in

Εορτή του Αγίου Φωκά στην Κολοκύθα

Στο νησί Κολοκύθα Ελούντας τιμήθηκε   με πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό η εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Φωκά, Επισκόπου Σινώπης. Πλήθος κόσμου που μεταφέρθηκε με καράβια από την Ελούντα και τον Άγιο Νικόλαο είχε κατακλίσει τον ιερό ναό. Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος πλαισιωμένος από τον Ιεροκήρυκα της Iεράς Mητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Κατρίνη και κληρικούς της ενορίας.
Ακολουθεί το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.
 
Αγαπητοί μου αδελφοί και Σεβαστοί πατέρες, εδώ στην όμορφη άκρη της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, στην νήσο Κολοκύθα μαζευτήκαμε για να αναπέμψουμε  αυτό το ευλογημένο Σαββατόβραδο, την επιλύχνιο ευχαριστία στον Τριαδικό Θεό, στον Πατέρα, στον Υιό και στο Πανάγιο Πνεύμα, με αφορμή την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά, Επισκόπου Σινώπης.

Ευρισκόμενοι εδώ και ατενίζοντας το όμορφο φυσικό περιβάλλον, δεν μπορούμε παρά να αναφωνήσομε το «Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, τα πάντα εν σοφία εποίησας»  και το «Μέγας εί, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα Σου».
Αυτή την ευχαριστία και αυτή την δοξολογία αγαπητοί μου αδερφοί, αναπέμπομε απόψε σήμερα το Σαββατόβραδο , που ξεκινάει η πιο σημαντική ημέρα της εβδομάδος, που  ξεκινάει η Κυριακή από το Σάββατο το απόγευμα, κατά την οποία κάθε Κυριακή ολόκληρο το έτος  εορτάζομαι την Ανάσταση του Χριστού. Κάθε Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση του Χριστού,  γι΄αυτό βλέπεται και τα τροπάρια τα οποία ψάλλομε και το Σάββατο το βράδυ στον εσπερινό αλλά και την Κυριακή το πρωί  στην ακολουθία του Όρθρου έχουν αναστάσιμο  χαραχτήρα , έχουν αναστάσιμο περιεχόμενο, γιατί η Ανάσταση είναι η καρδιά της Πίστης μας και χωρίς την Ανάσταση δεν θα είχαμε Αγίους. Στην Ανάσταση του Χριστού πίστεψαν οι μάρτυρες και με την Ανάσταση του Χριστού δόθηκε η δυνατότητα σε όλους  να βρούμε τον χαμένο μας προορισμό , να ξανά αποκτήσουμε την Βασιλεία των Ουρανών, να καταστούμε Άγιοι όπως πραγματικά δημιουργηθήκαμε.
Ο Άγιος Φωκάς  που εορτάζομαι σήμερα έζησε πριν από 1.800 χρόνια και όμως παραμένει ζωντανός, παραμένει  παρόν , παραμένει αιώνιος, γιατί πίστεψε στον Χριστό, γιατί αγάπησε τον Χριστό , γιατί μαρτύρησε για τον Χριστό και αυτό είναι εκείνο που τον κάνει να βρίσκεται μαζί με τον Χριστό, για να πρεσβεύει για όλους εμάς που ήρθαμε σήμερα εδώ πέρα  να προσκυνήσουμε τον πανάγιο ναό του , τον ναό που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του.
 
