in ,

Η τεχνολογία στην εκπαίδευση με Λασιθιώτες εκπαιδευτικούς να πρωτοτυπούν

Ενας σχολικός υπερυπολογιστής με την ονομασία “Aiolos” παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Ελεύθερο Λογισμικό – Ανοικτού Κώδικα, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες στο αμφιθέατρο Επιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις του συνεδρίου, ο καθηγητής Πληροφορικής Μανώλης Κιαγιάς και ο ηλεκτρονικός Ηλίας Χρυσοχέρης, εκπαιδευτικοί στο ΕΠΑ.Λ. Κισάμου κατασκεύασαν έναν σχολικό υπερυπολογιστή “The Aiolos Project”, τον οποίο παρουσίασαν το Σάββατο το πρωί -δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Κιαγιάς τόνισε ότι «το “The Aiolos Project”  είναι ένας υπερυπολογιστής, τον οποίο κατασκευάσαμε χρησιμοποιώντας   κοινά εξαρτήματα PC. Είναι ένα μηχάνημα, το οποίο μπορεί να κάνει πολύ δύσκολους ή πολύ μεγάλους υπολογισμούς, ενώ μπορεί να συνεργαστεί ταυτόχρονα με πολλούς υπολογιστές. Η χρησιμότητά του έγκειται για παράδειγμα στο ότι μας βοηθά να υπολογίσουμε ένα σύνθετο και πολύ δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα».

11 5 15 ypolig 2
Μια από τις παρουσιάσεις ήταν η χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα στο Νηπιαγωγείο, που ανέλυσε ο υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Λασιθίου Βασίλης Ορφανάκης, ο οποίος μιλώντας στα “Χ.Ν.” τόνισε ότι «με τον συνάδελφο Σταμάτη Παπαδάκη έχουμε κατασκευάσει μια διανομή  “ubuntu” η οποία απευθύνεται στα Νηπιαγωγεία, τα οποία αντιμετωπίζουν  το εξής βασικό πρόβλημα: Οι υπολογιστές που διαθέτουν είναι συνήθως πεπαλαιωμένοι, όποτε είναι δύσκολο να τους χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες τους είτε αυτές είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα είτε γραμματειακής υποστήριξης. Αρα αυτό που κάναμε είναι να φτιάξουμε μια διανομή, η οποία έχει συγκεντρωμένο όλο το λογισμικό, το οποίο χρειάζεται ο νηπιαγωγός, το οποίο  περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για χρήση με τους μαθητές είτε για τη γραμματειακή τους υποστήριξη. Ετσι κατεβάζοντας τη διανομή (“ubuntu”) ελεύθερα την τοποθετούν  σε ένα στικάκι.  Το στικάκι στη συνέχεια το τοποθετούν στον παλιό υπολογιστή βελτιώνοντας σημαντικά τη λειτουργία του. Το πρόγραμμα χρησιμοποιείται ήδη με αρκετή  επιτυχία σε Νηπιαγωγεία του Λασιθίου».
Να σημειώσουμε ότι η  εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Ανοικτού Κώδικα είναι μη κερδοσκοπική, η οποία ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Στόχος της είναι να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΑΚ, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στον χώρο της εκπαίδευσης, του δημοσίου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για το ΕΛ/ΑΚ και τα οφέλη απ’ τη χρήση τους.

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/pollapla-ofeli-gia-tin-ekpedefsi/#ixzz3ZoqpWCWy
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook