in , ,

Καλοκαίρι και θάλασσα με ασφάλεια και προσοχή, audio

Για το ασφαλές καλοκαίρι μίλησε στην εκπομπή ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ και στον δημοσιογράφο Θάνο Κορομπύλια ο λιμενάρχης Αγίου Νικολάου Σπύρος Αγγελάκης
ακούστε εδώ
Συμβουλές προστασίας στη θάλασσα για τους ενηλίκους.
* Μην ασχολείστε με θαλάσσια αθλήματα εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
* Μην ασχολείστε με θαλάσσια σπορ τις ώρες που «καίει» περισσότερο ο ήλιος (12 το μεσημέρι έως 4 το απόγευμα).
* Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί εάν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση, αν είστε υπέρβαροι ή αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα. Ειδικά οι πάσχοντες από επιληψία, στεφανιαία νόσο, διαταραχές του αίματος που προκαλούν μουδιάσματα των άκρων και κράμπες και όσοι είναι επιρρεπείς στην λιποθυμία δεν πρέπει να κάνουν καταδύσεις, ψαροντούφεκο, τζετ σκι, θαλάσσιο σκι ή ιστιοσανίδα, ενώ στην κολύμβηση και το κανό πρέπει να έχουν μαζί έναν άλλο ενήλικα.
* Ενημερωθείτε για τις τοπικές καιρικές συνθήκες και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πριν πάτε για κολύμπι, για ψάρεμα ή για οποιοδήποτε θαλάσσιο άθλημα ή δραστηριότητα. Να θυμάστε ότι οι απότομες μεταβολές του καιρού (όπως τα «μελτέμια») μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες.
* Περιορίστε τις δραστηριότητές σας κοντά στην ακτή ή έστω στις περιοχές που οριοθετούνται με σημαδούρες. Προσέξτε επίσης να μην βρίσκεστε πάνω στην ρότα των πλοίων.
* Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα πλωτό μέσο να φοράτε σωσίβιο, ανεξάρτητα από την απόσταση που πρόκειται να διανύσετε, το μέγεθος του σκάφους ή τις κολυμβητικές ικανότητές σας. Σωσίβιο χρειάζονται όλοι οι επιβαίνοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
* Να έχετε το νου σας για ενδείξεις που προειδοποιούν για μεγάλο ύψος κύματος από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν.
* Αν παγιδευτείτε σε ένα θαλάσσιο ρεύμα, αρχίστε να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή. Όταν ξεφύγετε από αυτό, θα μπορέσετε να κολυμπήσετε προς τα έξω.
Πως να προστατεύσετε τα παιδιά
Για να απολαμβάνει τα παιδιά τις χάρες του νερού με ασφάλεια, οι γονείς ή σε όποιοι ενήλικες τα έχουν μαζί τους στις διακοπές, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω Μέτρα προφύλαξης :
* Ποτέ μην αφήνετε το παιδί χωρίς επίβλεψη μέσα ή γύρω από το νερό.
* Μην χρησιμοποιείτε τις συσκευές επίπλευσης (όπως τα μπρατσάκια, τις φουσκωτές κουλούρες κ.λ.π.) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
* Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά την ηλικία των 4 ετών), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές κατά προτίμηση. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
* Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας δεν φοβάται  τον πνιγμό, ακόμα κι αν ξέρει καλό κολύμπι. Τα μικρά παιδιά (ειδικά όσα έχουν ηλικία κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά και διαρκώς από έναν ενήλικα όταν βρίσκονται στη θάλασσα ή στην πισίνα.
* Μάθετε στο παιδί ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
* Μάθετε στο παιδί να μην μπαίνει στο νερό, εάν δεν έχουν περάσει 4 ώρες από το φαγητό.
Ειδικά στην θάλασσα, οι ειδικοί συνιστούν:
* Να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.
* Μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό αν φοβάται.
* Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους.
* Να χρησιμοποιείτε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης, εάν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι.
* Μάθετε στο παιδί να μην μπαίνει στο νερό εάν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές (ιδίως όταν βρέχει), ούτε όταν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
* Μάθετε στο παιδί να μην κάνει βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
* Μάθετε στο παιδί να μην σπρώχνει και να μην βυθίζει τους άλλους στο νερό.
* Διδάξτε του ότι πρέπει να βγαίνει αμέσως από το νερό εάν δεν νιώθει καλά, φοβηθεί ή κρυώνει.
* Μάθετέ του να καλεί σε βοήθεια, εάν νιώσει κίνδυνο.
 
Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 
ΑΝΤΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Λ.Σ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
 
ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ.
Το κολύμπι στη θάλασσα είναι καλό, όπως καλή είναι και η ενασχόληση μας  με τα θαλάσσια αθλήματα αλλά η ΑΣΦΑΛΕΙΑ μας είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για όλους.
Παρακάτω αναφέρονται τα ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ που πρέπει να λαμβάνονται από όλους για να αποφεύγονται οι πιθανοί κίνδυνοι σε κάθε ασχολία μας με το νερό.
Κολύμβηση: Να μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι. Να μην κολυμπάτε αν δεν περάσουν 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Να μην κολυμπάτε αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Να μην κάνετε απότομες κινήσεις. Να μην μένετε με τις ώρες στην θάλασσα. Μην χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (π.χ. στρώματα θαλάσσης) αν δεν ξέρετε κολύμπι. Να ενημερώνεστε για την μορφολογία του βυθού και τα ρεύματα της παραλίας, πριν μπείτε στο νερό.
Βουτιές: Να μην βουτάτε με το κεφάλι. Να μην βουτάτε σε άγνωστα νερά. Να μην κάνετε βουτιές από μεγάλο ύψος αν δεν έχετε κατάλληλη εκπαίδευση. Αν πρόκειται να βουτήξετε από την άκρη της πισίνας, το νερό πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 1,2 μέτρα, αλλά αν η βουτιά γίνει από βατήρα το βάθος πρέπει να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Να μην κάνετε βουτιές μόνοι. Να μην κάνετε βουτιές μετά τη δύση του ηλίου.
Ψαροντούφεκο: Να κάνετε ψαροντούφεκο πάντοτε με παρέα. Να μην κάνετε ψαροντούφεκο, εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Γνωρίστε τα νερά, τα σπήλαια και τα ρεύματα της θάλασσας, πριν αρχίσετε το ψάρεμα. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε σημαδούρα. Βεβαιωθείτε πως δεν ψαρεύετε πάνω στις ρότες των πλοίων. Να κάνετε ψαροντούφεκο κοντά στην ακτή. Να μην κάνετε ψαροντούφεκο αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα ή έχετε κακή φυσική κατάσταση. ( Η τήρηση των παραπάνω μέτρων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια μας).
Στη συνέχεια αναφέρονται τα  ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ανά θαλάσσιο άθλημα και συμβουλές για να πάνε όλα καλά.
Ιστιοσανίδα: Να κάνετε μαθήματα με ειδικευμένο δάσκαλο. Να φοράτε πάντοτε ειδικό σωσίβιο. Να κάνετε ιστιοσανίδα με παρέα. Να μην κάνετε ιστιοσανίδα, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσης. Αν μπορείτε, επενδύστε σε μία ιστιοσανίδα με υποδοχές για τα πόδια, διότι παρέχει καλλίτερη σταθερότητα. Να κάνετε ιστιοσανίδα μόνον στις παραλίες, όπου επιτρέπεται.
Ιστιοπλοΐα: Να φοράτε πάντοτε ειδικό σωσίβιο. Να κάνετε μαθήματα ιστιοπλοΐας, ειδάλλως να κάθεστε μακριά από την μαΐστρα (το κεντρικό πανί του σκάφους). Να αποφεύγετε το αλκοόλ. Να μην σαλπάρετε αν δεν καταρτίσετε πρόγραμμα και δεν το κοινοποιήσετε σε κάποιο υπεύθυνο άτομο που μένει στην στεριά. Να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Ελέγξτε την κατάσταση του σκάφους, πριν ξεκινήσετε. Ενημερωθείτε για τον καιρό, πριν ξεκινήσετε.
Θαλάσσιο σκι. Να κάνετε μαθήματα με ειδικευμένο δάσκαλο. Να φοράτε ειδικό σωσίβιο. Βεβαιωθείτε ότι το ταχύπλοο και τα σκι είναι σε καλή κατάσταση. Να προσέχετε τα απόνερα που δημιουργεί το ταχύπλοο. Να σβήνετε την μηχανή όταν πλησιάζετε τον σκιέρ που έχει πέσει στο νερό. Φροντίστε να οδηγεί το σκάφος έμπειρος στο θαλάσσιο σκι άνθρωπος. Φροντίστε να υπάρχει συνοδός στο ταχύπλοο, που θα έχει το νου του στον σκιέρ. Να κάνετε θαλάσσιο σκι παράλληλα με την ακτή και μακριά από αυτήν. Να μην κάνετε θαλάσσιο σκι τη νύκτα ή σε παραλίες όπου απαγορεύεται.
Τζετ σκι: Να φοράτε πάντοτε ειδικό σωσίβιο. Να δένεστε με τον ιμάντα που σας συνδέει με τη μηχανή, ώστε αν πέσετε από το νερό να σβήσει η μηχανή. Να κάνετε τζετ σκι μόνον στις παραλίες όπου επιτρέπεται και μακριά από τους λουόμενους και τους σέρφερ. Να μην πλησιάζετε με το τζετ σκι άλλα πλεούμενα. Να κάνετε τζετ σκι με παρέα.
Κανό: Να φοράτε πάντοτε σωσίβιο. Να μην κάνετε κανό αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Βεβαιωθείτε ότι το κανό είναι σε άριστη κατάσταση. Μην απομακρύνεστε πολύ από την παραλία.
 
Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 
ΑΝΤΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Λ.Σ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ.