in

Ικανοποίηση Μητσοτάκη μετά την συνάντηση με Τραμπ – “Καμία ανοχή στην παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στην ελληνική αντιπροσωπεία, με τη λήξη των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντοναλντ Τραμπ.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, ενώ ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες, για τις οποίες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ίδια ικανοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε στον πρόεδρο Τραμπ όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την προκλητικότητα της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα, δε, με τις πρόωρες εκτιμήσεις οι ελληνικές θέσεις τυγχάνουν ευρύτατης διείσδυσης στο αμερικανικό πνεύμα σκέψης στην Ουάσιγκτον.
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του με τον πρόεδρο Trump ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη του τετ α τετ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι ξεκινουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αγορά αεροσκαφών F35. “Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος”, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτησή του με δημοσιογράφους. “Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, επεσήμανε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως αφού ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16, να προχωρήσει η προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει ανάλογα με τις δυνατότητες παραγωγής των F-35, από το 2024 και μετά.
ΠΗΓΗ: capital.gr