Ο Άγιος Φωκάς έζησε πριν από  1.800 χρόνια σε ένα ευλογημένο τόπο, στον Πόντο. Η Σινώπη ήταν μια από τις μεγαλύτερες  πόλεις του Πόντου σε ένα μέρος όπου υπάρχουν αναρίθμητοι μάρτυρες, οι οποίοι μαρτύρησαν για την αγάπη του Χριστού. Ο Άγιος Φωκάς είχε την ευτυχία να έχει χριστιανούς γονείς, και επειδή οι γονείς έχουν ένα σημαντικό έργο και αυτό το σημαντικό έργο είναι η ανατροφή των παιδιών τους και κυρίως  να τα καλλιεργήσουν και να τα οδηγήσουν κοντά στον Χριστό, και αυτό ακριβώς έκαναν και οι γονείς του Αγίου Φωκά, ο Πάμφυλος και η Μαρία, που  δίδαξαν από μικρό το Ευαγγέλιο στον Άγιο Φωκά, τον δίδαξαν πιο είναι το θέλημα του Θεού και του είπαν πως έτσι πρέπει να πορεύεται για να είναι πραγματικός Χριστιανός και ο Άγιος Φωκάς από την μικρή του ηλικία αγάπησε τον Χριστό  και άρχισε να μελετάει το Ευαγγέλιο  όπου ήταν η πιο αγαπημένη του ασχολία η μελέτη του Ευαγγελίου. Σε όλη του την ζωή ο άγιος Φωκάς  ήταν δοσμένος στον Χριστό και στην αγάπη προς τον πλησίον. Όλη του η ζωή ήταν δοσμένη σε αυτά τα δύο  και τιμήθηκε  η προσφορά του, το ήθος του,  η εργατικότητα του,  από τους ανθρώπους της πόλεως του ,  τον οποίον μάλιστα τον εξέλεξαν και Επίσκοπο  της πόλης τους.
 Εκεί λοιπόν, ο Άγιος Φωκάς  προσπάθησε  να κατοικήσει και να ενδυναμώσει την χριστιανική πίστη, αλλά κατηγορήθηκε από τους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε  στον έπαρχο Αφρικανό, ο οποίος τον επέβαλλε σε πολλαπλά μαρτύρια, όπου στο τέλος εξέπνευσε και αποδήμησε εις Κύριον. Όμως παρέμεινε η χάρις του, παρέμεινε η ευλογία του, και δεν παρέμεινε μόνο στον τόπο όπου μεγάλωσε και διακόνησε αλλά σε ολόκληρη την οικουμένη.
 
 
Ο Άγιος Φωκάς κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο ήταν πολύ αγαπητός και πολύ γνωστός  και έγιναν αιτία τα πολλά θαύματα που έκανε ο Άγιος  προς τους ναυτικούς, γι΄αυτό βλέπομε σε πολλά παραθαλάσσια μέρη της πατρίδος μας να υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι  στον Άγιο Φωκά. Βέβαια αργότερα η τιμή στον Άγιο Νικόλαο επισκίασε την τιμή στο πρόσωπο του Αγίου Φωκά  και έτσι επικράτησε να είναι προστάτης των ναυτικών ο Άγιος Νικόλαος, όμως μέχρι την πρώτη βυζαντινή περίοδο ο προστάτης των ναυτικών ήταν ο Άγιος Φωκάς κι αν διαβάσουμε το Συναξάρι του, θα δούμε να αναρίθμητα θαύματα  τα οποία επιτελεί στους ναυτικούς  και τις μαρτυρίες των ίδιων των ανθρώπων που έβλεπαν τον Άγιο Φωκά  πάνω στα πλοία τους  σε όσους πίστευαν στον αληθινό Θεό και σε όσους επικαλούνταν τις πρεσβείες του.
Αυτό τον Άγιο αγαπητοί μου αδερφοί, ήρθαμε να τιμήσουμε απόψε και πραγματικά είναι μια πολύ όμορφη πνευματική ευκαιρία, να βρισκόμαστε  κάθε χρόνο εδώ, όχι μονάχα στις 23 Ιουλίου αλλά και στις 22 Σεπτεμβρίου όπου τιμάμε την μνήμη του, γιατί σήμερα εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του από την Σινώπη στην Κωνσταντινούπολη. Ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε και να τον παρακαλέσουμε τον Άγιο Φωκά, να γίνουμε και εμείς ζηλωτές με αυτόν, να έχουμε  ακριβώς την ίδια πίστη με αυτόν,  να μπορούμε με τις πρεσβείες του να ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε στην ζωή μας  το Ευαγγέλιο του Χριστού,  γιατί μονάχα έτσι αγαπητοί μου αδερφοί  θα βρισκόμαστε και εμείς μέσα στον ίδιο τόπο και μέσα στην ίδια χάρη  που βρίσκεται και ο Άγιος Φωκάς  τον οποίο τιμούμε εις τους αιώνας των αιώνων.
Επιμέλεια: Μαυρικάκης Ματθαίος