in

Η Κρήτη τέταρτος φθηνότερος προορισμός στην Ευρώπη

Τα φτηνότερα οικογενειακά θέρετρα, αναδεικνύονται στη μελέτη Family Holiday Report 2017 του βρετανικού Post Office. Και ελληνικά ανάμεσά τους, η Κρήτη στην 4η θέση!!!
Τα οικογενειακά έξοδα διακοπών στα θέρετρα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων μπορούν να είναι φθηνότερα σε ποσοστό ακόμη και μεγαλύτερο του 50%,από τα αντίστοιχα έξοδα σε θέρετρα της Δυτικής Ευρώπης.
Οι τιμές για 12 κλασσικά πρόσθετα είδη σε παραλίες, ποικίλλουν σε 15 ευρωπαϊκά θέρετρα στα οποία πραγματοποιήθηκε έρευνα, για την ετήσια Έκθεση του Post Office Travel, Money Family Ηοliday.
Η Marmaris στην Τουρκία αναγνωρίστηκε ως το θέρετρο με το χαμηλότερο κόστος λόγω της μείωσης κατά 24% της αξίας της τουρκικής λίρας, έναντι της στερλίνας, από το περασμένο καλοκαίρι. Οι οικογένειες μπορούν να λάβουν 96£ περισσότερες, σε Τουρκικές λίρες, για ανταλλαγή συναλλάγματος αξίας 500£ στο Post Office.
Στις 57,37£ για τα 12 είδη, το τουρκικό θέρετρο είναι ένα από τα πέντε στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου το κόστος τους θα έχει το μικρότερο αντίκτυπο στο πορτοφόλι των οικογενειών.
Οι υπόλοιποι είναι το Sunny Beach της Βουλγαρίας (63,56£), η Κρήτη (69,88£) η Λεμεσός στην  Κύπρο (69,90£) και το Πόρετς στην Κροατία (73,75£).
Το μόνο δυτικό Ευρωπαϊκό θέρετρο που είναι κοντά σε αυτές τις τιμές ήταν το Costa del Sol (63,11£ ), το φθηνότερο στην ευρωζώνη. Αντίστοιχα άλλοι προορισμοί ήταν η Ibiza (97.12£), το Σορέντο (114,17 £) και η Νίκαια (117,78 £).

Οι αγορές των παιδιών

Η έκθεση διαπίστωσε ακόμη ότι η πίεση για αγορές από τα παιδιά, μείωσε κατά 184£ το διαθέσιμο ποσό των γονέων στις περσινές διακοπές , γεγονός που εξηγεί γιατί τα δύο τρίτα των οικογενειών, ξόδεψαν σχεδόν το ένα τέταρτο παραπάνω από τον προϋπολογισμό τους.
Το 92% δήλωσε ότι δαπάνησε σχεδόν 39 £  σε παγωτά, αυξημένα κατά 28% από χρόνο σε χρόνο, ενώ άλλες δαπάνες που αύξησαν τον οικογενειακό προϋπολογισμό αφορούσαν επισκέψεις σε πάρκα νερού (61 £), βόλτες με θαλάσσιο ποδήλατο (31 £) και παιχνίδια παραλίας, όπως κουβαδάκια, μάσκες κολύμβησης και στρώματα θαλάσσης (53£).
Ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,4% στην Κρήτη, κατά 4,6% στο Αλγκάρβε και κατά το ήμισυ περίπου στο Sunny Beach και στην Κόστα Μπλάνκα.
Η έρευνα των καταναλωτών διαπίστωσε επίσης ότι το 44% των οικογενειών αμέλησε να προμηθευτεί διάφορα είδη για τις διακοπές, με αποτέλεσμα να πληρώνουν για αυτά για να τα αγοράσουν στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 1 στους 8 ξέχασαν το αντηλιακό τους στο σπίτι, το οποίο τους κόστισει έως και 16£  στην Ίμπιζα ή 13 £ στην Κόστα Μπλάνκα.

Τα γεύματα..

Τα γεύματα και τα ποτά στο θέρετρο θα μπορούσαν να είναι μια άλλη πιθανή παγίδα για τους γονείς που ελπίζουν να μειώσουν τα έξοδα διακοπών. Το Sunny Beach παραμένει η φθηνότερη επιλογή, με κόστος 35,73£ – πτώση 1,5% σε ετήσια βάση – για μεσημεριανό σνακ και βραδινό γεύμα, με ποτά, καφέ, μπύρα, κρασί και αναψυκτικά. Τα ίδια είδη κοστίζουν τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερο, σε άλλα θέρετρα.
Οι οικογένειες που επισκέπτονται πέντε από τα 15 θέρετρα που πήραν μέρος στην έρευνα, αναμένεται να πληρώσουν περισσότερα από £ 100 για φαγητό και ποτό – Μαγιόρκα (£ 100,70), Κέρκυρα (£ 116,91), Νίκαια (£ 138,13), Ίμπιζα (144,86 £) και Sorrento 163.20£).

Δηλώσεις

Ο Andrew Brown, του Post Office Travel Money είπε: «Το καθαρό μήνυμα είναι να σχεδιάζετε σωστά και να προμηθεύεστε όλα τα απαραίτητα, ώστε να αποφύγετε να ξοδεύετε χρήματα για τα βασικά, όπως το αντηλιακό και το εντομοαπωθητικό. Το Barometer Beach αποκαλύπτει πόσο μπορεί να κοστίσουν όλα αυτά – ειδικά σε ορισμένα από τα πιο ακριβά θέρετρα της Ευρώπης. Για όσους δεν έχουν ήδη κάνει κράτηση, αξίζει τον κόπο να ελέγξουν ποιες προσφορές τελευταίας στιγμής είναι διαθέσιμες στα καλύτερα καταλύματα που πήραν μέρος στην έρευνα μας. Η Μαρμαρίςς, το Σάνι Μπιτς και η Κόστα ντελ Σολ φαίνονται να έχουν καλές τιμές και το γενικό μήνυμα είναι να κατευθυνθείτε προς τα ανατολικά για χαμηλότερες τιμές».
Και ο κ. Brown πρόσθεσε: «Με την απόδειξη ότι ξοδεύουν παραπάνω, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα των καταναλωτών μας, οι καλύτερες συμβουλές προς τις οικογένειες που πηγαίνουν στο εξωτερικό, είναι να έχουν μελετήσει τις  τιμές και να καταρτίσουν έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό για το θέρετρο που επισκέπτονται. Αγοράστε νόμισμα πριν φύγετε από το σπίτι για να αποφύγετε τα χαμηλά επιτόκια του γραφείου του αεροδρομίου και να παίρνετε αρκετά για να αποφύγετε  την επιβάρυνση μεγάλων χρεώσεων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό».
Ολόκληρη η Έκθεση οικογενειακών διακοπών Post Office 2017, με όλες τις τιμές ανά είδος, εδώ

Βαρόμετρο παραλιών

1 Τουρκία – Μαρμαρίς
2 Ισπανία – Κόστα ντελ Σολ
3 Βουλγαρία – Sunny Beach
4 Ελλάδα – Κρήτη
5 Κύπρος – Λεμεσός
6 Κροατία – Πόρετς
7 Μαγιόρκα – Πάλμα Νόβα
8 Μάλτα – Sliema
9 Ισπανία – Κόστα Μπλάνκα
10 Κύπρος – Πάφος
11 Πορτογαλία – Αλγκάρβε
12 Ελλάδα – Κέρκυρα
13 Ισπανία – Ibiza
14 Ιταλία – Σορέντο
15 Γαλλία – Νίκαια

Βαρόμετρο τροφίμων και ποτών

1 Βουλγαρία – Sunny Beach
2 Ισπανία – Κόστα ντελ Σολ
3 Πορτογαλία – Αλγκάρβε
4 Ισπανία – Κόστα Μπλάνκα
5 Μάλτα – Sliema
6 Κροατία – Πόρετς
7 Ελλάδα – Κρήτη
8 Κύπρος – Λεμεσός
9 Τουρκία – Μαρμαράς
10 Κύπρος – Πάφος
11 Μαγιόρκα – Πάλμα Νόβα
12 Ελλάδα – Κέρκυρα
13 Γαλλία – Νίκαια
14 Ισπανία – Ibiza
15 Ιταλία – Σορέντο
ΠΗΓΗ:  money-tourism.gr