in , , , ,

Η Χαρά, μαθήτρια από τη Νεάπολη, μοιράζεται τις εμπειρίες από το εκπαιδευτικό ταξίδι της στις ΗΠΑ

Επίσκεψη στο κτήριο της Φωνής της Αμερικής, στην Ουάσιγκτον, πραγματοποίησε ομάδα μαθητών από διάφορες χώρες του κόσμου που συμμετέχουν στο καλοκαιρινό επιμορφωτικό πρόγραμμα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μπέντζαμιν Φράνκλιν.
Μεταξύ αυτών ήταν και η Ελληνίδα Χαρούλα Παπαστεφανάκη, από την Νεάπολη. Όπως έχουμε ήδη γράψει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Χαρά με προτροπή του καθηγητής της των Αγγλικών από το Γενικό Λύκειο της Νεάπολης Γιώργου Μουτσιούδη έκανε την αίτηση της η οποία και τελικά έγινε από δεκτή οδηγώντας της στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

 «Πριν φύγω, είχα επικοινωνήσει με πολλούς προηγούμενους συμμετέχοντες αυτού του προγράμματος και με όλα τα παιδιά που τώρα, περνάμε μαζί αυτή την εμπειρία. Όλοι οι απόφοιτοι του προγράμματος ήταν κατενθουσιασμένοι και έλεγαν συνεχώς ότι αυτή η υποτροφία θα μας αλλάξει τη ζωή. Και πραγματικά, παρόλο που ήμουν και από μόνη μου χαρούμενη και ενθουσιασμένη με την ιδέα ότι θα ταξιδέψω στην Αμερική και θα συμμετάσχω στο Benjamin Franklin Transatlantic Fellows (BFTF), τώρα καταλαβαίνω τι εννοούσαν.» είπε εμφανώς ενθουσιασμένη μιλώντας μας η ίδια. «Μέχρι τώρα, περνάω υπέροχα, έχω δει πανέμορφα μέρη και έχω γνωρίσει απίστευτους ανθρώπους. Έχω δημιουργήσει και ένα προσωπικό σάιτ http://charapapast.tumblr.com/ το οποίο όμως είναι στα αγγλικά.» είπε ακόμα.


Αναλυτικότερα, αυτές τις μέρες βρίσκεται στο σπίτι μίας Αμερικάνικης οικογένειας. Η παραμονή όλων των συμμετεχόντων στις οικογένειες άρχισε την Παρασκευή και ήδη περνάνε όλοι τέλεια. «Το τοπίο του Winston-Salem, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο και το σπίτι της οικογένειας, είναι καταπράσινο και πανέμορφο! Προβλέπονται 10 μέρες παραμονής με την οικογένεια αυτή και ήδη έχουμε προγραμματίσει πολλές ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Χαίρομαι πολύ που περνάω χρόνο με μία Αμερικάνικη οικογένεια και βλέπω πραγματικά ποια είναι η καθημερινότητά και οι συνήθειές τους. Η πρώτη εβδομάδα, κατά την οποία μείναμε στα δωμάτια του πανεπιστημίου, περιελάμβανε 6 ώρες μαθήματα ημερησίως (Δευτέρα-Παρασκευή).

 Οι 45υπότροφοι, χωριστήκαμε σε 3 γκρουπ των 15 και κάναμε τα μαθήματα εναλλάξ. Τα θέματα των μαθημάτων ήταν η Κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι κοινωνικές διαμάχες, τα διάφορα συντάγματα (κυρίως της Αμερικής). Περιελάμβαναν προσομοιώσεις συμβουλίων χωρών, debate, γραπτές εργασίες και ήταν όλα πάρα πολύ ενδιαφέροντα και διέγειραν τις σκέψεις μου.

Οι καθηγητές και οι μέντορες του προγράμματος είναι παραπάνω από ευγενικοί και φιλικοί. Είναι πολύ προσιτοί και όλοι, αξιόλογοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι. Πέρα από τα μαθήματα όμως, είχαμε διάφορες δραστηριότητες όπως Ιντερνάσιοναλ Δείπνο, Παιχνίδι με φωτογραφίες σε στυλ κρυμμένου θησαυρού στο Πανεπιστήμιο, μπάρμπεκιου για τη μέρα της Ανεξαρτησίας και πολλά παιχνίδια, συζητήσεις, αστείες στιγμές μεταξύ μας.» είπε σαφώς ενθουσιασμένη από την συμμετοχή της. Το σαββατοκύριακο που ακλούθησε φύγανε για Φιλαδέλφια. Μείνανε εκεί για 2 βράδια σε ένα ξενοδοχείο και επισκεφτήκανε τα Constitution Center, lndependence Hall , Ben Franklin Press και Chemical Heritage Foundation.

 «Είχαμε και αρκετό ελεύθερο χρόνο όμως, κατά τον οποίο περπατήσαμε γύρω από την πόλη και κάναμε διάφορα ψώνια. Το χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ του ταξιδιού στην Φιλαδέλφια και την παραμονή στις οικογένειες, επισκεφθήκαμε την πρωτεύουσα της Αμερικής, την πανέμορφη Ουάσινγκτον. Μία πραγματικά υπέροχη και τεράστια αλλά παράλληλα ανθρώπινη πόλη.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση η οργάνωση και η ασφάλεια που προσέφερε το σύστημα που είναι χωρισμένοι οι δρόμοι! Εκεί, φιλοξενηθήκαμε σε δωμάτια του George Washington University και επισκεφθήκαμε τα γραφεία του Department of State όπου κάναμε μίαπροσομοίωση ενός συμβουλίου μεταξύ 4 χωρών του NATO, το Capitol Building, το Newseum, το Washington Center όπου μας μίλησαν 2 άνθρω
ποι για τα απίστευτα πρότζεκτ για τα οποία δουλεύουν και προσφέρουν στην κοινωνία και το Voice of America.

Όλα ήταν απίθανα και ειδικότερα στο τελευταίο που ανέφερα, γνώρισα 2 έλληνες δημοσιογράφους οι οποίοι μου πήραν συνέντευξη.»

 Στη συνέχεια, η παραμονή με τις οικογένειες ταυτίζεται με νέα μαθήματα που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα. Θα χωριστούνε εκ νέου σε 4 ομάδες και θα δουλέψουνε σε τελικά πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με θέματα όπως το περιβάλλον το πως να φτιάχνεις ένα ντοκιμαντέρ κ.α.

 «Γενικά, αν και μου λείπει αρκετά η οικογένειά μου, νιώθω πάρα πολύ τυχερή που το ζω όλο αυτό. Νιώθω ήδη γεμάτη με ιδέες και νέες γνώσεις! Όλοι οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει εδώ είναι τόσο αξιόλογοι και με έχουν εμπνεύσει πολύ. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνω τόσο πράγματα για άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς και μόνο η γνωριμία και οι διάλογοι με όλα τα παιδιά από την Ευρώπη και την Αμερική είναι απίστευτα προσοδοφόροι για την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης μου. Είναι πραγματικά μία μοναδική εμπειρία και είμαι σίγουρη πως μέχρι το τέλος του προγράμματος θα είμαι ακόμα πιο ενθουσιασμένη και γεμάτη με γνώσεις, εμπειρίες και νέους φίλους!»

 είπε τέλος μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Χαρά.

 ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