in ,

Η press Dream Team του Γυμνασίου Νεάπολης

 

Γράφουν οι καθηγητές του σχολείου…

Κάθε χρόνο επιδιώκουμε να βρούμε διαφορετικούς, ελκυστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους, προκειμένου να καλλιεργούνται διάφορες κλίσεις και δεξιότητες των μαθητών μας, με σκοπό βέβαια να συμβάλλουμε κατά το δυνατό στην ολόπλευρη καλλιέργειά τους. Η μαθητική εφημερίδα είναι μια κίνηση για μια νέα αρχή. Ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τον κόσμο, να δουλέψουν ομαδικά, να εκφραστούν ελεύθερα, να διατυπώσουν τη γνώμη τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Με λίγα λόγια, ο μαθητής πειραματιζόμενος και αυτοσχεδιάζοντας απολαμβάνει την προσπάθεια, γιατί νιώθει πως συμμετέχει σε κάτι καινούργιο που τον αφορά και νιώθει δικό του. Έτσι η κα Γαλανάκη Κατερίνα, φιλόλογος και ο κ. Σφούνης, φυσικός του σχολείου μας αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές μας να καλλιεργήσουν τη γλωσσική δεξιότητα αλλά και την κριτική τους ικανότητα με την έκδοση «Τα Νεα..πολίτικα του γυμνασίου μας».


Πρόκειται για ένα δυναμικό μέσω διαλόγου που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές μας να αναδείξουν τις απόψεις τους στην ευρύτερη σχολική κοινότητα. Χρησιμοποιώντας το δικό τους λόγο μπορούν να δώσουν στα κείμενά τους το στοιχείο της αυθεντικότητας, να γράψουν για θέματα που οι ίδιοι επιλέγουν και αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη δική τους οπτική γωνία και τις εμπειρίες τους, προκειμένου να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, καταθέτοντας τους προβληματισμούς τις απόψεις και τις σκέψεις τους για θέματα σχετικά με τη ζωή τους μέσα και έξω από το σχολείο.


Η προσπάθεια των μαθητών μας οδήγησε στην έκδοση δύο τευχών της εφημερίδας (σε τελικό στάδιο βρίσκεται και το τρίτο και τελευταίο για φέτος τεύχος), ενώ αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε και στον στον Παγκρήτιο μαθητικό διαγωνισμό δημοσιογραφικών δεξιοτήτων «Τύπος και ουσία», που οργάνωνε ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Λευτέρης Δασκαλάκης» σε συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης .


Στο διαγωνισμό, σύμφωνα με τους διοργανωτές, υποβλήθηκαν συνολικά 43 συμμετοχές από σχολεία της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα 12 συμμετοχές από γυμνάσια. Στο διαγωνισμό υπήρχαν οι κατηγορίες:
1. σχολικό έντυπο
2. μαθητικό ρεπορτάζ ή φωτορεπορτάζ
3. μαθητική συνέντευξη
4. μαθητικό άρθρο
5. μαθητικό σκίτσο γελοιογραφία.


Η χαρά μας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, όταν πληροφορηθήκαμε ότι διακριθήκαμε στην κατηγορία «σχολικό έντυπο». Εκτός από ικανοποίηση, η διάκριση αυτή μας προκαλεί το αίσθημα ευθύνης για την εξίσου επιτυχημένη πορεία του εντύπου μας.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουμε θερμά όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή, και βέβαια τους Συναδέλφους καθηγητές για το συντονισμό της προσπάθειας.

Τα παιδιά που συμμετείχαν είναι:
Βανταράκη Άννα
Βαρδιδάκη Αναστασία
Βασιλάκη Μαρία
Βελημβασάκη Μιχαέλα
Δεμέτζος Σταύρος
Δραγατάκη Ξένια
Ζερβός Κωστής του Γρηγορίου
Κριτσωτάκη Ελένη
Κτενάκη Ελένη
Λιοντάκης Γιώργος
Μαμαλούκος Παναγιώτης
Ντάντσοφ Θοδωρής
Πρινιτάκης Δημήτρης
Σαρρής Νίκος
Στρατηγάκης Νίκος
Τερζακοπούλου Μαρίλια