in

Κατέβασαν χιλιάδες πρόβατα που ευλογήθηκαν και φέτος στον Άη Γιώργη [PICS]

Εκατοντάδες κόσμου βρέθηκαν και φέτος στην Ασή Γωνιά Χανίων όπου αναβίωσε ένα έθιμο πάρα πολλών χρόνων, σχεδόν όσο υπάρχει το ίδιο το χωριό!

Το μοναδικό έθιμο της ευλογίας των προβάτων αναβιώνει την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, προστάτη των κτηνοτρόφων οι οποίοι συγκεντρώνονται με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του χωριού που βρίσκεται στην πλατεία.

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, καθώς χιλιάδες πρόβατα στολισμένα με λέρια (κουδούνια) οδηγούνται με σειρά στο εκκλησάκι. Μαντρώνονται και περιμένουν τον ιερέα να τα ευλογήσει. Οι κτηνοτρόφοι, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες.

Για κάποιους, το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι’ αυτό άλλωστε και το γάλα διανέμεται σε όλους.

Λέγεται δε, ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον Αη-Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό. Μάλιστα, οι παλαιότεροι διηγούνται ιστορίες για κτηνοτρόφους που δεν κατέβασαν τα πρόβατα τους για να ευλογηθούν και όπως λένε γνώρισαν την οργή του Αγίου.

Την ημέρα της γιορτής, η ορεινή κοινότητα της Κρήτης γίνεται πόλος έλξης των επισκεπτών που καταφθάνουν με κάθε μέσο ακόμα και με οργανωμένες εκδρομές

Οι ντόπιοι με παραδοσιακές ενδυμασίες προσφέρουν κρητικά παξιμάδια, ενώ στην περιοχή στήνονται παραδοσιακά γλέντια.

Εκτός από την ευλογία των προβάτων, γίνεται και η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στους δρόμους του χωριού, ενώ το γάλα που προσφέρεται από τους κτηνοτρόφους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους δυο τόνους.

ΠΗΓΗ: zarpanews.gr