in , , ,

Η θέληση που "αλλάζει" τους νόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας σε συνάντηση που είχε με φορείς του νησιού, δεσμεύτηκε ότι τη Δευτέρα θα σταλεί στις αστυνομικές υπηρεσίες της Μυκόνου ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου 4229/2014, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα προσφυγής του ιδιοκτήτη καταστήματος περί αντισυνταγματικότητας εφαρμογής του.


Με αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνεται η αναστολή του κλεισίματος του καταστήματος μετά τις τρεις μηνύσεις ή θα μετατίθεται σε άλλη χρονική περίοδο. 

Ο συγκεκριμένος νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, αφαιρούσε το δικαίωμα από τους καταστηματάρχες να κινηθούν νομικά σε μηνύσεις που δέχονταν, σχετικά με παραβιάσεις του ωραρίου λειτουργίας και ηχορύπανσης. 

Ικανοποιημένοι οι τοπικοί παράγοντεςΗ συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και των καταστηματαρχών κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Κικίλια να λέει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν υπάρχει λύση. Θα βρούμε φόρμουλα επίλυσης». 

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο πρώην δήμαρχος και ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης του νησιού, κ. Γιάννης Θεοχάρης, έφυγαν ικανοποιημένοι από την συνάντησή τους, ωστόσο αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων του αρμόδιου υπουργού.

Οι τρεις άνδρες ήρθαν εσπευσμένα χθες το πρωί στην Αθήνα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον υπουργό για το κλείσιμο 8 καταστημάτων και των δεκάδων ακόμη που αναμενόταν να οδηγηθούν στο κλείσιμο από την εφαρμογή της τροπολογίας του νέου νόμου. 

Κατά τη διάρκεια του περασμένου τριημέρου του Αγ. Πνεύματος, η Μύκονος είχε πάρει «φωτιά» εξαιτίας της εφαρμογής του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι μεγάλο κομμάτι του προβλήματος ανέκυψε όταν «κακόβουλοι» καταστηματάρχες, εκμεταλλευόμενοι το νέο νομοσχέδιο επιχείρησαν να πλήξουν τους «αντιπάλους» τους, κάνοντας στοχευμένη εφαρμογή του. 

Τα οκτώ μαγαζιά της Μυκόνου, στα οποία μπήκε λουκέτο, στεγάζονταν στον παραδοσιακό οικισμό που καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες τουρίστες. Το κλείσιμό τους και το ενδεχόμενο επέκτασης των σφραγισμάτων, προκάλεσε την εξαγγελία 10ήμερης απεργίας των καταστηματαρχών του νησιού.

Ο κ. Θεοχάρης είχε επισημάνει πως «το θέμα δεν είναι ότι δεν θα λειτουργήσουν 8 μαγαζιά σήμερα, αλλά ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα κλείσει όλη η Μύκονος. 

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε απεργία για να συμπα
ρασταθούμε στους συναδέλφους μας κι ελπίζουμε όλοι να σεβαστούν αυτή τη πρωτοβουλία. Μας έχει αναστατώσει όλους αυτή η κατάσταση»
. Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης είχε περιγράψει το πρόβλημα ως εξής:

«Σίγουρα γίνονται παραβάσεις αλλά πλέον δίνεται το δικαίωμα στον κάθε κακοήθη να μπορεί να κλείσει το μαγαζί σου, κι εσύ να μην έχεις το δικαίωμα να το υπερασπιστείς νομικά. Επιπλέον, τα νέα δεδομένα επιβαρύνονται και από λάθη του παρελθόντος που ακόμα δεν έχουν διορθωθεί. Για παράδειγμα, το ωράριο λειτουργίας ισχύει μέχρι τις 05:00 το πρωί, ενώ η άδεια μουσικών οργάνων μέχρι τις 03:00 το πρωί. Ποιο μαγαζί όμως μπορεί να κρατήσει τους πελάτες του αν κλείσει τη μουσική;».

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Το επίμαχο άρθρο 57 του σχετικού νόμου, προβλέπει ότι ένα κατάστημα σφραγίζει υποχρεωτικά για δέκα μέρες αν βεβαιώνεται από αστυνομικούς ότι εντός έτους έχουν γίνει τρεις παραβάσεις.

 Μέχρι πρότινος, οι καταστηματάρχες είχαν το δικαίωμα να απευθυνθούν στα διοικητικά δικαστήρια και να πετύχουν αναίρεση της απόφασης σε περίπτωση που αποδείκνυαν ότι η σφράγιση θα μπορούσε να επιφέρει οικονομική ζημία. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάμεσα στα μαγαζιά που αναμενόταν να βάλουν λουκέτο ήταν η περίπτωση beach bar σε δημοφιλή παραλία της Μυκόνου, που έχει δεχτεί ήδη τρεις μηνύσεις για ηχορρύπανση και αναμένεται η απόφαση για να σφραγιστεί. 

«Ο νόμος λειτουργεί πανελλαδικά και θα επηρεαστούν κι άλλοι από την νέα τροπολογία»,επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης και συνεχίζει: «Πρόκειται για μία χρονιά που έχει ήδη ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς στον τομέα του τουρισμού. Είναι κρίμα να στιγματιστεί από αυτά τα περιστατικά».