in

Επενδύσεις σε τρία “μέτωπα” για Κρητικό όμιλο στο νησί – Ποια είναι τα σχέδια για το Λασίθι

Επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν μέσα στο 2017, με στόχο την ενίσχυση και των τριών βασικών τομέων δραστηριότητας του ομίλου συνεχίζει να πραγματοποιεί ο όμιλος “Καράτζης”.
Η δραστηριότητα του κρητικού ομίλου Καράτζη εκτείνεται από τον βιομηχανικό τομέα παραγωγής δικτύων υλικών συσκευασίας, μέχρι τα ξενοδοχεία και τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Πέρυσι πέτυχε αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 7,2% φθάνοντας τα 77,6 εκατ. ευρώ (έναντι 72,3 εκατ. ευρώ την προηγούµενη χρήση). Η ενίσχυση των πωλήσεων προέκυψε κυρίως από τον τοµέα βιοµηχανικής παραγωγής κατά 4,8 εκατ. ευρώ (+8,7%), από τον τοµέα ξενοδοχειακής δραστηριότητας κατά 340 χιλ. ευρώ (+3,1%) και από τον τοµέα της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά κατά 112 χιλ. ευρώ (+1,8%). Τα EBITDA σε επίπεδο οµίλου ανήλθαν σε 19,9 εκατ.ευρώ, έναντι 17,8 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 11,4%, η οποία οφείλεται στην βελτίωση των αποτελεσµάτων του βιοµηχανικού και του ξενοδοχειακού τοµέα.
Παράλληλα, πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, κυρίως στον βιοµηχανικό αλλά και τον ξενοδοχειακό τοµέα, οι οποίες διευκολύνθηκαν από τις αυξημένες καθαρές λειτουργικές ταµειακές ροές του οµίλου (6,9 εκατ. ευρώ ) επιτρέποντας επίσης και στην περαιτέρω µείωση του τραπεζικού δανεισµού (16,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016).
Οι νέες επενδύσεις
Η διοίκηση για το 2017 δρομολογεί νέες επενδύσεις και στους τρεις τομείς, ενώ προγραμματίζει σημαντική ενίσχυση της θυγατρικής της εταιρείας “ΚΕΝ ΑΕ” που δραστηριοποιείται στην εµπορία ενέργειας, σχεδιάζοντας να αναπτύξει, μέσω δικαιόχρησης, δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.
* Στη βιοµηχανική δραστηριότητα του οµίλου, σημειώνεται στην έκθεση του δ.σ. που συνοδεύει τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2016, αναµένεται αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 10% για το 2017. Εντός της χρονιάς, σχεδιάζεται η επέκταση των παραγωγικών χώρων του εργοστασίου της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, προκειµένου να καλυφθεί η αυξανόµενη ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας. Η επέκταση, αφορά κτιριακές εγκαταστάσεις 3.000 τ.µ. και νέο µηχανολογικό εξοπλισµό. Το περασμένο Νοέµβριο ολοκληρώθηκε η επένδυση της µητρικής σε έξι νέες µηχανές παραγωγής στο εργοστάσιο της ΒΙΠΕ Ηρακλείου. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στο επίπεδο των 2,5 εκατ. ευρώ ενώ ο νέος µηχανολογικός εξοπλισµός αναµένεται να αυξήσει την δυναµικότητα παραγωγής του εργοστασίου κατά 10% περίπου.
*Στις ξενοδοχειακές δραστηριότητες, η Καράτζης υλοποιεί επένδυση 16 εκατ.ευρώ για την ανέγερση νέου ξενοδοχείου στο ∆ράπανο Χερσονήσου. Πρόκειται για το 5 αστέρων Nana Princess, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο υφιστάµενο ξενοδοχείο της εταιρείας Nana Beach. Η νέα µονάδα θα διαθέτει 120 δωµάτια και 250 κλίνες σε µια έκταση 37 στρεµµάτων στο ∆ράπανο Χερσονήσου και θα δηµιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας. Το κόστος της αναµένεται να αγγίξει τα 16 εκατ. ευρώ, µε ενισχυόµενο κόστος 4,43 εκατ. ευρώ. Το project βρίσκεται σε προχωρηµένο κατασκευαστικό στάδιο και εκτιµάται ότι το ξενοδοχείο θα ανοίξει τις πόρτες του στην επόµενη τουριστική σαιζόν (Μάιος 2018). Για το 2017 αναµένεται αύξηση του κύκλου εργασιών στις ξενοδοχειακές δραστηριότητες του ομίλου της τάξης του 5%.
Σημειώνεται πως η θυγατρική ΣΤΕΛΛΑ ΠΟΛΑΡΙΣ ΚΡΕΤΑ Α.Ε. κατέχει έκταση παραθαλάσσιας γης στην Ιεράπετρα, στο νομό Λασιθίου, όπου μελλοντικά σχεδιάζει να κατασκευάσει πολυτελές θέρετρο 700 κλινών και συγκρότημα με μπανγκαλόου. Για το λόγο αυτό η οικογένεια Καράτζη βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλο τουριστικό οργανισμό.
*Τέλος, ως προς τις πωλήσεις του κλάδου φωτοβολταϊκών, η εταιρεία αναμένει σταθεροποίηση στις παραγόµενες µονάδες ενέργειας και των πωλήσεων αντίστοιχα. Επίσης, εξετάζονται επενδύσεις στο χώρο των αιολικών πάρκων.  Σε ότι αφορά στη “ΚΕΝ ΑΕ”, η εταιρεία προσδοκά να αποκτήσει σηµαντικό µερίδιο αγοράς µε την ανάπτυξη δικού της δικτύου καταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα, µε τη µέθοδο του franchise. Επίσης, η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια προµήθειας φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές και αναµένεται η έγκριση εντός του έτους.
ΠΗΓΗ: capital.gr