in ,

Εργαζόμενοι για την υποστελέχωση του ΓΝΑΝ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εξαιτίας της υποστελέχωσης γεγονός που οδηγεί σε κενά στην εφημερία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων για κάποιες ημέρες το μήνα αναδεικνύει η τοπική ιστοσελίδα fonien.gr αναφέροντας ότι εξαιτίας αυτής της απαράδεκτης κατάστασης μπορούν να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της στις 20-8-19 αναφέρει:

Άνθρωποι κινδυνεύουν, που θα πάει αυτή η κατάσταση;

Χωρίς εφημερία σε χειρούργο,  αναισθησιολόγο και άλλες βασικές ειδικότητες περνούν οι μέρες της μεγάλης επισκεψημότητας σε κόσμο στην περιοχή της ανατολικής Κρήτης στο κεντρικό νοσοκομείο του νομού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του fonien.gr περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί χάρη στην καλή διάθεση των γιατρών της περιοχής να επέμβουν σε αυτά ακόμα και εκτός εφημερίας, άλλα να μεταφέρονται ακόμα και για συρραφή σε κοντινά νοσοκομεία του νομού καθώς ο όγκος των περιστατικών στο ΓΝΑΝ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρχε ακόμα και σοβαρό περιστατικό που αντιμετωπίστηκε από γιατρούς που έκαναν χειρουργείο χωρίς να είναι σε εφημερία, και μάλιστα χωρίς να έχει θετική κατάληξη.

Γενάτε ξανά το ερώτημα λοιπόν, πως είναι δυνατόν σε ένα νοσοκομείο όπως το ΓΝΑΝ που έχει να καλύψει τόσο μεγάλο γεωγραφικό μέρος με δεκάδες  χιλιάδες επισκέπτες να μην έχει πάντα και κάθε μέρα στην άμεση διάθεση του γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό;

Ο σύλλογος εργαζομένων θα αντιδράσει εκ νέου;«

Γ Μανουσάκης: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση έθεσε στο ΔΣ του Νοσοκομείου ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Μανουσάκης προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή της.

Όπως αναφέρει ο Γ. Μανουσάκης στην πρότασή του που δημοσιεύεται στο προσωπικό του ιστολόγιο  «ζήτησε γραπτώς να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το παρακάτω θέμα με τις σχετικές προτάσεις:

«Προτείνω στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 20/8/2019 να συζητηθεί  εκτός Η.Δ. το θέμα που αφορά στις δυσλειτουργίες και τα μεγάλα  προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί φέτος το καλοκαίρι σε κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου λόγω μεγάλης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και κενών στα προγράμματα εφημεριών (Γεν. Χειρουργική Αναισθησιολογικό, παθολογική – ΤΕΠ, τραυματιοφορείς, νοσηλ. προσωπικό) και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται.

Σε σχέση με τα παραπάνω έχω να υποβάλλω στο ΔΣ τις παρακάτω προτάσεις:

1.Για λύσεις σε μάκρος χρόνου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να  αποσταλούν στο Υπουργείο Υγείας επιστολές που να τεκμηριώνουν την ανάγκη άμεσης έγκρισης προκήρυξης των θέσεων που κενώνονται φέτος (Αναισθησιολόγου, χειρούργου), όπως επίσης και την ανάγκη έγκρισης του αιτήματος που έχει υποβληθεί για τη δημιουργία θέσης ακτινολόγου με μετατροπή θέσης και την ανάγκη στη συνέχεια έγκρισης προκήρυξης της θέσης. Επίσης την ανάγκη επαναπροκήρυξης των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και βγήκαν άγονες (παθολόγου, ΤΕΠ).Ακόμη  επιστολή που να τεκμηριώνει την ανάγκη να προχωρήσει  η προκήρυξη των 30 μόνιμων θέσεων μη ιατρικού προσωπικού που έχουν κατανεμηθεί από την 7η ΥΠΕ 
2.Για άμεσες λύσεις, να ζητηθεί εκ νέου η αύξηση του προϋπολογισμού στους κωδικούς  για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης των κενών με προσωπικό από τα άλλα νοσοκομεία, αρχικά του νομού και δευτερευόντως της ΔΥΠΕ, χωρίς να υπάρξει διατάραξη της ασφαλούς λειτουργίας άλλων νοσοκομείων. 
3.Να υπάρξει άμεσα συνάντηση της διοίκησης και του Διοικητικού Συμβουλίου με το δήμαρχο Αγ. Νικολάου, τους βουλευτές  και φορείς της περιοχής για να εξηγηθούν αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν και να εξεταστούν οι δυνατότητες διεκδίκησης επίλυσης τους.
4. Να υπάρξει παράσταση του ΔΣ και φορέων της περιοχής (όπως είχε προτείνει  και ο κ. Βασιλαράς) αρχικά στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και αν χρειαστεί και στο Υπουργείο Υγείας, όπου να εξηγηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και να ζητηθούν άμεσες λύσεις

Αναρωτιόμαστε μετά από αυτές τις σοβαρές αποκαλύψεις (που βεβαίως δεν είναι μια κατάσταση που προκύπτει για πρώτη φορά) αν οι αρμόδιοι (Διοίκηση του Νοσοκομείου, 6η ΥΠΕ και Υπ. Υγείας) θα φιλοτιμηθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.