του συνόλου των εργαζομένων που έχουν απομείνει κρατούν το νοσοκομείο ΟΡΘΙΟ και θα το κρατούν ΟΡΘΙΟ μέχρι να αντέξουν. Να το εμπιστευόμαστε ακόμη.
Προτάσεις για λύση:

  • Στελέχωση ΟΛΩΝ των τμημάτων που λειτουργούσαν και έχουν αποδεκατιστεί με σκοπό την πλήρη καθημερινή 24ωρη λειτουργία τους.

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση το τελευταίο χρόνο. Προσπάθειες άστοχες, αποσπασματικές και κατά συνέπεια αναποτελεσματικές. Συχνά άλλους γιατρούς έχουμε ανάγκη και άλλους γιατρούς μας φέρνουν. Έρχονται γιατροί που προτού καθίσουν στην θέση τους ετοιμάζονται για απόσπαση ή διορισμό σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, θεωρώντας το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου απλά σαν ένα σκαλοπάτι, το πρώτο σκαλοπάτι εισόδου στο σύστημα.

  • Δημιουργία δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον Άγιο Νικόλαο.

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου συνωστίζονται βαριά περιστατικά που χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής φροντίδας με απλά περιστατικά ασθενών που θέλουν για παράδειγμα να τους γραφτούν τα φάρμακα, να τους μετρήσουν το σάκχαρο ή την πίεση τους. ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΩΣΤΑ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι αισιόδοξος για την πορεία του Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου;
Δεν έχω ελπίδες ότι το πράγμα θα βελτιωθεί σύντομα. Μια μικρή αχνή ελπίδα υπάρχει εφόσον υπάρξουν οι παρακάτω προϋποθέσεις.
Α) Πρόταση – Πρόκληση – Πρόσκληση.
Η Αντιπεριφερειάρχης του Νομού Λασιθίου να οργανώσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι παρακάτω θεσμικοί παράγοντες του Νομού,

  • Οι δυο Μητροπολίτες του Νομού
  • Οι δυο Βουλευτές του Νομού
  • Οι τέσσερις Δήμαρχοι του Νομού

με σκοπό την θεσμοθέτηση άτυπου οργάνου σε επίπεδο Νομού Λασιθίου, το οποίο συντονισμένα θα προσπαθεί να επιλύει μείζονα  προβλήματα του Νομού Λασιθίου, όπως υγεία εν προκειμένω. Αλλιώς ο Νομός θα συνεχίζει να αποτελεί το αποπαίδι της Κρήτης.
Β) Η σημερινή στήριξη όλων σας να μην είναι περιστασιακή αλλά μόνιμη και διαρκής.
Μας δίνει δύναμη, μας δίνει ελπίδες.
Συνεχίστε να είστε μαζί μας.
Συνεχίστε να είστε δίπλα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
 
Ευχαριστώ
Νικολαράκης Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου”