in

Επιμένουν οι δανειστές σε περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου

Στο… ύψος του αναμένεται να παραμείνει ο λογαριασμός των μέτρων για μετά το 2018 καθώς οι ελπίδες της κυβέρνησης για συρρίκνωσή του, σκοντάφτουν –τουλάχιστον προς το παρόν- στα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά που εγείρουν οι δανειστές και ειδικά οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ενώ οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2016-2018 συνεχίζονται το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στην αναγκαιότητα «καθαρών» περικοπών 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις και 1% στο αφορολόγητο.

Το Ταμείο, αναμένεται να αποδεχτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι τελικώς μεγαλύτερο από το 0,9% του ΑΕΠ που έχει καταγράψει στην έκθεσή του, ωστόσο τη θετική διαφορά που θα συνυπολογίσει (της τάξεως του 1-1,1% του ΑΕΠ) δεν αναμένεται να τη λάβει ολόκληρη υπόψη του στους υπολογισμούς. Και αυτό διότι όπως έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ένα μεγάλο μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, εκτιμάται ότι έχει προέλθει από μέτρα τα οποία δεν θα αποδώσουν εξίσου και τα επόμενα χρόνια, πόσο μάλλον μετά το 2018.

Τα ποιοτικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των θεσμών, δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσό (άνω του 1 δις. ευρώ) αμφισβητείται όσον αφορά στην… μακροημέρευσή του. Οι δανειστές επιμένουν ότι η απόδοση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων δεν θα επαναληφθεί και το 2017 ενώ προβλέπουν κάμψη και στα έσοδα από τα τσιγάρα.

Μεγάλη ένεση έγινε στα φορολογικά έσοδα του 2016 και από τους έμμεσους και άμεσους φόρους «παρελθόντων οικονομικών ετών» οι οποίοι εξακολουθούν να αποδίδουν και  μέσα στο 2017 (σ.σ μάλιστα αυτοί οι κωδικοί ήταν οι μοναδικοί που υπεραπέδωσαν τον Ιανουάριο προκαλώντας υπεραπόδοση και στα φορολογικά έσοδα του πρώτου μήνα του έτους. ΟΙ θεσμοί δύσκολα θα πειστούν ότι αυτή η πορεία θα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και το 2019.

Η ελληνική πλευρά, εξακολουθεί να ελπίζει ότι το 2% του ΑΕΠ  ενδεχομένως να κατέβει τελικώς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάτι που θα εξασφαλίσει μια «έκπτωση» της τάξεως του 0,25% στους φόρους και 0,25% στις συντάξεις.

Σε απόλυτους αριθμούς βέβαια, τα μέτρα είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν στα 3,6 δις. ευρώ καθώς αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι η «καθαρή απόδοση». Για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ από τη μείωση των συντάξεων, η περικοπή θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,1 δις. ευρώ καθώς θα «μετρηθεί»το γεγονός ότι η απώλεια εισοδήματος από τους συνταξιούχους, θα οδηγήσει σε περιορισμό και των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος.

Εντός της ημέρας αναμένεται να φανεί αν το κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών θα ξαναμπεί σήμερα το απόγευμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των υπουργών και των επικεφαλής των θεσμών –κάτι που θα σημάνει ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- ή αν θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για –ενδεχομένως- το πιο κρίσιμο τμήμα των διιαπραγματεύσεεων.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr