in ,

Επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν μειώσεις;

Διευκρινίσεις για το επίδομα άδειας και το δώρο Χριστουγέννων έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προς τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις μετατρέπονται σε εκ περιτροπής ή μερικής εργασίας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη που να λέει ότι μειώνουμε την άδεια ή το δώρο του εργαζόμενου».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει μείωση του επιδόματος και του δώρου, εξαιτίας της αντίστοιχης περικοπής του μισθού. Άλλωστε, τόσο το επίδομα όσο και το δώρο καθορίζονται από το ύψος των μηνιαίων αποδοχών των εργαζόμενων.

«Η προσαρμογή και στο δώρο και στο επίδομα θα γίνει στη βάση του μισθού που παίρνει στην τσέπη του» έσπευσε να εξηγήσει, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Και συμπλήρωσε: «Οπότε, αν γίνει μια προσαρμογή στον μισθό, σύμφωνα με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα υπάρξει μια αντιστοίχιση γι’ αυτούς τους τέσσερις μήνες».

Εν ολίγοις, θα υπάρξει μικρή μείωση στο δώρο και το επίδομα αδείας, αντίστοιχη της μείωσης των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας θα μετατραπούν προσωρινά από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα υπάρξει «κάλυψη» του χαμένου εισοδήματος σε ποσοστό 60%.

Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης ώστε να αποφευχθεί η περικοπή αυτή, ο κ. Βρούτσης εμφανίστηκε αρνητικός.

Εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό: «Στον γύψο το εργατικό δίκαιο, 100.000 δεν θα πιάσουν δουλειά»

«Η δυνατότητα. Η δημοσιονομική δυνατότητα είναι περιορισμένη» τόνισε, καταλήγοντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, έχουν το δικαίωμα να μετατρέψουν τις συμβάσεις των εργαζομένων από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το 50% του μισθού θα καλύπτεται κανονικά από τον εργοδότη, ενώ από το υπόλοιπο 50%, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 60% μέσω κρατικών κονδυλίων.

Στόχος είναι, επομένως, ο εργαζόμενος να δεχθεί μείωση της τάξης του 20% -και όχι 50%, όπως θα συνέβαινε χωρίς τη συνεισφορά του δημοσίου.

neakriti.gr