in , , ,

Η Τρόικα έριξε λάδι στη φωτιά (VIDEO)

Ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των “Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών” Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αφορμή την συζήτηση για το ρόλο της Τρόικας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ε.Κ., έκανε την παρακάτω δήλωση:

Τον τελευταίο χρόνο επισημαίννω με κάθε ευκαιρία ότι η Τρόικα απέτυχε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της καταστροφής που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία. Η Τρόικα δεν ήταν πυροσβέστης όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μπενουάτ Κερ εκπρόσωπος της ΕΚΤ, αλλά έριξε λάδι στη φωτιά και φούντωσε τα κοινωνικά προβλήματα.
Ευτυχώς οι περισσότεροι συνάδελφοι της Επιτροπής αναγνωρίζουν τα «τεράστια» λάθη της Τρόικας που προκάλεσαν «ιστορική» άνοδο της ανεργίας.,

Προφανώς και είναι θετικό το γεγονός ότι επιτέλους, καταγράφεται μια πρώτη αντίδραση, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, λίγο πριν κλείσει η θητεία μας. Όλα αυτά είναι καλά για τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων ενόψει ευρωεκλογών, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η κοινωνία δεν αρκείται πλέον στις διαπιστώσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, στην ουσία της πολιτικής που είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αυτό δεν θα γίνει αν υιοθετούμε προτάσεις όπως εκείνη που λέει να αυξηθούν τα κονδύλια για τη νεανική ανεργία από 6 σε 20 δις.

Τα 14 εκ. νέοι άνεργοι Ευρωπαίοι, αντιστοιχούν σε μια χώρα μεγαλύτερη από την Ελλάδα και για να υπάρξει “Εγγύηση” της εργασίας για τη νεολαία χρειαζόμαστε μια γενναία πολιτική απόφαση οικονομικής στήριξης.

Τώρα χρειάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία γιατη θέσπιση ενός “νεανικού ομολόγου” (youth bond). Χρειαζόμαστε στοχευμένες δράσεις για θέσεις εργασίας για κάθε χώρα και περιφέρεια ξεχωριστά, ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής, ώστε να υπάρχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Οι άνεργοι της Ελλάδας μπορούν να έχουν προοπτική εργασίας, μόνο αν δοθούν κίνητρα για θέσεις εργασίας στον τόπο τους.

Μόνο τότε η Ε.Ε. θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης της Ευρώπης και θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως επιδιώκει συγκροτημένα να αναστρέψει τις συνέπειες των λανθασμένων αποφάσεων που έλαβε κατά το παρελθόν.