in

Η βραβευμένη συγγραφέας και φιλόλογος Σοφία Νικολαΐδου επισκέπτεται τον Άγιο Νικόλαο με διπλή αφορμή

 
Η φιλόλογος και συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου θα βρεθεί στον Άγιο Νικόλαο την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, για να παρουσιάσει το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Στο τέλος νικάω εγώ, να συζητήσει με μαθητές γυμνασίων και λυκείων του δήμου για το έργο της, αλλά και για να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στις 10 το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Αγ.Νικολάου σχετικά με το αντικείμενο της δημιουργικής γραφής που αποτελεί μέρος του μαθήματος της «Νεοελληνικής Λογοτεχνίας».
Πώς μεταφέρεται η γνώση; Πώς δομούνται οι διδακτικές σχέσεις; Πώς η εκπαίδευση ενώνει και πώς χωρίζει; Πώς η νέα γενιά ξεπερνά την προηγούμενη; Ποιες τομές και ποιες ρήξεις είναι αναγκαίες; Τι δείχνει το φαινόμενο της μαζικής εξόδου από τη χώρα των νέων φοιτητών/τριών στα χρόνια της κρίσης; Τι διεξόδους έχει η σημερινή νεολαία στην πολωμένη Ελλάδα;
Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τη βραβευμένη θεσσαλονικιά συγγραφέα στο νέο μυθιστόρημά της που ολοκληρώνει μια άτυπη τριλογία για την ελληνική εκπαίδευση που ξεκίνησε με το Απόψε δεν έχουμε φίλους και συνεχίστηκε με το Χορεύουν οι ελέφαντες. Το νέο της βιβλίο καλύπτει έναν αιώνα (1916-2016), μία πόλη, μία εποχή: Το 1916 η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο. Το κράτος των Αθηνών με τον Βασιλιά. Το κράτος της Θεσσαλονίκης με τον Βενιζέλο, ενώ ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη. Έναν αιώνα μετά, ένας καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σχεδιάζει μια σειρά εκδηλώσεων για τον Μεγάλο Πόλεμο. Έχει στο μάτι ευρωπαϊκά κονδύλια. Είτε με τους βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας είτε με capital controls, οι ήρωες της Σοφίας Νικολαΐδου παίρνουν φόρα και προχωρούν μπροστά.
Την Παρασκευή 16 Μαρτίου στις 7μμ. στο Επιμελητήριο Λασιθίου (Κούνδουρου 17) η ιστορικός-αρχαιολόγος Μαρία Κυριακάκη θα μιλήσει για το βιβλίο, ενώ τη συγγραφέα θα προλογίσει η φιλόλογος Άννα Μάμου. Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Αγίου Νικολάου θα διαβάσουν αποσπάσματα του βιβλίου και θα πλαισιώσουν μουσικά την εκδήλωση. Η συγγραφέας θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. Συντονίζει η φιλόλογος Ανθή Ρουμπελάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Ομάδας Καθηγητών Αγίου Νικολάου-Ε.Λ.Μ.Ε. Λασιθίου και του βιβλιοπωλείου Προμηθέας και με τη στήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίων και Λυκείων Δήμου Αγίου Νικολάου.
Όπως εξομολογείται η ίδια η συγγραφέας σε μία από τις συνεντεύξεις της, αφορμή και έμπνευση για το νέο της μυθιστόρημα ήταν:
«Αυτά που βλέπω γύρω μου κι αυτά που κουβεντιάζω με τους φίλους μου. Αν τα δύο αφηγηματικά νήματα του βιβλίου είναι ο Εθνικός Διχασμός (παλιά ελληνική ιστορία) και το brain drain (το βασικό ερώτημα ενός νέου στην Ελλάδα σήμερα συνοψίζεται στον διάσημο στίχο: should I stay or should I go?), θα έλεγα ότι η αφορμή της συγγραφής του μυθιστορήματος Στο τέλος νικάω εγώ είναι το γεγονός ότι ζω στην Ελλάδα, σήμερα, και επειδή κάτι ξέρω από Ιστορία, μπορώ να αναγνωρίσω πως η σημερινή γάγγραινα έχει μακρύ παρελθόν. Αν όμως με ρωτήσετε τι ήθελα να κάνω με αυτό το βιβλίο, θα σας απαντήσω απλά: ήθελα αισιοδοξία. Ήθελα ο αναγνώστης, όταν το τελειώσει, να το κλείσει με ένα χαμόγελο».
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ιστορία δεν είναι οι απόψεις των ιστορικών, είναι οι ζωές των ανθρώπων.
Ένας ζαχαροπλάστης που φτιάχνει την καλύτερη κρέμα στην πόλη.
Ένας Κρητικός χωροφύλακας που κάνει σαματά.
Μία παρέα από φοιτητές και ο παλιός τους δάσκαλος.
Ένα Γάλλος γιατρός που έζησε πολλά.
Μία αρτίστα που κεντάει γιασεμιά στον ποδόγυρο.
Ένας απότακτος Πελοποννήσιος με σχέδια κρυφά.
Γονείς και παιδιά, φίλοι και συνεργάτες, αδέλφια, μοναχικοί λύκοι, ερωτευμένα ζευγάρια. Ένας φόνος, μία παρ’ ολίγον κατάχρηση και μερικά μυστικά.
Από τη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου ως τα capital control, οι ήρωές μας παίρνουν φόρα και προχωρούν μπροστά.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Χθες ο Γιωργάκης μού αποκάλυψε πως, όταν ήταν μικρός, τα άλλα παιδιά τον κορόιδευαν. Χαλούσαν τα λουλούδια που έπλαθε με τη λάσπη.
Έκλαιγες; τον ρώτησα.
Όχι, μου είπε, τι παράξενη ερώτηση.
Πήγαινα σπίτι κι έπινα νερό. Η μάνα μου έλεγε πως είναι φάρμακο. Ξάπλωνα, έκλεινα τα μάτια κι έφτιαχνα μέσα στο κεφάλι μου τα πράγματα όπως ήθελα. Δεν καταλάβαινα και του ζήτησα εξηγήσεις.
Να, δηλαδή, έφτιαχνα τη συνέχεια στο μυαλό μου.
Στο τέλος νικούσα εγώ.
Και τώρα το ίδιο κάνω, είπε και μου έδειξε τον πάγκο του. Κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι πως φτιάχνω το μαγαζί, όλο από την αρχή. Κι είναι καλύτερο από πριν. Με έξι μεγάλα ράφια στη βιτρίνα, κρεμαστούς πολυέλαιους και σκαλιστά ασημένια κουτάλια.
Στο τέλος νικάω εγώ».
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Η Νικολαΐδου υφαίνει μια σπαρταριστή αφήγηση που, ενώ πατάει πάνω σε θέματα που συζητούν οι επιστήμονες της Ιστορίας στα αμφιθέατρα ή τα κλαδικά συνέδρια, εντούτοις της προσδίδει μια «λαϊκότητα». Την κάνει προσιτή με κώδικα μυθιστορήματος και δράσης, σε ένα αναγνωστικό κοινό που στο «Τέλος νικάω εγώ» εισπράττει μια γάργαρα ευανάγνωστη «περιπέτεια» α λα Μαρκ Τουέιν: η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα ομοιοκαταληκτεί».
Στέφανος Τσιτσόπουλος, ATHENS VOICE
«Φιλόλογος στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διδάσκει φέτος στην Α΄ Λυκείου, η Σοφία Νικολαΐδου έγραψε ένα μυθιστόρημα για τη γενιά του brain drain που βρίσκει τρόπους να προσπερνά την περιρρέουσα πόλωση και να νικά ακόμα και όταν φαίνεται να χάνει. Χορταστικό, με ζωηρούς διαλόγους που εκβάλλουν σε κινηματογραφικές σκηνές πλήθους, αυτό το πέμπτο μυθιστόρημά της σχολιάζει αυστηρά την εκπαιδευτική διαδικασία, τοποθετώντας την στο πλαίσιο της ελληνικής παθογένειας της τελευταίας εκατονταετίας. […]
Με το μυθιστόρημά της Απόψε δεν έχουμε φίλους (2010), έσπασε ένα ταμπού σκαλίζοντας την αμαρτωλή υπόθεση του δωσιλογισμού στο ακαδημαϊκό τοπίο της Θεσσαλονίκης το ’40. Στο Χορεύουν οι ελέφαντες (2012), ανέδειξε τη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την εμπλοκή του ξένου παράγοντα στην υπόθεση Πολκ.
Και τώρα, μετατοπίζει τον φακό της στην κορύφωση της κρίσης, παρακολουθώντας το καινούργιο μαθητικό και φοιτητικό δυναμικό. Παιδιά-σπίρτα που κινδυνεύουν να γίνουν παρανάλωμα ή να μην ανάψουν ποτέ, παλεύοντας σε μια αρένα χωρίς να έχουν λόγο στους κανόνες του παιχνιδιού».
Μικέλα Χαρτουλάρη, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά της Χορεύουν οι ελέφαντες (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2012) μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της Απόψε δεν έχουμε φίλους (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2010) μεταφράστηκε στα εβραϊκά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Kester Books. Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως φιλόλογος σε σχολείο.
Ο διαδικτυακός της τόπος είναι: www.snikolaidou.gr
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της:
Απόψε δεν έχουμε φίλους
Χορεύουν οι ελέφαντες
Στο τέλος νικάω εγώ
Καλά και σήμερα
Πώς έρχονται οι λέξεις: Τέχνη και τεχνική της δημιουργικής γραφής
Η δημιουργική γραφή στο σχολείο (σχεδιασμός – επιμέλεια)
Η Σοφία Νικολαΐδου επιμελήθηκε το βιβλίο Η δημιουργική γραφή στο σχολείο που αφορά στη διδασκαλία και αξιολόγηση του νέου αυτού αντικειμένου που εισάγεται στο Γυμνάσιο. Όπως τονίζεται στις Οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο για το σχολ. έτος 2016-2017, οι δραστηριότητες παραγωγής λόγου που απορρέουν από το λογοτεχνικό κείμενο μπορούν να είναι αναγνωστικής ανταπόκρισης αλλά και δημιουργικής γραφής (αναδιήγηση τμήματος της ιστορίας με άλλη οπτική, δημιουργία νέας σκηνής στην οποία ο αναγνώστης συναντιέται με τον ήρωα, αλλαγή του τέλους της ιστορίας, κείμενο-παρουσίαση κ.λπ.). Στο βιβλίο υπάρχουν εισηγήσεις για τη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής καθώς και διδακτικές ιδέες και σενάρια διδασκαλίας για την αξιοποίησή της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μαζί με τα οικεία φύλλα εργασίας.
Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου-Ε.Λ.Μ.Ε. Λασιθίου, Εκδόσεις Μεταίχμιο, βιβλιοπωλείο Προμηθέας
Με τη στήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίων και Λυκείων Δήμου Αγίου Νικολάου.