in ,

Θωρακίζεται η συμμαχία με το Ισραήλ – Τα επενδυτικά ραντεβού Μητσοτάκη και οι συμφωνίες στο τραπέζι

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ που ξεκινά σήμερα το πρωί είναι γεμάτο συμβολισμούς. Είναι το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά από εκείνο που είχε κάνει στην Αυστρία, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Και μετά ήρθε η καραντίνα. Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, είναι ο πρώτος ξένος καλεσμένος που δέχεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τον κορονοϊό, αλλά και μετά τον επιτυχή σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες. Ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει, δε, στην Ιερουσαλήμ σε μια περίοδο που οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κορονοϊό, αλλά αισιοδοξούν παράλληλα ότι θα πάνε διακοπές.

Βεβαίως, το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ, πέραν των συμβολισμών, έχει και ουσία. Εν αρχήν είναι η θωράκιση της στρατηγικής συνεργασίας με τη χώρα που έχει συστηματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η συμμαχία με το Ισραήλ είναι κρίσιμη, υπό το φως της τουρκικής προκλητικότητας, για μια σειρά από λόγους που εμπλέκουν και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, το Ισραήλ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καίριου project του East Med που αναβαθμίζει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να προσδώσει μανδύα νομιμότητας στο ψευδο-μνημόνιο με τη Λιβύη. Παράλληλα, η συνεργασία σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων είναι κομβικής σημασίας.

Δεν είναι, όμως, μόνο η έτι περαιτέρω σφυρηλάτηση ενός άκρως ισχυρού δεσμού. Στην προμετωπίδα των συζητήσεων είναι και ο τουρισμός, για τον οποίο θα υπάρχει κοινή δέσμευση των δύο χωρών. Μητσοτάκης και Νετανιάχου είχαν συζητήσει και στο πλαίσιο του Smart Covid Management Group, της ομάδας των «πετυχημένων χωρών» στη διαχείριση του κορονοϊού, αλλά και διμερώς για το θέμα. Πρακτικά, η Αθήνα ποντάρει σε εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις στη χώρα μας, ενώ ο κ. Νετανιάχου αναμένεται στις κοινές δηλώσεις να περιγράψει τη χώρα μας ως υγειονομικά ασφαλή προορισμό-ένα έμμεσο μήνυμα στους πολίτες της χώρας ενόψει των επόμενων μηνών.

Στο τραπέζι, βεβαίως, είναι και θέματα κυβερνοασφάλειας και έρευνας, εξ ου και στην αποστολή συμμετέχουν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χριστός Δήμας. Κατά τα άλλα, στην αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει, κατ’ αρχάς, κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, ενώ στη συνέχεια οι συνομιλίες θα διευρυνθούν με τη συμμετοχή του κ. Δένδια, της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του πρέσβη μας Παναγιώτη Σαρρή.

Άκρως ενδιαφέρον, όμως, θα είναι και τα κατ’ ίδιαν ραντεβού που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξενοδοχείο Walforf Astoria, όπου θα διαμέινει η ελληνική αποστολή, με τρεις σημαντικές εταιρείες. Ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με την Jerusalem Venture Partners, ένα fund που έχει εμπλοκή σε πάνω από 140 εταιρείες σε Ισραήλ, ΗΠΑ και Ευρώπη. Την Jerusalem Venture Partners (JVP Partners) θα εκπροσωπήσουν ο CEO και ιδρυτής της Ερέλ Μαργκαλίτ και η εταίρος του Φιόνα Ντάρμον. Πρόκειται για επενδυτικό κεφάλαιο που έχει δημιουργήσει ή επενδύσει σε περισσότερες από 140 εταιρείες στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης θα δει τον επικεφαλής της AMPA Capital Σλόμι Φόγκελ, με την εταιρεία να δραστηριοποιείται σε λιμάνια και το real estate, ενώ έχει σημαντική στρατηγική συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα δει εκπροσώπους της ELBIT Systems, μιας ισχυρής εταιρείας στον χώρο της άμυνας και ειδικά της ηλεκτρονικής άμυνας, των συστημάτων επικοινωνίας και της αεροδιαστημικής.

reader.gr