in

Η πιο ζεστή αγκαλιά στην Κρήτη, audio

Με την Μαρία Ευστρατίου απο την Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Η Ηλιαχτίδα» μιλήσαμε στην εκπομπή του Λατώ 103,3 ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ με τον Θάνο Κορομππυλια και γνωρίσαμε το σπουδαίο έργο που επιτελούν τα μέλη της προσπάθειας αυτής. Μάθαμε τι κάνουν και με ποιον τρόπο, τα μέσα που έχουν στην διάθεση τους και νιώσαμε την αγάπη αυτής της σπυδαίας αγκαλιάς.
ακούστε εδώ

 
Λίγα λόγια για την ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ
Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Η Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Σκοπός του Συλλόγου είναι η οικονομική  και ψυχολογική υποστήριξη  των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα (καρκίνος) και των οικογενειών τους από όλη την Κρήτη αλλά και των κοντινών σε αυτήν  νησιών.
Η ηλιαχτίδα είναι μία μεγάλη, ζεστή, συνεχής και γεμάτη αγάπη αγκαλιά κυριολεκτικά και μεταφορικά. 
Μεταφορικά η αγκαλιά της ηλιαχτίδας μεταφράζεται σε 3 καθημερινές υποστηρικτικές δομές που έχει οργανώσει τα τελευταία χρόνια.
 
Η πρώτη δομή που έχει μεγάλη υποστηρικτική αξία είναι η ανέγερση ενός ξενώνα ο οποίος προορίζεται για την δωρεάν φιλοξενία των παιδιών και των οικογενειών που έρχονται από μακρινά μέρη της Κρήτης και όχι μόνο καθώς επίσης και η εύρυθμη συνλειτουργία του με τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Επιπλέον ο παιδικός ξενώνας ¨η ηλιαχτίδα¨ δίνει την δυνατότητα σε όλες τις οικογένειες που νοσηλεύονται να χρησιμοποιούν καθημερινά την κοινόχρηστη κουζίνα για την παρασκευή γευμάτων αλλά και τους χώρους πλυντηρίων- στεγνωτηρίων για την καθαριότητα των ρούχων τους, ανάγκες που λόγω της μακρόχρονης διαμονής τους στην κλινική αποτελούσαν πριν τον ξενώνα αγκάθια στην καθημερινότητα τους.
 
Η δεύτερη υποστηρικτική δομή είναι η δωρεάν παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης των μικρών ασθενών και όλων των μελών των οικογενειών τους μέσω συστηματικής ψυχοθεραπείας από μόνιμους εξωτερικούς συνεργάτες- ψυχολόγους του συλλόγου. Σκοπός της δομής είναι η βελτίωση των προβλημάτων όπως άγχος, φοβίες, κατάθλιψη κ.α, που προκαλεί η  ασθένεια του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην ισορροπία της οικογενειακής δομής, από τη διάγνωση έως και το τέλος της θεραπείας.
 
 
Η Ηλιαχτίδα θεωρώντας τον εθελοντισμό ως ύψιστη αξία και μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς, έχει οργανώσει ένα εθελοντικό δίκτυο (68 μελών)  πολλαπλών δράσεων (ομάδα δράσεων, ομάδα διαχείρισης social media- site, ομάδα εξεύρεσης εταιρικών πόρων, ομάδα προσκλήσεων- μπομπονιέρων, ομάδα διαχείρισης κουμπαράδων) το οποίο αποτελεί την τρίτη υποστηρικτική δομή του συλλόγου. Οι εθελοντές με τις γνώσεις, τις δεξιότητες την αγάπη και το χαμόγελό τους ενισχύουν και υποστηρίζουν ενεργά το έργο του συλλόγου.
 
Επίσης η ηλιαχτίδα:
 

  1. Αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη εξόδων εξωνοσοκομειακών εξετάσεων και μετακινήσεων σε δημόσια νοσοκομεία του εξωτερικού και του εσωτερικού όπου τα παιδιά παραπέμπονται για εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες, την πλήρη κάλυψη ακτινοβολιών/ ακτινοθεραπειών σε ιδιωτικά νοσοκομεία,  αλλά και κάλυψη νοσηλείας σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όταν τεκμηριώνεται ιατρικά η ανάγκη μετακίνησης του ασθενή σε εξειδικευμένο ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο.
  2. ενισχύει οικονομικά τις οικογένειες και καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες τους (οικονομικές ενισχύσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο κοντά σε νοσοκομεία εκτός Κρήτης, όπου παραπέμπονται τα παιδιά, ταξί για τη μεταφορά των μικρών ασθενών από και προς την κλινική όπου νοσηλεύονται, μεταφράσεις εγγράφων νοσοκομείων του εξωτερικού, φυσικοθεραπείες, περούκες, τεχνητά μέλη, έξοδα μετακίνησης από και προς την κλινική, αναλώσιμα, κ.α.)
  3. Χρηματοδοτεί μέρος των λειτουργικών εξόδων του ξενώνα και φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του επικουρικά σε συνεργασία με την Διοίκηση του Πα.Γ.Ν.Η.
  4. διοργανώνει στο χώρο της κλινικής ψυχαγωγικές και εορταστικές εκδηλώσεις σε τακτική βάση (Χριστούγεννα- Πάσχα- Απόκριες).
  5. οργανώνει ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

 
Γενικά ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο η ηλιαχτίδα οργανώνει και υλοποιεί τις δράσεις και τους στόχους της είναι η ψυχολογική ανάταση των παιδιών μιας και είναι γνωστό ότι η καλή ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην θετική αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η βασική φιλοσοφία μας είναι η ομαδικότητα, οι υγιείς συνεργασίες, η διαφάνεια και η καθημερινή αναζήτηση με σκοπό τη συνεχή βελτίωση μας σε όλους τους τομείς προς όφελος πάντα του σκοπού του Συλλόγου.
Επισκεφτείτε το ανανεωμένο μας site (www.iliahtida.gr) για να δείτε αναλυτικά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, την οργάνωση, τον ξενώνα, εκδηλώσεις και δράσεις, την εθελοντική ομάδα της Ηλιαχτίδας αλλά και τους τρόπους στήριξης του Συλλόγου.