in ,

Εντολή για νέα μελέτη για τον αριθμό των αδειών δίνει ο Ν. Παππάς!

Λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων για τις τηλεοπτικές άδειες που περνούν στην επόμενη φάση, τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Παππά για “κρυστάλλινο διαγωνισμό” και εν αναμονή της τελικής δημοπράτησης καταμεσής του Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αναθέτει την“οριστική εμπειρογνωμοσύνη”(!!) σχετικά με τον αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης” στο  Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας.
Αφενός, το ερώτημα είναι τι σημαίνει “οριστική εμπειρογνωμοσύνη” όταν ο διαγωνισμός για τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας “τρέχει” ήδη (και μάλιστα βαίνει προς ολοκλήρωση) με αμετάκλητη την απόφαση της κυβέρνησης ο αριθμός τους να είναι τέσσερις – που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο, με το επιχείρημα του “χτυπήματος της διαφθοράς”. Αφετέρου, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκίνησε με βάση… προσωρινή εμπειρογνωμοσύνη.
Μάλιστα, σε σχετική γραπτή ανακοίνωση – απάντηση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παραδέχεται ότι ο διαγωνισμός διενεργείται με βάση την “προπαρασκευαστική εμπειρογνωμοσύνη” και ότι τελεί εν αναμονή της “οριστικής”. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται παράλληλα ότι: “ακολουθώντας τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, τις οποίες προβλέπει ο κανονισμός προμηθειών δημοσίου, αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, η “τελική πράξη”.
Το  Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας ίσως θυμίζει κάτι σε όσους έχουν παρακολουθήσει το θέμα του διαγωνισμού, αφού η κυβέρνηση στήριζε την απόφασή της για 4 μόλις άδειες σε… εμπειρογνωμοσύνη του ίδιου φορέα.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διενεργεί έναν διαγωνισμό από τον οποίο μπορεί να προκύψουν… 5 άδειες; Και τι έχει αλλάξει στην οικονομία (αφού κεντρικό επιχείρημα ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι πως η διαφημιστική πίτα ορίζει τον αριθμό των καναλιών) που να έχει αυξήσει τη διαφημιστική δαπάνη, από μόλις πριν μερικούς μήνες που είχαν επικαλεστεί την πρώτη εμπειρογνωμοσύνη, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους ότι μόνο 4 κανάλια χωράνε; Και τι έχει μεσολαβήσει ούτως ώστε να χρειαστεί να δαπανηθούν επιπλέον 20.000 ευρώ προς το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας; Έχουν αλλάξει οι συνθήκες; Πού είναι η “κρυστάλλινη διαδικασία”, και η αδιαβλητότητα ενός διαγωνισμού του οποίου οι προδιαγραφές είναι… προσωρινές;
Βέβαια, η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καταλήγει ότι “ο αριθμός των αδειών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, καθορίστηκε σε τέσσερις με τροπολογία του ν.4339/2015 τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, πολλώ δε μάλλον, εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας.”.
Τι θα γίνει ωστόσο αν η “οριστική εμπειρογνωμοσύνη” λέει κάτι διαφορετικό; Θα αγνοηθεί;
Η επίσημη ανακοίνωση – απάντηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

“Είναι πια σύνηθες, κάθε διοικητική πράξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να μεταφράζεται ως κατακλυσμός, τουλάχιστον, για την πορεία της αδειοδότησης των καναλιών. Τελευταία αφορμή, η παραλαβή της οριστικής μελέτης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, πόσο και πόσο μελάνι δεν χύθηκε για να εξηγηθεί ότι τον Φεβρουάριο έγινε η παραλαβή της προπαρασκευαστικής εμπειρογνωμοσύνης (με κεφαλαία γράμματα στο τεύχος που μοιράστηκε στους βουλευτές).
Ακολουθώντας τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, τις οποίες προβλέπει ο κανονισμός προμηθειών δημοσίου, αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, η “τελική πράξη”.
Ας μην επιχαίρουν λοιπόν, όσοι βλέπουν τη λέξη διαγωνισμός σε δημόσια έγγραφα: πρόκειται για την νόμιμη συνέχιση μιας διαδικασίας που άρχισε από τον περασμένο Οκτώβριο με την ψήφιση του ν.4339/2015 και όχι για τη διακοπή της.
Ας σημειωθεί δε ότι ο αριθμός των αδειών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, καθορίστηκε σε έσσερις με τροπολογία του ν.4339/2015 τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, πολλώ δε μάλλον, εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας”.
Η ανακοίνωση στη Διαύγεια
 
Εντολή για νέα μελέτη για τον αριθμό των αδειών δίνει ο Ν. Παππάς!
capital.gr