in

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανακύκλωση

Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο;

  • χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
  • αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
  • γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
  • πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α.
  • λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.

 
Πώς απορρίπτουμε τα υλικά στον μπλε κάδο;

  1. Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα.
  2. Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.
  3. Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
  4. Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.

 
Ποιο είναι το όφελος από την ανακύκλωση;
Με την Ανακύκλωση :

  • Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας.
  • Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους.
  • Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια.
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
  • Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας.
  • Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.

 
Πώς μεταφέρεται και πώς γίνεται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών;
Ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που λειτουργούν για αυτό το σκοπό. Εκεί τα υλικά διαχωρίζονται, μέσα από μία διαδικασία που περιλαμβάνει διατάξεις μηχανικού διαχωρισμού και χειροδιαλογή, σε επιμέρους δευτερογενή υλικά συσκευασίας (πχ από χαρτί/ χαρτόνι, ΡΕΤ, HDΡΕ, ανάμικτα πλαστικά, φιλμ ΡΕ, γυαλί, σίδηρο και αλουμίνιο), και εφόσον είναι εφικτό και άλλα ανακυκλώσιμα μη-συσκευασίες, όπως έντυπα κλπ. Κατόπιν τα διαχωρισμένα υλικά οδηγούνται προς δεματοποίηση (εκτός από το γυαλί) για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τα αντίστοιχα εργοστάσια σε χρήσιμα υλικά.
 
Τι σημαίνει το ειδικό σήμα Green Dot που απεικονίζεται στις συσκευασίες;
Η παρουσία του δηλώνει την οικονομική συνεισφορά της συγκεκριμένης εταιρίας που εμπορεύεται την συσκευασία στα έργα της ανακύκλωσης και δεν πρέπει να συγχέεται με την ανακυκλωσιμότητα ή μη του υλικού συσκευασίας.
 
Επισκεφτείτε τo site του ΕΣΔΑΚ και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
 
ΕΣΔΑΚ: Η κοινή προσπάθεια των Δήμων των Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 
ΕΣΔΑΚ: Σκέψου καθαρά & δώσε το παράδειγμα!
 
 
 
Πηγή πληροφοριών: Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
 
 
 

4. Μάθε για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ. (4o ενημερωτικό άρθρο) Εβδομάδα 22-26/01/18

 
Μάθε για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ.
 
O Ε.Σ.Δ.Α.Κ. συστήθηκε το Μάρτιο του 2000 με σκοπό να καλύψει την ανάγκη για έναν ενιαίο φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Κρήτης. Σήμερα αριθμεί συνολικά 17 Ο.Τ.Α. – Μέλη από τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, αποτελώντας το μεγαλύτερο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο νησί.
Μέλη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. είναι οι Δήμοι:
 
Π.Ε. Ηρακλείου

  1. Αρχανών – Αστερουσίων
  2. Βιάννου
  3. Γόρτυνας
  4. Ηρακλείου
  5. Μαλεβιζίου
  6. Μινώα – Πεδιάδος
  7. Φαιστού
  8. Χερσονήσου

 
Π.Ε. Ρεθύμνης

  1. Αγίου Βασιλείου
  2. Αμαρίου
  3. Ανωγείων
  4. Μυλοποτάμου
  5. Ρεθύμνου

 
Π.Ε. Λασιθίου

  1. Αγίου Νικολάου
  2. Ιεράπετρας
  3. Οροπεδίου Λασιθίου
  4. Σητείας

 
Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από τους αιρετούς εκπροσώπους των Δήμων – Μελών (29 Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι), την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Πρόεδρο, ενώ απασχολεί σε μόνιμη βάση εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, διαφόρων ειδικοτήτων, που σχετίζονται με τη διαχείριση περιβάλλοντος.
 
Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ως Φο.Δ.Σ.Α. διαχειριστικών ενοτήτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) στοχεύει κυρίως:
 
– Στην εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και δράσεων του ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης για τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση, διάθεση των στερεών αποβλήτων Διαχειριστικών Ενοτήτων του ΠΕ.Σ.Δ.Α. στις οποίες ανήκουν οι Ο.Τ.Α. μέλη του, με στόχο την προφύλαξη και πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς και την αξιοποίηση των αποβλήτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, με γνώμονα το οικονομικό, κοινωνικό περιβαλλοντικό κόστος και τη δημόσια υγεία.
 
– Στη συστηματική καταγραφή των προβλημάτων και των δυνατοτήτων διαχείρισης απορριμμάτων, σε προτάσεις συντονισμένου σχεδιασμού και λύσεων για τη συνολική αλλά και επιμέρους διαχείριση, στηρίζοντας επιτελικά και επιστημονικά τους θεσμικούς φορείς σχεδιασμού και διαχείρισης.
 
– Στο να υλοποιεί με τις υπηρεσίες του, ότι αποφασίσουν τα μέλη του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ή ότι του ανατίθεται από αυτά, ή άλλους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
 
– Στο να υποστηρίζει με εξειδικευμένη τεχνογνωσία, να προωθεί και να συντονίζει τις επιμέρους ή συλλογικές πρωτοβουλίες των Ο.Τ.Α. – μελών του που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων.
 
Επισκεφτείτε τo site του ΕΣΔΑΚ και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
 
ΕΣΔΑΚ: Η κοινή προσπάθεια των Δήμων των Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 
ΕΣΔΑΚ: Σκέψου καθαρά & δώσε το παράδειγμα!