in

Η πιο σπάνια κονσόλα στον κόσμο: Nintendo PlayStation πωλήθηκε αντί… 320.000 ευρώ!

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τα πράγματα στον χώρο του gaming ήταν τελείως διαφορετικά.
Τότε, σκεφτείτε, δύο κολοσσοί, η Nintendo και η Sony, συνεργάστηκαν, προκειμένου να βγάλουν από κοινού μια κονσόλα. Εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι αντίστοιχο σήμερα…
Εκείνη η συνεργασία, λοιπόν, «γέννησε» το Nintendo PlayStation.
Συγκεκριμένα, ο πρώην CEO και «πατέρας» του PlayStation, Ken Kutaragi, είχε συνεργαστεί με τη Nintendo για το ηχητικό chip του SNES. Στη συνέχεια, όμως, οι δύο πλευρές είπαν να συνεργαστούν εκ νέου και να βγάλουν μια κονσόλα. Παρά τις εκατέρωθεν διαφωνίες, ο Kutaragi σχεδίασε την κονσόλα, παράγοντας μερικά εκατοντάδες πρωτότυπα του Super NES CD-ROM System, το οποίο έφερνε το διακριτικό SNES-CD ή Nintendo PlayStation.
Γρήγορα, ωστόσο, η συνεργασία κατέληξε σε «ναυάγιο» και το Nintendo PlayStation δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή. Η Sony κυκλοφόρησε λίγο καιρό μετά το PlayStation και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Μετά το τέλος αυτής της περίεργης και σύντομης, αν μη τι άλλο, συνεργασίας, πολλοί αναρωτήθηκαν τι έγινε με τα πρωτότυπα Nintendo PlayStation και πόσα υπήρχαν ακόμα. Κάποιοι, μάλιστα, πίστευαν πως αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.
Για πολλά χρόνια, ουδείς γνώριζε αν υπάρχει έστω και ένα εκεί έξω. Πρόσφατα, αποδείχθηκε πως υπάρχει!

Vice

Μια μονάδα -τουλάχιστον- επιβίωσε και τη βρήκε, στη σοφίτα, ο γιος του Terry Diebold, ο οποίος την αγόρασε σε μια τυφλή δημοπρασία (για 75 δολάρια), όταν η εταιρία όπου δούλευε (Advanta Corporation) χρεοκόπησε. Το SNES-CD βρισκόταν σε ένα κιβώτιο με αντικείμενα, που ανήκαν στον πρώην CEO της Sony Computer Entertainment, Olaf Olafsson, ο οποίος εργάστηκε στην Advanta όταν έφυγε από τη Sony.
Μετά από χρόνια, λοιπόν, ο Diebold έβγαλε εκ νέου το Nintendo PlayStation σε δημόσια δημοπρασία. Προφανώς διότι ήξερε ότι μπορεί να γίνει πλούσιος…
Και πράγματι.
Η πιο σπάνια κονσόλα στον κόσμο πωλήθηκε για 360.000 δολάρια!

Το εκπληκτικό είναι πως η μονάδα, που κατασκευάστηκε το 1992, δουλεύει. Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας την έλεγξαν με ένα παιχνίδι SNES Mortal Kombat, λέγοντας πως «έπαιξαν κάνα δυο γύρους». Λειτουργεί κανονικά, δε, ακόμη και η υποδοχή για CD!
gazzetta.gr