in ,

Θρίλερ με δύο φουσκωτά απέναντι από τη Σύμη – Αναφορές για παρέμβαση τουρκικών μαχητικών

Συναγερμός σήμανε σε Ελλάδα και Τουρκία τις τελευταίες ώρες για τις πληροφορίες που έφεραν δύο τουρκικά φουσκωτά να πλέουν στα χωρικά ύδατα της γειτονικής χώρας απέναντι από τη Σύμη. Ως γνωστόν Ως γνωστόν εκεί βρίσκεται η Μαρμαρίδα, το μέρος που παραθέριζε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος και το μέρος όπου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση στρατιωτών προσκείμενων στους στασιαστές.
Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για φόβους στα πλοιάρια να επέβαιναν πραξικοπηματίες οι οποίοι υπήρχαν φόβοι ότι θα προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα πληροφορίες από τη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για εκτεταμένες έρευνες στα παράλια απέναντι από τη Σύμη για τον εντοπισμό κομάντος που διαφεύγουν της σύλληψης και οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Μάλιστα, τουρκικά μέσα μεταξύ των οποίων το Dogan ανέφεραν πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στην οποία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επενέβησαν στην περιοχή προσπαθώντας να αποτρέψουν τα φουσκωτά να φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Την εν λόγω πληροφορία μετέδωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην ελληνική πλευρά σήμανε συναγερμός και η επιτήρηση σε όλα τα Δωδεκάνησα είναι αυξημένη, με ελέγχους σε κάθε πλωτό μέσο που εισέρχεται στα χωρικά μας ύδατα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών και αυτό γιατί, στη μεν πρώτη υπάρχουν 8 άτομα και στην άλλη ακόμη 10, οι οποίοι δεν φαίνονται παραθεριστές. Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΘΑ, στην περιοχή πλέει η πυραυλάκατος «Βότσης» ενώ έχουν σηκωθεί και στρατιωτικά ελικόπτερα που πραγματοποιούν ελέγχους από αέρος.
Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ΓΕΕΘΑ τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και απλώς είναι σε εξέλιξη αυξημένοι έλεγχοι.
Την ίδια ώρα, συνελήφθησαν δύο τούρκοι υπήκοοι πάνω στο νησί της Σύμης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΘΑ, ο ένας δηλώνει γιος καθηγητή πανεπιστημίου, ενώ για τον άλλον δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν οι δύο συλληφθέντες σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την επιφυλακή που έχει σημάνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κω, έχουν κληθεί πίσω οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί του στρατού στις μονάδες τους.
Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη συμμετοχή του υπουργού Πάνου Καμμένου και των αναπληρωτών υπουργών Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, Προστασίας του ΠολίτηΝίκου Τόσκα και Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.
Η εν λόγω κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια της πληροφορίας της τουρκικής εφημερίδας Milliyet ότι 40 κομάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερντογάν αγνοούνται. Στην περιοχή έχουν σπεύσει εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και σαρώνουν τη δασική έκταση κοντά στη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Σύμη.
Στόχος τους, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα το οποίο αναμετέδωσε ο ΣΚΑΪ, είναι να προλάβουν -καθώς φοβούνται ότι μπορεί οι καταδρομείς- με την προϋπόθεση ότι παραμένουν στην περιοχή- ξεφύγουν προς τη Σύμη, που απέχει περίπου 20 λεπτά από την Τουρκία.
newpost.gr