in

Η «αριστερή ατζέντα» φέρνει νέα σύννεφα στη συγκυβέρνηση – Ο Καμμένος «αδειάζει» τον Βούτση

Ως προάγγελος επικείμενων αναταράξεων -εάν και εφόσον συνεχιστεί η προώθηση της λεγόμενης «αριστερής ατζέντας» από την κυβέρνηση- ερμηνεύεται από αναλυτές η παρέμβαση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και διαφοροποίηση του από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής. Ο υπουργός Άμυνας πήρε σαφείς αποστάσεις από όσα είπε ο Νίκος Βούτσης σχετικά με την ανάγκη η μεταμνημονιακή Ελλάδα να μην «βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε “Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”». Οι δηλώσεις Βούτση είχαν βεβαίως προκαλέσει νωρίτερα έναν ακόμη γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, με την τελευταία να αναφέρει ότι ο κ. Βούτσης «αμφισβήτησε  ακόμη και τη θρησκεία του Ελληνικού λαού,  παρόλο που ρητά αναγνωρίζεται από το Σύνταγμά μας» και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση «παρωχημένο εθνικισμό».
Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εκφράζει τη δυσαρέσκεια του απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές της τελευταίας περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος είχε προχωρήσει σε διπλή διαφοροποίηση από την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Αρνούμενος, πρώτον, να υπερψηφίσει τη διάταξη που αφορούσε το πανεπιστημιακό άσυλο και συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Και διαφωνώντας, δεύτερον, ανοιχτά και δημόσια με την ρύθμιση των «κληρωτών» σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία. Δεν δίστασε μάλιστα να αναρτήσει στο Facebook και σχετικά σχόλια επί του θέματος που προκάλεσαν… ανατριχίλες σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις… εθνικιστικές «κορώνες». Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν κρύψει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ενώ στήριξαν (χωρίς να το επιθυμούν) τον Δημήτρη Καμμένο για τη θέση του αντιπρόεδρου της Βουλής, προκειμένου να ρίξει και εκείνος τους ακραίους τόνους.

Γκρίνιες και δυσφορίες

Οι γκρίνιες στην κυβερνητική «συγκατοίκηση» δεν αποκλείεται να ενταθούν εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου επιμείνουν στη λεγόμενη «αριστερή ατζέντα», την οποία θεωρούν ως πεδίο προνομιακής διαφοροποίησης από τη Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των δύο παρεμβάσεων του στη Βουλή, στα νομοσχέδια για την Υγεία και την Παιδεία, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε και μαλιστά ανοιχτά σε αυτό το σημείο. Θεωρώντας μάλιστα ότι η αντιπαράθεση σε αυτά τους «μη μνημονιακούς τομείς» είναι ιδεολογική με όλη τη σημασία του όρου. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουν οι ΑΝΕΛ, εάν συνεχιστεί η προώθηση μιας τέτοιας ατζέντας σε θέματα που αγγίζουν τα όρια αντοχής του κυβερνητικού εταίρου.
Γκρίνιες, ωστόσο, διατυπώθηκαν την Τρίτη και από τη Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Κώστα Χρυσόγονο. Σε ανακοίνωσή της, η εν λόγω τάση τήρησε διακριτές αποστάσεις από επιλογές της κυβέρνησης, όπως το θέμα της κλήρωσης των σημαιοφόρων. Αναμένεται ακόμη η τοποθέτηση της άλλης τάσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ που κατά καιρούς εκφράζει διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική γραμμή, εκείνης των +53.

Η κόντρα Καμμένου-Βούτση

«Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους όπως και την μεγάλη πλειοψηφία των Ορθόδοξων Ελλήνων». Με αυτόν τον τρόπο «άδειασε» ο Πάνος Καμμένος τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αναφορικά με τη θρησκεία και τις μαθητικές παρελάσεις.
Ειδικότερα, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που ξέσπασε με την αντιπολίτευση για το ζήτημα της κλήρωσης των σημαιοφόρων, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Η αντιπολίτευση που υπήρξε και για τους 3 υπουργούς παιδείας ήταν πολεμική. Μιλάμε για πολιτική αντιπαράθεση σε λεπτά ζητήματα που δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε “Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”. Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι “ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”. Οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους».
Ακόμη, αναφορικά με τις μαθητικές παρελάσεις σημείωσε: «δεν πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Πιστεύω πως και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Δεν το θεωρώ μείζον για την ελληνική κοινωνία σήμερα».

Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Νωρίτερα, για τις δηλώσεις Βούτση, είχε εκδώσει ανακοίνωση και η Νέα Δημοκρατία. «Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον κ. Βούτση. Σε ένα παραλήρημα ιδεοληψίας, αμφισβήτησε  ακόμη και τη θρησκεία του Ελληνικού λαού,  παρόλο που ρητά αναγνωρίζεται από το Σύνταγμά μας.  Θα του συνιστούσαμε, αντί να διχάζει την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, να ασχοληθεί με την κοινοβουλευτική λειτουργία την οποία έχει υποβαθμίσει δραματικά. Και βέβαια, με το κύρος του Κοινοβουλίου που δεν δίστασε να πλήξει για χάρη των αναρχικών του Ρουβίκωνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Άμεση ήταν και η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Ευχαριστούμε τη ΝΔ που με τις ανακοινώσεις της, αλλά και τη συνολική αντιπολιτευτική στάση της υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα μας. Η αριστεία των κληρονόμων, ο παρωχημένος εθνικισμός του “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια” και το δόγμα τάξη και ασφάλεια, βρίσκουν το ταίρι τους στον φονταμενταλισμό της αγοράς και τον καθημερινό κιτρινισμό. Συνεχίστε έτσι» ανέφερε στη δήλωσή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όσες έμπλεες τρομολαγνείας και ακροδεξιάς ρητορείας, ανακοινώσεις, κι αν εκδώσει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο πανικός της δεν κρύβεται. Προσπαθεί να καλύψει την ένδεια πολιτικής πρότασης με συνεχείς στοχοποιήσεις. Εδώ και μέρες, ο Κ. Γαβρόγλου. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης. Τα επικοινωνιακά της πυροτεχνήματα θα πέσουν, ξανά, στο κενό» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr