in

Η νυχτερινή ελαιοσυγκομιδή σκοτώνει τα …πουλιά

Μία έκθεση μετά από καταγγελία των Οικολόγων της Córdoba αποκαλύπτει ότι αυτή η νέα  πρακτική προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα σε πουλιά που προέρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Πολιτοφυλακή επιβεβαιώνει πως πολλά πουλιά καταλήγουν να πωλούνται για κατανάλωση σαν «τηγανητά πουλιά».

Η νυκτερινή συγκομιδή των ελαιώνων υπερεντατικής καλλιέργειας προκαλεί «υψηλή θνησιμότητα» σε αποδημητικά πουλιά, τα οποία επωφελούνται από το σκοτάδι για να αναπαυθούν στα ελαιόδενδρα. Μία έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, που ξεκίνησε από μία καταγγελία των “Οικολόγων εν Δράσει” στην επαρχία της Córdoba, συμπεραίνει πως σχετίζεται αυτή η νέα αγροτική πρακτική με τους μαζικούς θανάτους πολλών πουλιών. Πράγματι, τα στοιχεία από τους Οικολόγους δείχνουν τα πτώματα των πουλιών ανάμεσα στις ελιές που έχουν συλλεχθεί πρόσφατα.

Η έκθεση είναι τόσο πειστική που οι τεχνικοί του Περιβάλλοντος σχεδιάζουν  να απαγορεύσουν τη νυχτερινή συγκομιδή των ελαιώνων υπερεντατικής καλλιέργειας εξαιτίας του τεράστιου περιβαλλοντικού αντίκτυπου που προκαλεί στην πανίδα της Νότια Χερσονήσου. Και διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα υψηλής σοβαρότητας, καθώς πολλά από αυτά τα πουλιά είναι αποδημητικά και προέρχονται από όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, που θα μπορούσε να απομείνει χωρίς πουλιά εάν συνεχιστεί αυτή η πρακτική.

Η έκθεση παραπέμπει στις «διάφορες ταυτόχρονες πηγές» (Οικολόγοι εν Δράσει, Τοπικές Αντιπροσωπείες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και την υπηρεσία Seprona της Πολιτοφυλακής) σχετικά με αυτά τα γεγονότα. Η έκθεση προέρχεται από την τακτική συνεδρίαση του επαρχιακού Συμβουλίου Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας της επαρχίας της Córdoba στις 11 Ιανουαρίου 2018. Εκείνη την ημέρα επιτεύχθηκε η συμφωνία να ερευνηθούν αυτά τα γεγονότα, τα οποία την ίδια μέρα, 29 επαληθεύθηκαν από τεχνικούς της Αντιπροσωπείας, που έδωσαν στοιχεία και εικόνες από τη ζημιά που προκαλεί η νυχτερινή συγκομιδή αυτών των ελαιώνων. Σε αυτές τις πληροφορίες προστέθηκε μία άλλη πιο σοβαρή, από τους υπεύθυνους της Seprona της Πολιτοφυλακής, οι οποίοι αναρωτιούνταν «εάν τα γεγονότα, αντικείμενο αυτής της έκθεσης, αποτελούν γεγονότα πιθανώς εγκληματικά».

«Με αυτές τις αποδείξεις και με πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, το Περιφερειακό Υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι υπάρχει ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, που προέρχεται από τον τρόπο συγκομιδής των ελαιώνων υπερεντατικής καλλιέργειας. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες, που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της Ανδαλουσίας, καθώς και τα εθνικά, επηρεάζοντας το περιβάλλον διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί η έκθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανδαλουσίας.

«Το πρόβλημα είναι καθορισμένο, διότι η συγκομιδή των ελαιώνων υπερεντατικής καλλιέργειας δεν γίνεται μόνο πρωινές ώρες, αλλά επίσης και κατά τη διάρκεια της νύχτας και τότε είναι που δημιουργείται το πρόβλημα», συνεχίζει η επίσημη έκθεση. «Το αποτέλεσμα είναι μία θνησιμότητα που προκαλείται από τον ίδιο τον άνθρωπο και είναι ανησυχητικό, στο περιθώριο άλλων παραμέτρων νομικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και στα τέλη Νοεμβρίου διάφορα αποδημητικά πουλιά από την Ευρώπη φτάνουν στην Ανδαλουσία για να περάσουν τον χειμώνα ή «κάνουν στάση» εδώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την αφρικανική ήπειρο. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των πουλιών βρίσκει καταφύγιο στα ελαιόδενδρα για να κοιμηθεί και να περάσει τη νύχτα, το οποίο αποτελεί μία δύσκολη στιγμή για τη ζωή αυτών των πουλιών, καθώς είναι ευάλωτα σε αμέτρητες περιβαλλοντικές παραμέτρους, αιτία για την οποία το νομοθετικό σώμα θέλει να εγγυηθεί την νομική προστασία τους κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης», προσθέτει η έκθεση.

