in

Θεσσαλονίκη: Στις 14:00 το συλλαλητήριο για τα Σκόπια

Το βλέμμα στραμμένο στο σημερινό συλλαλητήριοτης Θεσσαλονίκης έχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, καθώς η δυναμική και η μαζικότητα που θα έχει αναμένεται να κρίνει πολλά για τους χειρισμούς που θα γίνουν από εδώ και πέρα για το Σκοπιανό.«Οποιοσδήποτε αριθμός που θα ξεπερνά τους 40.000 διαδηλωτές θα ήταν έκπληξη», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη στο newpost.gr εκτιμώντας πως οι μισοί από όσους θα βρεθούν στον Λευκό Πύργο στις  2 το μεσημέρι θα προέρχονται από άλλες πόλεις.
Η παρουσία των ΑΝΕΛ στο συλλαλητήριο προβληματίζει τους κυβερνητικούς, καθώς βλέπουν  όλο το τελευταίο διάστημα το κόμμα του Πάνου Καμμένου να σκληραίνει τη στάση του και να «διαγκωνίζεται» με τον Βασίλη Λεβέντη για την «πρωτιά» σχετικά με  τον αποκλεισμό του όρου «Μακεδονία» από την τελική ονομασία. Το «μπρα ντε φερ» με τον κυβερνητικό εταίρο γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου πως  δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.
Από τη μια ο πρωθυπουργός δηλώνει  στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ότι  «δεν είναι παράλογο  να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία», συμπληρώνοντας πως  «αν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε» και από την άλλη οι ΑΝΕΛ δηλώνουν πως θα παραστούν στα συλλαλητήρια, ενώ στο λεξιλόγιό τους  εξακολουθεί να υπάρχει και η λύση του «δημοψηφίσματος».
Από τον στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, ωστόσο απαντούν στις αιτιάσεις της ΝΔ και τονίζουν πως ποτέ έως τώρα οι ιδεολογικές διαφορές που υπήρχαν με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσαν σε κίνδυνο την σταθερότητα της πλειοψηφίας, αλλά και της δεδηλωμένης.
Από το Μαξίμου φαίνεται πως στηρίζουν πολλά στην καλή σχέση που έχει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Άμυνας με τον πρώτο σε ηχητική προδημοσίευση της συνέντευξής του να  δηλώνει πως «ο Καμμένος είναι ένας έντιμος άνθρωπος που δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς». Στην στάση του υπουργού Άμυνας αναφέρθηκε και  ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος τόνισε στον Πρώτο Πρόγραμμα πως «μπορεί να πολιτεύεται με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα, ευλυγισία, αλλά και σταθερότητα σε αυτά που ο ίδιος πιστεύει».
Σε πρώτη φάση από το Μαξίμου κρατούν για την σημερινή ημέρα τη θετική στάση του Αρχιεπισκόπου ευελπιστώντας πως θα αποτελέσει τον οδηγό και για τις μετέπειτα κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.
Από την Ηρώδου Αττικού περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα γίνει και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει στη διακριτική ευχέρεια των βουλευτών και των στελεχών αν θα συμμετέχουν τελικά στο σημερινό συλλαλητήριο με αρκετά μέλη της γαλάζιας παράταξης από τη Βόρεια Ελλάδα να αναμένεται να δώσουν  το παρών στον Λευκό Πύργο.
Όλα τα ζητήματα θα τεθούν στο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφπου φαίνεται πως έχει κλειδώσει, όπως έχει δημοσιεύσει το newpost.gr, την ερχόμενη Τετάρτη στο Νταβός.
ΠΗΓΗ: newpost.gr