in

Η αρχαία Ολούντα στο φως

Στην καταγραφή μιας από τις πιο σημαντικές εκατό πόλεις της Κρήτης-την αρχαία Ολούντα, προχωρεί με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων αποτύπωσης, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων  και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.
Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, σε συνάντηση που είχε σήμερα (5/8), με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου-  με αφορμή τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα νοτιοανατολικά του κόλπου της Ελούντας (κανάλι), με την συνδρομή εθελοντών δυτών και την πολύτιμη συνεργασία του ΙΤΕ- προτάθηκε η δημιουργία αρχαιολογικού καταδυτικού πάρκου στην περιοχή, που σε συνδυασμό με το καταδυτικό πάρκο που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε μικρή απόσταση από την βυθισμένη αρχαία πόλη, αναμένεται να αποτελέσει μία σοβαρή παράμετρο στην ανάπτυξη της ειδικής αυτής μορφής τουρισμού.
 
«Μελέτη για το μώλο της Σπιναλόγκας»
Σύμφωνα με δηλώσες του   Δημάρχου Αγίου Νικολάου, η νέα δημοτική αρχή έχει βάλλει ως στόχο,  την πραγματική ανάδειξη του μνημείου της Σπιναλόγκας, ως μνημείο προστατευόμενο από την Ουνέσκο προωθώντας τις σχετικές διαδικασίες με κάθε τρόπο, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή φακέλλου μέχρι τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο, επιδιώκοντας δε την παράλληλη βελτίωση των υποδομών στο δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο της Κρήτης.
«Εκτός από την προσπάθεια που γίνεται και φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την μεταφορά ρεύματος με καλώδιο και τη διασύνδεση του νησιού με το δίκτυο της ΔΕΗ-όπως τόνισε ο κ. Ζερβός-  προχωρά άμεσα η διαδικασία για την βελτιωση του υφιστάμενου μώλου, ώστε να μπορούν με ευκολία και ασφάλεια να προσεγγίζουν τα πλοιάρια που πραγματοποιούν τις ημερήσιες εκδρομές από τον Άγιο Νικόλαο,την Ελούντα και την Πλάκα.
Ήδη συννενόηση με τον μελετητή κ.Δασκαλάκη Αντώνη, έχει προχωρήσει η πρώτη φάση της μελέτης, που υποβλήθηκε  στην αρχαιολογική υπηρεσία, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ώστε να γίνει ένα έργο που θα μπορέσει να υποστηρίξει την σημασία και την αξία του μνημείου.
Πρόκειται για μια μελέτη,το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και  αναμένεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις .
Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση το πρωί της Τετάρτης (5/8) στο νησί της Σπιναλόγκας των κ.Αντώνη Ζερβού Δημάρχου Αγίου Νικολάου, κ. Γωγώς Μοσχόβη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου), Δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου ( Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), κ.Δασκαλάκη Αντώνη (Μηχανικού Ναυπηγού).