in ,

Η εποχή των μεγάλων αποφάσεων για τον Δήμο Αγίου Νικολάου

…γράφει ο Σήφης Μακριδάκης
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
 
Μια κρίσιμη περίοδο πρόκειται  να διανύσει ο Δήμος μας όπου θα αντιμετωπίσει ζητήματα που θα αλλάξουν ριζικά τον χαρακτήρα και την προοπτική εξέλιξης του. Ο οικονομικός προσανατολισμός της πόλης του Αγίου Νικολάου είναι δεδομένος πλέον και έχει εδραιωθεί με κινήσεις, που έγιναν πάνω από πενήντα χρόνια πριν, από ορισμένους  προοδευτικούς κατοίκους της πόλης μας που τόλμησαν να επενδύσουν στον τουρισμό . Τομέας που  ενδέχεται να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια  και εγγυάται κερδοφόρα αποτελέσματα. Βέβαια αυτό δεν απαγορεύει εξέλιξη και σε άλλους παραγωγικούς τομείς σε όλο το διοικητικό όριο του Δήμου ώστε να διαμορφωθεί ένα ευέλικτο και πιο ανθεκτικό οικονομικό υπόβαθρο.
Ποια είναι λοιπόν τα ζητήματα αυτά; Είναι σε όλους γνωστές οι επικείμενες επενδύσεις στα Πλευρά , στο Τσιφλίκι , η αναγγελία για ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στη πόλη ,καθώς επίσης και η πολυπόθητη έξοδος  της χώρα από την οικονομική  κρίση , που κρατούσε σε αναστολή τα επιχειρηματικά μυαλά της περιοχής μας, αποτρέποντας τα να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Καταλαβαίνουμε ότι μία αμελής διαχείριση αυτής της πιθανής απότομης ανάπτυξης θα οδηγήσει σε ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα για τη πόλη, η οποία ούτε το γραφικό χαρακτήρα της θα διατηρήσει , ούτε θα προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες . Επιπλέον οι υφιστάμενες υποδομές καλούνται να ανταποκριθούν σε επιπλέον φόρτο χρήσης, χωρίς να έχει προβλεφθεί , με άγνωστες συνέπειες.
Η εικόνα βέβαια της πόλης αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να μπορεί να υποστηρίξει τις επερχόμενες αλλαγές. Υπάρχει ένας κορεσμός από άποψη κυκλοφορίας πολιτών, τροφοδοσίας καταστημάτων και υποδοχής των επισκεπτών, υπάρχει έλλειψη θέσεων στάθμευσης που λόγω της ανυπαρξίας ικανών αστικών μέσων μεταφοράς είναι άκρως απαραίτητες, ο πεζός θα κινηθεί με δυσκολία ενώ αμαξίδια Α.Μ.Ε.Α. και παιδικά καρότσια είναι ανεπιθύμητα . Επίσης είναι ελάχιστες οι περιοχές ανάπτυξης επιχειρήσεων είτε λόγω δύσκολης πρόσβασης σε αυτές είτε λόγω υποβαθμισμένου αστικού περιβάλλοντος και παράλληλα ευχάριστες γειτονίες δεν υπάρχουν ή είναι καλά κρυμμένες. Με τί διάθεση θα καταφθάσει λοιπόν ο επισκέπτης και με τί εντύπωση θα φύγει από μια πόλη που δυσχεραίνει να λειτουργήσει. Ξέρουμε πως ένα ευδιάθετος επισκέπτης θα καταναλώσει παραπάνω και ένας ευχαριστημένος θα ξανάρθει.
Απαιτείται λοιπόν η δημοτική αρχή που θα τα αναλάβει όλα αυτά να έχει μπει στη διαδικασία  του στρατηγικού σχεδιασμού της πόλης . Να έχει υπολογίσει ότι με καινοτόμες ιδέες και αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορούν να δοθούν πολλές λύσεις. Να στρέψει τη πόλη σε πορεία μετατροπής της σε «έξυπνη πόλη» ,φιλική στο περιβάλλον και εν γένει βιώσιμη. Απαιτείται μέσω των επερχόμενων επενδύσεων να μπορεί να διαπραγματευθεί το καλύτερο δυνατό για τη πόλη και να τη προσαρμόσει σε αυτές με το ανάλογο κανονιστικό πλαίσιο και τις κατάλληλες υποδομές.
Μέχρι στιγμής ο συνδυασμός αλλάΖουμε τον Δήμο πλαισιώνεται από άτομα έτοιμα να ανταποκριθούν σε αυτό το έργο, είτε με το επιστημονικό τους υπόβαθρο , είτε με την εμπειρία τους , είτε με τη μεθοδικότητα τους. Καθοδηγούμενος από τον κ. Νίκο Κοκκίνη , ο οποίος έχει αποδείξει την αξία του και την δυναμική του στο παρελθόν , όπως και τα ενδιαφέροντα του γύρω από την επιστήμη και το κοινωνικό έργο, μόνο ελπιδοφόρα αποτελέσματα μπορεί να φέρει.
ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ ΣΗΦΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