in , ,

Και οι φοιτητές του Αγ. Νικολάου αντιδρούν, έως εδώ, φοιτητές ξανά

«Πάνω από 400 υπογραφές φοιτητών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στην Κρήτη (εκ των οποίων και δεκάδες από φοιτητές σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία) έχει συγκεντρώσει το κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα του ΕΛΜΕΠΑ για άνοιγμα των σχολών.

Τη συγκέντρωση υπογραφών έχουν οργανώσει οι Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών ΣΕΥΠ και ΣΤΕΦ, Φοιτητές ΣΔΟ – ΣΤΕΓ – Διατροφολογίας, Μέλη του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Αγίου Νικολάου, Επιτροπή Αγώνα ΕΛΜΕΠΑ Χανίων και εκλεγμένοι στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΕΛΜΕΠΑ Ρεθύμνου.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Αυτή η μαζική και ταχύτατη ανταπόκριση εκφράζει το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι φοιτητές από την πολιτική της κυβέρνησης, την αγανάκτησή τους για το ότι ενώ παίρνει μέτρα για να μην θιγούν μεγάλες επιχειρήσεις βάζει με 30 ζεστά εκατομμύρια την αστυνομία μέσα στις άδειες(!!) σχολές, αφήνει να λειτουργούν κανονικά εργαστήρια που παράγεται ερευνά εκατομμυρίων για επιχειρηματικούς σκοπούς, ενώ οι φοιτητές αναγκάζονται να κάνουν θεωρητικά τα εργαστήρια τους!! Ενώ αλλού γίνονται ακόμα πιο τραγελαφικά πράγματα όπως σε μάθημα της Κοινωνικής εργασίας που λένε στους φοιτητές να ζωγραφίσουν ένα παιδί και να φανταστούν ότι μιλούν μαζί του!!

Αυτό το Πανεπιστήμιο (τους), το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση δεν φαίνεται να χωράει τις ανάγκες μας… βλέπει μόνο πως θα βγαίνουν λεφτά, που θεωρεί την αναβάθμιση των σπουδών κόστος, που δεν νοιάζεται για την ουσιαστική μόρφωσή μας, άλλα για το πώς θα βγούμε φθηνοί εργαζόμενοι. Αυτό το Πανεπιστήμιο τους το επιστρέφουμε.

Αυτές οι εκατοντάδες υπογραφές είναι μόνο η αρχή! Ξεκινάμε τον αγώνα μας εντασσόμενοι στην πανελλαδική καμπάνια #φοιτητες_ξανά, για να διεκδικήσουμε το Πανεπιστήμιο που θέλουμε, το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας».

Αναλυτικά το κείμενο των υπογραφών:

«Με τα Πανεπιστήμια έναν χρόνο κλειστά, οι φοιτητές λέμε ώς εδώ!

Από το κλείσιμο των Πανεπιστημίων μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα στήριξης υπέρ των φοιτητών έχει λάβει αποφάσεις που μόνο δυσχεραίνουν την ήδη άσχημη κατάσταση και καταπατούν τα δικαιώματα μας.

Με την ένταξη σε αυτήν την πανελλαδική καμπάνια οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ οργανωνόμαστε και ζητάμε μαζί να ανοίξουν τα τμήματα των σχολών μας, με κατάλληλη και επαρκή στήριξη από το κράτος.

Παλεύουμε κατά της άνισης πρόσβασης στην εκπαίδευση που έχουν δημιουργήσει οι σπουδές μέσω ίντερνετ και διεκδικούμε πρόσβαση ξανά σε πρακτικές/εποπτείες και δια ζώσης εργαστήρια, η κατάργηση των οποίον επηρεάζει ιδιαίτερα το επίπεδο των σπουδών γεωπόνων, μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων, διαιτολόγων, νοσηλευτών και κοινωνικών λειτουργών.

Είναι ενδεικτικό πως την ίδια ώρα που οι φοιτητές ζητάν να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με όρους διαφύλαξης της δημόσιας Υγείας το υπουργείο Παιδείας πράττει ακριβώς τα αντίθετα:

  • 8% μείωση του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων για το 2021.
  • 1.287.000 σε πρόγραμμα φοιτητικού τουρισμού.
  • Ούτε 1 ευρώ για να μπορέσουν οι φοιτητές να μπουν στα Πανεπιστήμια και να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους με ασφάλεια.
  • 73 λιγότερες προσλήψεις καθηγητών από πέρυσι.
  • Μόλις 1/10 φοιτητές (από τους ήδη ελάχιστους που δικαιούνται) έχει δωμάτιο σε φοιτητική εστία.

Φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ από όλα τα έτη και τις σχολές στηρίζουμε τα παρακάτω αιτήματα:

  • Άνοιγμα των Πανεπιστημίων με κατάλληλη στήριξη ώστε οι φοιτητές να μπορούν να σπουδάσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
  • Κατάργηση πανεπιστημιακής αστυνομίας και επένδυση του προϋπολογισμού σε υποδομές και μέτρα στήριξης υπέρ φοιτητών.
  • Αύξηση της γενικής χρηματοδότησης στην ανώτερη εκπαίδευση.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται!!