in , ,

Κήρυξη της Αρχ. μινωικής ελιάς στο Καβούσι σε προστατευόμενο μνημείο

Γράφει ο  Γιάννης Ρεμεδιάκης:
“Με χαρά και συγκίνηση βλέπουμε σημερα στο ΦΕΚ την πολυσημαντη και ανεκτιμητη κήρυξη ως προστατευόμενου μνημείου, της Αρχ. Μινωικης Ελιάς του Αζορια Καβουσιου, και του γύρω της σχηματισμού, η πρώτη παρόμοια κηρυξη που γίνεται για Ελαιοδενδρο στην Ελλάδα( και στον κοσμο θαλεγα)
Ήταν μια μακρόχρονη και πολυεπίπεδη προσπάθεια με το Δημο μας και στη συνεχεια με την Αποκεντρωμένη Δ/ση Κρήτης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, ή οποία σηματοδοτεί: -Την προστασία και αναδειξη ως Συμβολου του ιδιου του Μνημειακου Ελαιοδενδρου και του Μινωικου Άλσους του Αζορια Καβουσιου, οπως ρυθμίζονται ρητά με το νόμο τούτο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό ή προχειροτητες.
– Την προσέγγιση της καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης του Ελαικου και του εν γένει φυσικου μνημειακου πλουτου της Κρητης ( αξιομνημονευτες και αναγνωρισμένες οι σχετικες εντατικες προσπαθειες που γίνονται από την Κοινσεπ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ” και την ΑΜΚΕ “ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ”).
– Την έναρξη σοβαρής προσπάθειας για τη νομοθέτηση της προστασίας των δένδρων αυτών.
-Τη σύνδεση του αρχαίου πολιτισμού με τον αρχαιο ελαικο πολιτισμό, που μπορει έχει μεγαλη αντανάκλαση στον προσπορισμο οικονομικού οφέλους για τους ελαιοπαραγωγους μας.”