in ,

Καμμένος: Η Τουρκία προκαλεί εμπλοκή, θέτω το θέμα σε ΕΕ – ΝΑΤΟ

Για εμπλοκή με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατηγόρησε την Τουρκία από τις Βρυξέλλες ο Πάνος Καμμένος, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των 28 υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ελληνας ΥΕΘΑ προανήγγειλε ότι θα κάνει διάβημα για το θέμα στην Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ είπε ότι θα ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ.
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Καμμένου:

«Μετά από επικοινωνία μου με την κ. Μογκερίνι, σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Εθνικής Άμυνας της ΕΕ προ ημερησίας διάταξης θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. 
«Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο το οποίο συνήθως λυνόταν διά της διαπραγματεύσεως μεταξύ των διοικητών έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μια εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας με την άρνησή της, εκ μέρους του εισαγγελέα της Τουρκίας, οι δύο στρατιωτικοί να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της δίκης, αλλά στο προξενείο.  
Είναι θέμα, το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών, ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα που θα οδηγούσαν σε διακινητές και παράνομους μετανάστες που θα έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα να περάσουν μέσα σε τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν.
Είναι θέμα που αφορά και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών θα αναπληρωθεί και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μέρος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων».