in ,

“Η Κρήτη έχει καρδιά και την αισθάνεσαι!”

“Η Κρήτη έχει καρδιά και την αισθάνεσαι! ” – “CRETA HAS A HEART AND YOU CAN FEEL IT! “
 
Πρωινός καφές με τον Tony και την Tessa Cross. Ένα ζευγάρι Άγγλων που πριν από 12 χρόνια ήρθαν στην Μαρίνα  Αγίου Νικολάου με το ιστιοπλοϊκό τους και θα μείνουν εδώ ως το τέλος της ζωής τους!
 

  • Tony και Tessa χαίρομαι που σας γνωρίζω από κοντά. Δύο ανθρώπους που έχουν επιλέξει  εδώ και πολλά χρόνια την Πόλη μου για να μείνουν, και μάλιστα την Μαρίνα της. Αλήθεια πόσα χρόνια μένετε στον Άγιο Νικόλαο;

TESSA: Ήρθαμε στον Άγιο Νικόλαο πριν 12 χρόνια. Το πρώτο μέρος που επισκεφτήκαμε στην Ελλάδα  για διακοπές ήταν η Αγία Γαλήνη εδώ στην Κρήτη. Εκεί γνωρίσαμε ένα ζευγάρι που έμενε σε σκάφος και αποφασίσαμε να αγοράσουμε κι εμείς. Με το σκάφος ξεκινήσαμε από την Κέρκυρα. Όμως το κλίμα της ήταν πολύ υγρό, οι άνθρωποι της αδιάφοροι , τεμπέληδες. Σε αυτό το νησί νιώθαμε πολύ μοναξιά.

  • Τι ήταν αυτό που σας έκανε να  επιλέξετε την Μαρίνα του Αγίου Νικολάου;

TONY: Πήγαμε στα Χανιά αλλά δεν νιώθαμε ασφαλής στην Μαρίνα των Χανίων. Εδώ νιώθουμε ασφάλεια. Είναι η πιο οργανωμένη Μαρίνα της Κρήτης. Έχουμε τουαλέτες, ντουζ, ράμπα και γερανό. Συντήρηση σκαφών, επισκευή πανιών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και  οι προβλήτες παρακολουθούνται από φύλακες σε 24ωρη βάση.
TESSA: Τον πρώτο χειμώνα που ήρθαμε εδώ ξέραμε ότι θα μείνουμε για πάντα. Ερωτευτήκαμε  αυτόν τον όμορφο τόπο και ενώ τα καλοκαίρια κάνουμε βόλτες στα νησιά το χειμώνα πάντα επιστρέφουμε.

  • Πριν έρθετε στην Ελλάδα τι γνωρίζατε γι’ αυτήν;

TESSA: Γνωρίζαμε μόνο την ιστορία της. Ερχόμενοι εδώ γνωρίσαμε τους ανθρώπους της . Το δεύτερο χειμώνα που επιστρέψαμε όλοι μας θυμόταν. Έχουμε γνωρίσει την ύπαιθρο, τα χωριά της.
ΤΟNY: Και όχι μόνο τα γνωρίσαμε εμείς αλλά θέλουμε να τα γνωρίσουμε και σε άλλους. Κάθε Πέμπτη με μια μικρή ομάδα ανεβαίνουμε από το Καβούσι στη Θρυπτή και μετά στο Μοναστηράκι. Βλέπουμε την άγρια φύση, μυρίζουμε τα βότανα και γευόμαστε τις νοστιμιές της.

  • Καταλαβαίνω ότι η ζωή το καλοκαίρι μέσα σε ένα ιστιοπλοϊκό θα είναι  εύκολη. Τι γίνεται όμως τους δύσκολους χειμώνες;

TONY: Είναι δύο διαφορετικές ζωές. Η ανέμελη και μοναχική ζωή του καλοκαιριού που μόνοι μας απολαμβάνουμε νησιά και γωνιές της Ελλάδας και η ζωή μας κοντά σε φίλους το χειμώνα με το ήπιο χειμωνιάτικο κλίμα του Αγίου Νικολάου.

  • Στη Μαρίνα μένουν αρκετοί άνθρωποι. Πως είναι η σχέση μεταξύ σας;

TESSA: Είμαστε μια μικρή κοινότητα με διαφορετικές εθνικότητες. Κάθε Σάββατο διοργανώνουμε  μπάρμπεκιου (BBQ) και είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε όλοι μαζί και να ανταλλάξουμε απόψεις.
TONY: Βοηθάμε ο ένας τον άλλο ανάλογα με τις γνώσεις που έχει ο καθένας. Για παράδειγμα εγώ βοηθάω σε προβλήματα υπολογιστών. Η αμοιβή που παίρνουμε είναι ένα μπουκάλι κρασί.

  • Οι σχέσεις σας με τους ντόπιους; Είναι φιλόξενη η πόλη του Αγίου Νικολάου σε ξένους επισκέπτες;

TESSA: Η Κρήτη είναι διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα. Έχει καρδιά και την αισθάνεσαι! Πολλές φορές που ο Τόνυ έχει αρρωστήσει οι ντόπιοι μας έχουν βοηθήσει έτσι απλά χωρίς αντάλλαγμα. Έχουμε περισσότερους φίλους εδώ παρά στη δική μας χώρα την Αγγλία. Όσοι επισκέπτονται τη Μαρίνα για πρώτη φορά πάντοτε ξαναέρχονται και γι΄αυτό υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής

  • Οι υποδομές της Μαρίνας σας ικανοποιούν; Έχετε να επισημάνετε κάτι στη διεύθυνση;

TONY: Η Μαρίνα  έχει υποδομές, χάνει όμως στη διεύθυνση. Όχι γιατί ο διευθυντής είναι κακός ίσα ίσα που ο Μιχάλης Φαρσάρης είναι άψογος, αλλά υπάρχουν πολλές γνώμες και όλοι θέλουν να διοικούν. Αν άφηναν το Μιχάλη να διοικήσει, χωρίς να επεμβαίνουν, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα!

  • Προτιμάτε τα ντόπια προϊόντα ή επιλέγετε εισαγόμενα προϊόντα;

TESSA: Ήρθα στην Ελλάδα για να απολαμβάνω την ελληνική ζωή. Δίπλα μας υπάρχουν όλα με αφθονία και φρέσκα. Πολλοί αγοράζουν εισαγόμενο  ψωμί με συντηρητικά ενώ σε κάθε γειτονιά υπάρχει φούρνος με φρέσκο ψωμί και με το νοστιμότατο υγιεινό κρητικό παξιμάδι.

  • Έχετε έρθει σε ανάγκη να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες υγείας; Για παράδειγμα το νοσοκομείο μας. Μείνατε ικανοποιημένοι;

TONY: Θέλουμε να πούμε στους Έλληνες πως δεν ξέρουν πόσο καλό σύστημα υγείας έχουν. Έχω περάσει μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία μου . Εδώ έχετε έναν αξιόλογο γιατρό τον Κωστή Πιταροκοίλη που με βοήθησε πολύ στο να την αντιμετωπίσω. Αν ήμουν στην Αγγλία θα έπρεπε να περιμένω αρκετό διάστημα για να χειρουργηθώ και να πληρώσω πολλά χρήματα. Το ίδιο όταν έσπασα το γοφό μου, η Μαρία Κατσαφάρου στο νοσοκομείο με βοήθησε. Όταν πήγαινα για επανέλεγχο έβλεπα εκείνη, ενώ αν ήμουν στην Αγγλία θα με έβλεπε  διαφορετικός γιατρός κάθε φορά.

  • Τι θα λέγατε σε κάποιον γνωστό σας για να τον παροτρύνετε να έρθει στη Μαρίνα Αγίου Νικολάου;

TESSA: Απλά θα του λέγαμε ότι εδώ είναι η πραγματική ζωή. Όμορφη και άγρια φύση, φιλόξενοι άνθρωποι, ήπιο μεσογειακό κλίμα, καλό υγιεινό  φαγητό. Εδώ οι άνθρωποι παρόλο που ζουν δύσκολα γελάνε. Περπατάς στο δρόμο σε καλημερίζουν και σου χαμογελούν. Σε καμιά άλλη χώρα δεν συμβαίνει αυτό. Στους καινούργιους που έρχονται στη Μαρίνα τους λέμε: αν κάνετε  φίλους στην Κρήτη τους έχετε για πάντα, αν όμως κάνετε εχθρούς καλύτερα να φύγετε.
 
Τessa και Tony σας ευχαριστώ για το όμορφο πρωινό και που με κάνατε για άλλη μια φορά να νιώσω περήφανη για τον τόπο μου.
Άννα Μετζογιαννάκη Τζώρτζη