in ,

Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής μετά τον μαραθώνιο πέντε ημερών: 750 δισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εγκρίθηκε , νωρίς το πρωί της Τρίτης, η ιστορική συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Νωρίτερα, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ είχαν κληθεί να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους σε επίπεδο ολομέλειας όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στις 06:15 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι είναι πλέον έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας και απομένει πλέον μόνο να το εγκρίνουν οι ηγέτες.

 

Ενεδεκτικό είναι το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

 

Πως φτάσαμε στην ιστορική συμφωνία

 

Χρειάστηκαν περίπου πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονων παζαριών για να υπάρξει τελικά συμβιβασμός μεταξύ των “27” για το ταμείο ανάκαμψης. Οι λεπτομέρειες που αναμένεται να ανακοινωθούν θα αναδείξουν αν υπήρχαν νικητές και ηττημένοι μετά από ένα διαρκές μπρα ντε φερ που υπήρξε μεταξύ βορά και νότου. Η τρίτη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ έμελλε να είναι και η τελική που κατατέθηκε στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

 

Το κείμενο που έδωσε ο Σαρλ Μισέλ στις 5 χώρες του βορά που κρατούσαν όλο αυτό το διάστημα ιδιαιτέρως σκληρή στάση αλλά και σε εκείνες του Νότου που ζητούσαν την υλοποίηση της αρχικής πρόταση της Κομισιόν άρχισε ουσιαστικά να συζητείται λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

 

Η τελική πρόταση Μισέλ

 

Το μπλοκ των λεγόμενων “φειδωλών” χωρών (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φιλανδία) δεν κατάφεραν να μειώσουν το συνολικό ποσό των 750 δις. που ζητούσαν από την πρώτη στιγμή αλλά πέτυχαν να ψαλιδίσουν σημαντικά το πως θα καταμεριστεί το συγκεκριμένο ποσό.

 

Μέσω επιχορηγήσεων θα δοθούν 390 δισ. από 500 δισ. που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν. Οι “φειδωλές” χώρες ζητούσαν να φτάσουν τα 350 δισ. και οι χώρες του νότου να είναι από 400 δισ. και πάνω.

 

 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα χρήματα που θα δοθούν μέσω δανείων και από τα 250 δισ. που ήταν αρχικά φτάσαμε τελικά στα 360 δισ.

 

Επίσης η Κομισιόν θα εξετάζει για περίοδο δύο μηνών τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα καταθέτει κάθε κράτος-μέλος. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Επιτροπής, με την απόφαση να λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Μετά από δύο ακόμα μήνες, η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, κατόπιν γνωμοδότησης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ένωσης.

 

Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των “27”.

 

Παράλληλα προβλέπεται πως το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 θα είναι 1.074,3 δισ. ευρώ.

 

Θρίλερ μέχρι και την τελευταία στιγμή

 

Με 6 ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε χθες η Σύνοδος Κορυφής. Αν και ήταν προγραμματισμένη οι εργασίες να αρχίσουν στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) τελικώς οι ηγέτες των “27” μπήκαν στην αίθουσα λίγο μετά τις 11 το βράδυ, με τον Σαρλ Μισέλ να καταθέτει την τελική του πρόταση. Η καθυστέρηση οφείλονταν στις συνεχείς διαπραγματεύσεις που γινόντουσαν μεταξύ των χωρών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Δεν πέρασε μία ώρα είχαμε φτάσει ήδη στα μεσάνυχτα και γίνεται νέο διάλλειμα προκειμένου να γίνουν ορισμένες τεχνικές προσαρμογές στο κείμενο της συμφωνίας.

 

Τα δύο στρατόπεδα ήταν διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να καθορίσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν μετά την νέα συμβιβαστική πρόταση που έφερε στο τραπέζι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. “Εργαστήκαμε πολύ σκληρά και αυτή η πρόταση είναι καρπός μεγάλης συλλογικής εργασίας με όλους τους ηγέτες και τις ομάδες τους. Γνωρίζω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ακόμα και αν είναι δύσκολα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε – πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι εφικτή” είπε ο Σαρλ Μισέλ εισερχόμενος στην ολομέλεια.

 

Κανείς δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη ενός ναυαγίου

 

Μετά από τέσσερις ημέρες συνεχών διαπραγματεύσεων και μετά από αλλεπάλληλες συμβιβαστικές προτάσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τα δύο στρατόπεδα ήρθαν πιο κοντά. Εκείνο που συζητούνταν έντονα στις Βρυξέλλες είναι πως καμία χώρα όσο ισχυρή και αν ήταν δεν θα έπαιρνε το ρίσκο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία να αποχωρήσει τορπιλίζοντας ουσιαστικά την Σύνοδο Κορυφής. Όπως έγραψε χθες το “TheToc” το γεγονός ότι όλοι οι αρχηγοί των κρατών – μελών συνέχιζαν να συζητούν παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υπήρχαν επιβεβαίωνε πως κανείς δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη ενός ναυαγίου.

 

Ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Εμμανουέλ Μακρόν παρά τις διαφορές που έχουν για την οικονομική πολιτική είχαν κοινή γραμμή απέναντι στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα με στόχο να τα φέρουν πιο κοντά. Ο Σαρλ Μισέλ στην πρώτη δύσκολη αποστολή του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πηγαίνοντας από την μια αίθουσα στην άλλη προσπαθούσε καταθέτοντας συμβιβαστικές προτάσεις να γεφυρώσει το χάσμα που επικρατούσε μεταξύ βορείων και νοτίων χωρών.

 

Η Ελλάδα παρούσα στις σκληρές διαπραγματεύσεις

 

Ο πρωθυπουργός όλες αυτές τις ημέρες μετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις που γινόντουσαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστίας της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρών τόσο στις συζητήσεις με τις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες όσο και με εκείνες του νότου, ενώ συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών. Σκοπός των παρεμβάσεών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συμβάλλει εποικοδομητικά για μια επιτυχή κατάληξη της Συνόδου, ώστε να εγκριθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί πόροι να επαρκούν για την αντιμετώπιση των αναγκών και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων πολιτών.