in

Η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο, ο ΦΠΑ εστίασης και το Ελληνικό στο τετ α τετ Μητσοτάκη -Ρέγκλινγκ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης για τις μειώσεις των κρατικών δαπανών έχουν μπει οι ΔΕΚΟ, οι μετακλητοί υπάλληλοι -το κόστος των οποίων επί ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τα δύο δις ευρώ, σύμφωνα με τη ΝΔ- και οι γενικές γραμματείες.

Σε ένα δραστικό νοικοκύρεμα των δαπανών του κράτους το οποίο θα δημιουργήσει δημοσιονομικό αέρα περίπου 260- 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών εσόδων του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εφαρμοστεί από φέτος και να εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου, είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η πάγια θέση της ΝΔ ήταν η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ διότι πρέπει να ανακουφιστεί και η μεσαία τάξη που πλήγηκε στα χρόνια των μνημονίων» δήλωσε στο Newpost κυβερνητική πηγή. «Εφόσον εξοικονομήσουμε τα χρήματα θα προχωρήσουμε άμεσα. Κάνετε υπομονή μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις» τόνισε.

Η αρχική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας: το 20% να ισχύσει από την 1/1/2020 και το 10% το 2021. Η επίσπευση της υλοποίησης έχει στόχο να σταλούν μηνύματα στους πολίτες ότι όντως κάτι αλλάζει στη ζωή τους με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται αποδώσει καρπούς, θα φανεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, 20-22 Ιουλίου.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης για τις μειώσεις των κρατικών δαπανών έχουν μπει οι ΔΕΚΟ, οι μετακλητοί υπάλληλοι το κόστος των οποίων επί ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τα δύο δις ευρώ σύμφωνα με τη ΝΔ, οι γενικές γραμματείες που από 93 που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση μειώνονται σε 60 (αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα) κλπ.

Ο ΦΠΑ εστίασης

Το άλλο σπριντ που τρέχει η κυβέρνηση είναι να εφαρμοστεί από τον Αύγουστο η καθολική μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 24% στο 13%. Η πρόθεση είναι το θετικό μέτρο να συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 30 Ιουλίου ώστε να ψηφιστεί πριν κλείσει η Ολομέλεια την εβδομάδα του 15Αύγουστου. Εάν οι τουριστικές επιχειρήσεις το περάσουν χωρίς «αλχημείες», θα επωφεληθούν και οι Ελληνες και ξένοι τουρίστες.

Σύμφωνα με τις πηγές του Newpost, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και συζητείται με τους θεσμούς. Εάν η κυβέρνηση περάσει αυτά τα δύο θετικά μέτρα που αγγίζουν την τσέπη των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να επιδείξει πεπραγμένα τήρησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε προσωπικά απέναντι στους πολίτες, νωρίτερα από τις αρχικές εξαγγελίες.

«Πράσινο φως» Ρέγκλινγκ υπό όρους

Θετική ήταν η αποτίμηση του Μαξίμου στην γραμμή του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι το μείζον είναι η επίτευξη των στόχων και όχι το μείγμα πολιτικής που είναι στην αρμοδιότητα της εθνικής κυβέρνησης, κατά την συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στις 6μμ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί στο Μαξίμου τον Κλάους Ρέγκλινγκ και θα του παρουσιάσει το κυβερνητικό του σχέδιο επισημαίνοντας ότι η επίτευξη των στόχων είναι κοινή επιδίωξη.

Ο Αδωνις και το Ελληνικό

Στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ρέγκλινγκ θα συζητηθεί και η επένδυση του Ελληνικού για την οποία οι θεσμοί είχαν χτυπήσει αρκετές φορές το καμπανάκι στην κυβέρνηση Τσίπρα για τις μεγάλες καθυστερήσεις.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης που έχει αναλάβει το δύσκολο πρότζεκτ να ξεμπλοκάρει το Ελληνικό δήλωσε στο Euronews ότι οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που είναι και το πρώτο κρίσιμο βήμα, θα έχουν εκδοθεί μέσα στον Αύγουστο. «Μαχόμαστε για να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αλλά υπάρχει η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, μέσα στον Αύγουστο όμως θα έχουν εκδοθεί» τόνισε. «Από εκεί και πέρα θα γίνει ο διαγωνισμός για το καζίνο, η διανομή και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση για να ξεκινήσουν τα έργα» συνέχισε. «Όλα αυτά εντός του έτους 100%».

Υποσχέθηκε δηλαδή ότι θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον αναπτυξιακό χαρακτήρα που αποτελεί την επιτομή στο στρατηγικό του πλάνο. Το Ελληνικό αποτελεί κολοσσιαία επένδυση, συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει 85.000 θέσεις εργασίας. Θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική, αλλά την Ελλάδα. Ο κ. Γεωργιάδης βλέπει πίσω από τα εμπόδια «διαφόρων ειδών συμφέροντα». «Η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό είναι να ξεκινήσει το Ελληνικό» τόνισε. «Και το Ελληνικό θα ξεκινήσει φέτος».

ΠΗΓΗ: newpost.gr