in , ,

Η δυναμική των 4ων

Τις βάσεις για ένα πλαίσιο συνεννόησης σε θέματα που απασχολούν το Νομό Λασιθίου, έθεσαν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης και Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, στη συνάντηση που είχαν χθες, στο Δημαρχείο Αγίου Νικολάου.
Την πρωτοβουλία είχαν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου. Όπως επεσήμανε ο κ. Ζερβός, επιδίωξη είναι, «ακόμη κι αν, τελικά, δεν βρεθούν κοινές θέσεις σε όλα τα ζητήματα, να διαμορφωθούν σε όσα περισσότερα είναι δυνατόν, μήπως και μέσα από την κοινή διεκδίκηση, στην εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα που καλούμαστε να λειτουργήσουμε, επιτύχουμε κάτι περισσότερο. Γιατί είναι διαφορετικό να κατεβαίνουμε και οι τέσσερις και να διεκδικούμε και αλλιώς ο καθένας, για την πάρτη του…».
Η χθεσινή συνάντηση ήταν η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα των νοσοκομείων, των Λιμενικών Ταμείων, το φράγμα Αποσελέμη και τα οδικά έργα. Εξ άλλου η κίνηση έρχεται να καλύψει το κενό που προέκυψε με την κατάργηση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Τη διαρκή μεγέθυνση της διαφοράς μεταξύ του Νομού Λασιθίου και της υπόλοιπης Κρήτης, έρχεται να ταράξει η παραπάνω πρωτοβουλία, που στοχεύει να επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, κάθε φορά και σε άλλη πόλη.
Ήδη από χθες κλείστηκε το επόμενο «ραντεβού», στο Τζερμιάδω, στις 14 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί λεπτομερέστερα το ζήτημα των νοσοκομείων. Στη συνάντηση αυτή θα κληθούν και ο Διοικητής και οι αναπληρωτές Διοικητές των νοσοκομείων. Ενώ σε επόμενη συνάντηση, θα κληθούν να συμμετέχουν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι οποίοι, επίσης, θα κληθούν να συντονίσουν τη λειτουργία τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μπορεί να μην άπτεται των άμεσων αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, πάντως, το ζήτημα της λειτουργίας των τριών νοσοκομείων και του κέντρου υγείας του Οροπεδίου ήταν ψηλά στην ατζέντα.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε να κάνει δηλώσεις, «το θέμα αυτό αναλύθηκε σε βάθος, θίγοντας και θέματα που μέχρι σήμερα ήταν «ταμπού»… Καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή πλεύση. Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε συνεργασία, διεκδικώντας αυξημένες υπηρεσίες Υγείας και στους τέσσερις Δήμους. Στο πλαίσιο διεκδίκησης τονίζεται η ιδιαιτερότητα του νομού λόγω αποστάσεων και έλλειψης σωστού οδικού δικτύου, η τήρηση των μέχρι σήμερα δεσμεύσεων των πολιτικών παραγόντων και του υπουργείου Υγείας για εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού για τα νοσοκομεία, η ανάγκη να μην γίνονται μετακινήσεις γιατρών εκτός αλλά και εντός νομού χωρίς να εξασφαλίζεται η κάλυψη του κενού, καθώς επίσης και η ανάγκη συνεργασίας ώστε να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και να απορροφηθούν τα χρήματα μέχρι τέλος του έτους για κάλυψη αναγκών των ιδρυμάτων, ώστε να μην επιστραφούν αναξιοποίητα χρήματα πίσω στο υπουργείο.»
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
www.anatolh.com