in

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες

Ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τις εφορίες  -αλλά με σημαντικούς κόφτες προκειμένου να διασκεδαστούν οι ενστάσεις των θεσμών για το ενδεχόμενο πλήγμα στην κουλτούρα πληρωμών- ανακοίνωσε η κυβέρνηση και καταθέτει αύριο στη Βουλή μαζί με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ρύθμιση έχει έντονο άρωμα… μονομέρειας καθώς, όπως έγινε γνωστό, θα συζητηθεί μετά την κατάθεσή του στη Βουλή με τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λόγο οι θεσμοί έχουν πλέον μόνο για το ζήτημα της “κουλτούρας πληρωμών” το οποίο, όπως σημείωσε, με τους περιορισμούς που υπάρχουν στη ρύθμιση, αντιμετωπίζεται. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι πάντα θα υπάρχουν οι κακοπληρωτές, ενώ υποστήριξε ότι το βασικό που κάνει το νομοσχέδιο για τους καλοπληρωτές είναι ότι αποκλείει τους κακοπληρωτές. Πάντως μέτρο έκπτωσης φόρου για τους καλοπληρωτές δεν ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσακαλώτος μαζί με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, παρουσίασαν τα βασικά σημεία της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τη φορολογική διοίκηση που είναι τα εξής:

-Ρυθμίζονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

-Ρυθμίζονται οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή των επιχειρήσεων, ρυθμίζονται σε έως 30 μηνιαίες δόσεις. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με την κυρία Παπατάτσιου, ότι μπορούν.

-Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίστηκε στα 30 ευρώ.

-Το επιτόκιο της ρύθμισης ορίστηκε στο 5% αλλά οφειλές έως 3.000 ευρώ για φορολογούμενους με ατομικό εισόδημα το 2017 έως 10.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα.

-Δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο. Η κυρία Παπανάτσιου υποστήριξε ότι δεν τέθηκε περιουσιακό κριτήριο καθώς η μεσαία τάξη διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν πρέπει να εκποιηθούν για να πληρωθούν οι οφειλές προς την εφορία.

-Ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του πραγματικού ατομικού εισοδήματος που δήλωσε ο οφειλέτης για το φορολογικό έτος 2017 (φορολογική δήλωση 2018). Συγκεκριμένα ορίζεται ένας συντελεστής αποπληρωμής που αυξάνεται προοδευτικά όσο αυξάνει το ετήσιο εισόδημα. Ο συντελεστής κυμαίνεται από 4% έως 25% και αυτός ορίζει το ποσό που θα αποπληρώνει ο οφειλέτης ετησίως. Το ποσό αυτό διαιρείται με 12 και προκύπτει το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης. Στη συνέχεια το ποσό της μηνιαίας δόσεις διαιρείται με το ποσό της συνολικής οφειλής και έτσι προκύπτει ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων. Με την εφαρμογή και του επιτοκίου της ρύθμισης προκύπτει το τελικό ποσό κάθε μηνιαίας δόσης.

Παραδείγματα

Φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ το 2017 οφείλει στην εφορία το ποσό των 3.600 ευρώ. Θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 120 δόσεις των 30 ευρώ.

Οφειλέτης με ετήσιο ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ έχει οφειλή προς τη φορολογική διοίκηση ύψους 4.000 ευρώ. Με βάση τους συντελεστές θα μπορεί να αποπληρώνει ετησίως το ποσό των 900 ευρώ (για το τμήμα από 10.000 έως 15.000 το 4%, για το τμήμα από 15.000 έως 20.000 το 6% και για το τμήμα εισοδήματος από 20.000 έως 25.000 το 8%). Το ποσό των 900 ευρώ διαιρείται διά 12 μήνες και προκύπτει μηνιαία δόση ύψους 75 ευρώ. Το ποσό της οφειλής ύψους 4.000 ευρώ διαιρείται με το 75. Προκύπτουν 53 δόσεις των 75 ευρώ με μια προσαύξηση λόγω επιτοκίου.

Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ χρωστά στην εφορία το ποσό των 1.200 ευρώ. Ο οφειλέτης αυτός θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε 120 δόσεις αλλά με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και μάλιστα άτοκα. Εμπίπτει στον περιορισμό της ελάχιστης δόσης και έτσι θα ρυθμίσει την οφειλή του σε 40 δόσεις των 30 ευρώ.

Απαλλαγή προσαυξήσεων

Με την ένταξη στη ρύθμιση διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων. Οι φορολογούμενοι όμως που επιλέγουν μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν που δικαιούνται ωφελούνται από μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις. Για την εφάπαξ εξόφληση προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις. Οι προσαυξήσεις περιορίζονται ως εξής:

α) Για ποσοστό απομείωσης δόσεων είκοσι τοις εκατό (20%), χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού απαλλαγής 10% που χορηγείται με την ένταξη στη ρύθμιση.

β) Για ποσοστό απομείωσης δόσεων τριάντα τοις εκατό (30%) χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού απαλλαγής 10% που χορηγείται με την ένταξη στη ρύθμιση.

γ) Για ποσοστό απομείωσης δόσεων σαράντα τοις εκατό (40%) χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό τριάντα πέντε τοις εκατό (35%), συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού απαλλαγής 10% που χορηγείται με την ένταξη στη ρύθμιση.

δ) Για ποσοστό απομείωσης δόσεων πενήντα τοις εκατό (50%) χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%), συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού απαλλαγής 10% που χορηγείται με την ένταξη στη ρύθμιση.

ε) Για ποσοστό απομείωσης δόσεων εξήντα τοις εκατό (60%) χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%), συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού απαλλαγής 10% που χορηγείται με την ένταξη στη ρύθμιση.

στ) Για ποσοστό απομείωσης δόσεων εβδομήντα τοις εκατό (70%) χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%), συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού απαλλαγής 10% που χορηγείται με την ένταξη στη ρύθμιση.

ζ) Για ποσοστό απομείωσης δόσεων ογδόντα τοις εκατό (80%) χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%), συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού απαλλαγής 10% που χορηγείται με την ένταξη στη ρύθμιση.

η) Για ποσοστό απομείωσης δόσεων ενενήντα τοις εκατό (90%), χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%), συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού απαλλαγής 10% που χορηγείται με την ένταξη στη ρύθμιση.

θ) Σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή του, χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).

Η αίτηση για τη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω taxis το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου. Η ηλεκτρονική εφαρμογή προγραμματίζεται να ανοίξει για τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαϊου και για τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαϊου. Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει η πρώτη δόση να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη υποβολή της αίτησης. Με τη μη καταβολή δυο δόσεων η ρύθμιση χάνεται.

Οφειλές προς δήμους

Θεσπίζεται ρύθμιση έως και 100 δόσεως για τις οφειλές προς τους δήμους. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης θα είναι έως τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου και θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν ακόμη και οφειλές που θα βεβαιωθούν έως και εντός δυο μηνών από την δημοσίευση του νόμου. Οι οφειλές προς τους δήμους ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: capital.gr