in ,

Καλά σημάδια από Τσιόδρα: 31 νέα κρούσματα και μόνο 1 νέος θάνατος

31 νέα κρούσματα, 2145 συνολικά ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας. Όπως είπε υπάρχουν 73 διασωληνωμένοι, ενώ 1 μόνο νέος θάνατος, με 99 συνολικά στη χώρα. Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων που ανακοινώνουν κάποιες χώρες, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς όπως έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη ότι με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται ότι ότι μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιο πιο σημαντικό από τους άλλους. Φαίνεται πως η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Αν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί 1 έτος ή περισσότεροι τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη και αν είναι αρκετά διαδομένη η ανοσία της αγέλης θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμη και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Μέχρι να εξασθενίσει η ανοσία αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ακόμη ότι εγκρίθηκε πρωτόκολλο θεραπείας με έκχυση πλάσματος από θεραπευμένους. “Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι είναι πιθανό να μολύνουν το ένα το άλλο. Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι στενές επαφές και πρέπει να μένουν σε καραντίνα” ανέφερε.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι κλιμάκια του ΕΟΔΥ πήγαν σε οίκους ευγηρίας, σε συνέχεια διερεύνησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. “Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευθούν, θέλουμε να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό. Τα κλιμάκια προχώρησαν σε ελέγχους” ενημέρωσε.
“Eίμαστε σε κατάσταση συναγερμού παρόμοια με εκείνη των φυσικών καταστροφών. Το ότι είμαστε εδώ οφείλεται στο ότι από τον Ιανουάριο δουλεύουμε εντατικά. Είναι επιτυχία όλων μας και σχετίζεται με τα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν. Όλος αυτός ο χρόνος έδωσε χώρο και χρόνο στο να ετοιμαστεί το σύστημα υγείας. Δεχθήτε την ευγνωμοσύνη μας που υπομείνατε και υπομένετε” είπε.
Αναφορικά με το θέμα των εμβολίων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 60 διαφορετικά εμβόλια που δοκιμάζονται σε προκλινική φάση και τουλάχιστον 3 στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών. “Είναι πολύ αρχικές οι παρατηρήσεις. Θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη”.
“Υπάρχουν υπότυποι του ιού και μεταλάξεις, δεν φαίνεται να αλλάζουν ακόμη τη συμπεριφορά του. Ενας πολύ θανατηφορος ιός εξαντλείται γρήγορα, ένας πολύ ελαφρύς δεν είναι θανατηφόρος, αυτός βρίσκεται στο ενδιάμεσο. Όσο περνά ο καιρός θα μαθαίνουμε περισσότερα. Ομάδα στην Ελλάδα θα παρακολουθήσει τη γεννετική ποικιλομορφία του” ανέφερε.
Από τη μεριά του ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς αυτό το Πάσχα, ενώ πρέπει να είναι σαφές ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. “Θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί. Θα γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα” είπε.
Εν συνεχεία, ανέφερε ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες αυτόν το μήνα για να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες. Η καταβολή ξεκινά με ΙΚΑ, ΟΤΕ, τράπεζες στις 22 Απριλίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1 3 5 7 9 και στις 24 Απριλίου σε όσους το ΑΚΜΑ τελειώσει σε 0 2 4 6 8. Για ΟΑΕΕ – ΟΓΑ – ΕΕΤΑΑ οι συντάξεις θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου Στις 29 Απριλίου θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου, ΝΑΤ ,ΔΕΗ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ: