in , , , , ,

Ιστορική δικαίωση του Στυλιανού Παπαδάκη μέσα από το βιβλίο της Μαρίας Σεργάκη (VIDEO)

Την ώρα ιστορικής δικαίωσης του Στυλιανού Παπαδάκη και ανάσυρσής του από την αφάνεια ενός και πλέον αιώνα, σηματοδοτεί η έκδοση του βιβλίου της Μαρίας Σεργάκη, το οποίο παρουσιάστηκε σε μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση, την Κυριακή 23 3 2014 το βράδυ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Ο Στυλιανός Παπαδάκης, όπως τόνισε ο Δρ Εμμ. Χαλκιαδάκης Μεταδιδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι «ξεχωριστή μορφή των Κρητικών Αγώνων για το Ενωτικό Αίτημα, λόγιος και διανοούμενος, ένας ικανός συγγραφέας, καθηγητής και πολιτικός, που δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστός, ίσως λόγω των αντιβενιζελικών του πεποιθήσεων, της καταγωγής του και της δραστηριότητάς του στο Νομό Λασιθίου, σε αντίθεση με άλλες μορφές από το Ηράκλειο ή τα Χανιά…

Η ζωή του Στυλιανού Παπαδάκη είναι συνυφασμένη με τη Νεότερη Ιστορία της Κρήτης, αναμιγνυόμενος ενεργά σε κορυφαίες στιγμές του κρητικού αγώνα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μέχρι την παραχώρηση Αυτονομίας, έχοντας την τύχη να ζήσει και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι o Παπαδάκης γιόρτασε την παραχώρηση της Αυτονομίας και την αποχώρηση του οθωμανικού στρατού από την Κρήτη, εκφωνώντας λόγο στο Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας (Αιγύπτου) όπου δίδασκε, υπογραμμίζοντας τη δύναμη της ενότητας του Ελληνισμού».

Συγχαίροντας την κ. Σεργάκη για το βιβλίο, τόνισε ότι «αποτελεί μία σημαντική μονογραφία που αφορά στη νεότερη Ιστορία της Κρήτης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας. Μέσα από τη ζωή του μέχρι τώρα άγνωστου Στυλιανού Παπαδάκη ξετυλίγεται το κουβάρι της Νεότερης Ιστορίας του νησιού μας και αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της».

Η συγγραφέας του βιβλίου, Μαρία Σεργάκη, σημειώνοντας ότι το βιβλίο πλέον έχει «αυτονομηθεί» κάνοντας την πορεία του με την ελεύθερη κυκλοφορία του στα βιβλιοπωλεία και στο κοινό, εστίασε στα κίνητρα που την ώθησαν να ασχοληθεί με την εκπληκτική προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του Στυλιανού Παπαδάκη, ο οποίος εν πολλοίς παρέμενε άγνωστος ως σήμερα και στην ίδια του την ιδιαίτερη πατρίδα!

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απόγονοι του Στυλιανού Παπαδάκη, όπως ο πρώην Διευθυντής της Πολεοδομίας Λασιθίου Γιάννης Παπαδάκης, ο οποίος μάλιστα μίλησε γι’ αυτό και για την ανάγκη να τιμηθεί ο Στυλιανός Παπαδάκης έστω και σήμερα καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος Χριστοφακάκης – Μεραμβελλιωτάκης που συνδέεται με τον Στυλιανό Παπαδάκη από την πλευρά της μητέρας του.

κειμενο βιντεο ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
www.anatolh.com
φωτος ΘΑΝΟΣ Κ.