Η έκθεση με λεπτομέρεια αναφέρει πως «τα μηχανήματα συγκομιδής των ελαιώνων υπερεντατικής καλλιέργειας δουλεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρόβλημα εμφανίζεται όταν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ωρών χωρίς το φως του ήλιου, όταν αυτά τα πουλιά κοιμούνται στα ελαιόδενδρα και είναι ευάλωτα, χωρίς περιθώριο να μπορούν να ξεφύγουν. Αυτό συμβαίνει επίσης με τους φακούς και τους προβολείς που τυφλώνουν τα πουλιά και εμποδίζουν τη διαφυγή τους. Για αυτόν τον λόγο ο κανονισμός της Ανδαλουσίας απαγορεύει κατηγορηματικά τη χρήση προβολέων τις νυχτερινές ώρες για το κυνήγι μικρών πουλιών, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια ευπάθειά τους σε αυτές τις συνθήκες», συνεχίζει η έκθεση.

«Με το που πέφτει η νύχτα, τα αποδημητικά πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στους ελαιώνες υπερεντατικής καλλιέργειας και τότε είναι που τα μηχανήματα συγκομιδής, εξοπλισμένα με δυνατούς προβολείς, τοποθετούνται πάνω στα ελαιόδενδρα για να γίνει η συγκομιδή. Εκεί είναι που βρίσκονται νεκρά τα πουλιά που έχουν συσσωρευτεί ανάμεσα στις ελιές.», περιγράφει η έκθεση.

Αρχικά, ανακαλύφθηκε ότι τα είδη που επηρεάζονταν από αυτή τη μαζική θνησιμότητα λόγω αυτής της πρακτικής συγκομιδής είναι: : Currucas Cabecinegra (Sylvia melanocephala), Mosquitera (Sylvia borin) y Capirotada (Sylvia atricapilla), Zorzal Charlo (Turdus viscivorus), Común (Turdus philomelos) y Alirrojo (Turdus iliacus), Petirrojo (Erithacus rubecula), Verderón (Carduelis chloris), Mosquiteros Ibérico (Phylloscopus ibericus), Común (Phylloscopus collybita), Musical (Phylloscopus trochillus) και Papialbo (Phylloscopus bonelli), Jilguero (Carduelis carduelis), Pardillo (Carduelis cannabina), Lavandera Blanca (Motacilla alba), Cascadeña (Motacilla cinerea) και Boyera (Motacilla flava).

Η πλειοψηφία αυτών των πουλιών προέρχεται από Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Σκανδιναβία, αν και επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Βαλτικές χώρες, έτσι πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Η έκθεση είναι πολύ συγκεκριμένη όσον αφορά τον πληθυσμό των πουλιών που χάνουν τη ζωή τους από αυτές τις νέες αγροτικές πρακτικές. Έτσι, υπολογίζονται έως και 100 νεκρά πουλιά για κάθε θεριστικό μηχάνημα. Δηλαδή, 100 πουλιά νεκρά για κάθε εκτάριο. «Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση σε εκτάρια που η Ανδαλουσία διαθέτει για αυτό τον τύπο ελαιώνα και σκεπτόμενοι την διαδρομή των αποδημητικών πουλιών, κατά τα φαινόμενα κάθε εσοδεία υπερεντατικής καλλιέργειας, όπου η συγκομιδή γίνεται τη νύχτα, οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις σημειώνουν ότι αυτή η πρακτική επηρεάζει 2,6 εκ. πουλιά κάθε χρόνο στην Ανδαλουσία, ιδιαίτερα στις επαρχίες της Σεβίλλης, Córdoba και Jaén», σύμφωνα με πληροφορίες.

Αλλά η έκθεση πάει ένα βήμα παραπέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πολιτοφυλακής, πολλά από αυτά τα πουλιά «πωλούνται» από «χειριστές» στον «κόσμο που κάνει αγροτουρισμό προς κατανάλωση ως τηγανητά πουλιά». «Αυτή η πρακτική είναι παράνομη και διώκεται νομικά καθώς στερείται των αναγκαίων υγειονομικών εγγυήσεων.

«Η καλύτερη επιλογή για να μπει ένα τέλος στο πρόβλημα είναι από το Περιφερειακό Συμβούλιο να απαγορευθεί η συγκομιδή των ελαιώνων υπερεντατικής καλλιέργειας τις νυχτερινές ώρες, το οποίο θα εμπόδιζε τα αποδημητικά πουλιά να εκτεθούν στο φως των προβολέων¨, καταλήγει το έγγραφο που μπορεί να έχει μία τεράστια ευρωπαϊκή σημασία.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr με πληροφορίες από:  cordopolis.es