in , ,

Η αγορά καταρρέει

Επιτακτική είναι η ανάγκη για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου επιβολής προστίμων του νέου φοροτεχνικού νόμου 4174 του 2013 καθώς στην ουσία τα πρόστιμα που επιβάλλονται πλήττουν βάναυσα την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλη από τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Η άσχημη πραγματικότητα  του νέου νόμου που έχει ισχύ από 1η 1ου 2014 ήταν το θέμα της συζήτησης και πολύ ενδιαφέροντος διαλόγου που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου. Εκεί τα μέλη του συλλόγου των φοροτεχνικών του νομού, το τμήμα της ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού επιμελητηρίου, το Εμπορικό Επιμελητήριο, εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων και παραγωγικών ομάδων  συζήτησαν τη νέα σκούρα πραγματικότητα.
 «Τα άρθρα του νέου κώδικα από το 53 έως και το 59 επιβάλλουν πρόστιμα τα οποία άμεσα θα ισχύσουν με την εφαρμογή του νόμου αυτού να απειλεί με καταστροφή ακόμα και υγιείς οικονομικές και επαγγελματικές  δραστηριότητες. Με την έλλειψη της ρευστότητας στις επιχειρήσεις όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο ενώ ακόμα και τα τυχών λάθη σε λογιστικά πρόγραμμα της μηχανογράφησης μιας επιχείρησης θα τιμωρούνται πλέον πολύ αυστηρά με πρόστιμα που θα γονατίζουν την κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.» είπε μεταξύ άλλων στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος του Οικονομικού επιμελητηρίου της Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Αρακαδάκης ο οποίος μίλησε για την εξαφάνιση του μικρομεσαίο χώρου της Ελληνικής οικονομίας εάν τελικά θα ισχύσουν όλα αυτά τα μέτρα.
 «Πρόκειται για τιμωρία στις  επιχειρήσεις που θα οδηγήσει σε λουκέτα και στην καταστροφή. Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη όλων αυτών των μέτρων που στην ουσία θα εξαφανίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Στην συνάντηση παρουσιαστήκαν αρκετά παραδείγματα που δείχνουν την κατάμαυρή, όμως χαρακτηρίστηκε, πραγματικότητα σε περίπτωση που όλα αυτά θα ισχύσουν. Οι λογιστές δε του νησιού που βρίσκονται στην διαδικασία του συντονισμού τους σε μεγαλύτερο και ισχυρότερο όργανο τονίζουν πως σε καμία περίπτωση όμως δεν συμφωνούνε με την επιβολή αυστηρών έως και εξοντωτικών προστίμων π.χ. σε περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων για μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα όταν δεν υπάρχει πρόθεση φοροαποφυγής.
 «Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή του προστίμου ύψους 10.550 για κάθε ένα λάθος στις Ασφαλιστικές Περιοδικές Δηλώσεις που αφορούν εργαζομένους οι οποίοι έχουν προσληφθεί κανονικά, έχουν γίνει οι συμβάσεις και οι καταστάσεις προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας και κυρίως έχουν αναρτηθεί όλα αυτά στο ηλεκτρονικό σύστημα “Εργάνη” του Υπουργείου Εργασίας. Κυρίως δεν συμφωνούμε σε εξοντωτικά πρόστιμα που αφορούν απλά σε λάθη, όταν οι Διοικήσεις της χώρας μας έχουν προβεί στο παρελθόν σε χιλιάδες αβλεψίες και λάθη που οδήγησαν σε οικονομικά και κοινωνικά κόστη τεραστίου μεγέθους χωρίς να υποστούν απολύτως καμία τιμωρία».τονίζουν σε ανακοίνωση τους ενώ άμεσα θα ταράξουν τα νερά όπως λένε και θα ζητήσουν την συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων και εργαζομένων ώστε ο αγώνας τους να γίνει αγώνας όλων. 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ www.anatolh.com