in

Ενοχή και για τους τρεις για τη δολοφονία του ηλικιωμένου στους Κάτω Αμυγδάλους πρότεινε η εισαγγελέας

Την ενοχή και των τριών κατηγορουμένων, όπως κατηγορούνται, ζήτησε  από το δικαστήριο η εισαγγελέας της υπόθεση της άγριας δολοφονίας του ηλικιωμένου στους Κάτω Αμυγδάλους, από τους τρεις νεαρούς που κάθονται στο εδώλιο.
Όπως ανέφερε η εισαγγελέας, το μεγάλο θύμα της υπόθεσης είναι ο Γιώργος Ατσαλάκης, ένα εύκολο θύμα, λόγω ηλικίας, που ζούσε μοναχικά και σήμερα δεν έχει κανέναν συγγενή εξ αίματος να υπερασπιστεί τον βίαιο θάνατό του, ενώ, όπως τόνισε, αυτό θα πρέπει να το κάνει το δικαστήριο με την απόφαση του.
Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι τον 79χρονο τον σκότωσε με τις πράξεις του ο 20χρονος, συνέβαλε ο 23χρονος που ήταν μαζί του ενώ ο 19χρονος που ήταν στο αυτοκίνητο, γνώριζε ότι πήγαιναν να ληστέψουν τον άτυχο ηλικιωμένο.
Οι απολογίες
Ένα μεγάλο “συγγνώμη” ζήτησε ,νωρίτερα, στη διάρκεια της απολογίας του ο 20χρονος βασικός κατηγορούμενος της άγριας δολοφονίας του ηλικιωμένου. ” Ό,τι και να σας πω είναι λίγο, μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, να ήμουν εγώ στη θέση του γέροντα και το λέω από την ψυχή μου αυτό” τόνισε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι υπηρετούσε ως αλεξιπτωτιστής στα Χανιά και είχε πάρει άδεια. Έκαναν μια μάζωξη στο χωριό του όπου άρχισαν να πίνουν από τις 6 το απόγευμα ως τις 2 τα ξημερώματα.
“Καταναλώσαμε 3 κανίστρες κρασί, 60 κιλά η κάθε μια” επισήμανε. Στη συνέχεια αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διασκέδαση τους στον Άγιο Νικόλαο μπήκε στο αμάξι με τους άλλους δυο συγκατηγορούμενους του και απο εκεί και πέρα ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θυμάται καλά παρα μόνο αποσπασματικά κάποιες σκηνές. Θυμάται ότι χτύπησε τον άνθρωπο με ένα ξύλο ελιάς που βρήκε απέξω, δε θυμάται τι συζήτησαν πριν, πως πήραν την απόφαση να πάνε να ληστέψουν τον γέροντα, ωστόσο είχε ακουστεί γι αυτόν στα καφενεία ότι είχε χρήματα. Ο ίδιος ανέφερε ότι στην αστυνομία που πήγε του είπαν ότι οι άλλοι δυο συγκατηγορούμενοι του είπαν ότι αυτός τα έκανε όλα και το αποδέχτηκε.
Ο 23χρονος συγκατηγορούμενος του στο πλαίσιο της απολογίας του ζήτησε ένα τεράστιο συγγνωμη από την οικογένεια του και την οικογένεια του θύματος αναφέροντας ότι ντρέπεται γι αυτό που έκανε. Όπως ανέφερε ο 20χρονος εκεί που διασκέδαζαν τον πήρε παραπέρα του είπε να πανε στο εξοχικό θύματος και να τον ληστέψουν ενώ όπως τόνισε ο τρίτος της παρέας που οδηγούσε το αυτοκίνητο δεν ήξερε τι επρόκειτο να κάνουν. Του είπαν να σταματήσει και να περιμένει τηλέφωνο τους για να πάει να τους πάρει. Ο 23χρονος ανέφερε ότι του επιτέθηκε ένας σκύλος και εκείνος έπιασε ένα ξύλο ελιας κα τον χτύπησε. Αυτό το ξύλο του το πήρε ο 20χρονος έσπασε την πόρτα του σπιτιού και μπήκε μέσα, τον ακολούθησε ενώ δεν ήξερε ότι ήταν ο άνθρωπος μέσα. Άκουσε μια φωνή και φοβήθηκε γιατί κατάλαβε ότι ήταν ο άνθρωπος μέσα και φώναζε να φύγουν.
Όπως σημείωσε ο 23χρονος, άκουσε χτυπήματα, βγήκε έξω ο 20χρονος και του ζήτησε τον αναπτήρα, μπήκαν μαζί μέσα και άρχισαν να ψάχνουν. Ο ηλικιωμένος καθόταν στο πάτωμα χτυπημένος στο κεφάλι και τους ρωτούσε τι θελουν. Ο 20χρονος μπήκε στο άλλο δωμάτιο και μετά είδε καπνούς. Ο 23χρονος έβγαλε έξω τον ηλικιωμένο και μετά έφυγαν αλλά στα 40 μέτρα ο 20χρονος του είπε ότι πρέπει να γυρίσει πίσω και επέστρεψε σε 2 λεπτά. οΣτη συνέχεια όπως ισχυρίστηκε ο 23χρονος, ο 20χρονος έβαλε φωτιά σε ένα βαρέλι πέταξε το ξύλο που κρατούσε, ένα πορτοφόλι και ένα βιβλιάριο που βρήκαν στο σπίτι.
Ο τρίτος νεαρος ο 19χρονος εξάδελφος του 23χρονου είπε ότι δεν ήξερε τι επρόκειτο να κάνουν, ότι του ζήτησαν να σταματήσει και ότι θα τον επαιρναν να παέι να τους πάρει. Νόμιζε ότι θα πήγαιναν σε κάποια φιλενάδα του 20χρονου, μάλιστα εκεί που περίμενε περνούσαν κάποιοι γνωστοί και τον πείραξαν και μετά από 20 λεπτά τον πήραν τηλέφωνο επέστρεψε να τους πάρει. Όπως είπε είδε αίματα πάνω στον εξάδελφο του και δεν ήθελε να τους πάρει στο αυτοκίνητο. Του είπε ωστόσο ο 20χρονος ότι έδειρε ένα άτομο και ο εξάδελφός του τον παρακαλούσε να φύγουν γιατί θα τους πιάσουν. ανέφερε ότι είναι αθώος
Η κατάθεση της μητέρας
Νωρίτερα  κατέθεσε η μητέρα του βασικού κατηγορουμένου, του 20χρονου από τον Άγιο Νικόλαο αναφέροντας “Ο γιος μου νιώθει τύψεις για αυτό που έγινε, δε νιώθει καλά” πριν λιποθυμήσει, αποχωρώντας από την κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου, όπου από το πρωί εκδικάζεται από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.  Η υπόθεση έρχεται στις Δικαστικές Αίθουσες εξ αναβολής, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω απουσίας του συνηγόρου υπεράσπισης Πέτρου Μαντούβαλου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Παρά την αποχή των δικηγόρων, η υπόθεση εκδικάζεται από το πρωί, καθώς οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους είναι προφυλακισμένοι. Η διαδικασία ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων.
Το χρονικό
Στο εδώλιο κάθονται τρεις φίλοι, ηλικίας 20, 23 και 19 ετών που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν τον ηλικιωμένο μέχρι θανάτου με ένα κούτσουρο ελιάς, ενώ έγινε προσπάθεια να τον κάψουν, προκειμένου να «σβήσουν» τα ίχνη του εγκλήματος. Προκαλεί ανατριχίλα ότι αν και βαριά χτυπημένος, ο γέροντας προσπάθησε να συρθεί έξω από το φλεγόμενο σπίτι. Η διαπίστωση ότι ήταν ακόμα στη ζωή, οδήγησε στο αποτελείωμα του με νέα πολλαπλά χτυπήματα.
Οι τρεις κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, ληστεία και εμπρησμό. Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι ήταν εκείνοι που εισέβαλαν στο σπίτι του γέροντα, ενώ ο «Βενιαμίν» της παρέας, μόλις 18 ετών τότε,  περίμενε στο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν παρκαρισμένο σε κάποια απόσταση.
Η μητέρα του 20χρονου, η οποία το βράδυ του περιστατικού βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας στον Άγιο Νικόλαο, κατέθεσε ότι ο γιος της επέστρεψε στο σπίτι “τύφλα” στο μεθύσι, ενώ και όλοι οι μάρτυρες που συμμετείχαν στην παρέα που διασκέδαζε πριν το τραγικό περιστατικό, κατέθεσαν ότι όλοι οι παριστάμενοι σε αυτό είχαν πιει πολύ.
“Ήταν σε άθλια κατάσταση ο γιος μου. Είχε πιει περισσότερο από όλους”, ανέφερε στο Δικαστήριο και ο πατέρας του 20χρονου, επισημαινόντας ότι μετά το περιστατικό ο γιος του δεν ήταν καλά, έκλαιγε και έλεγε ότι θέλει να αυτοκτνήσει.
Η δίκη διεξάγεται χωρίς πολιτική αγωγή. Η ανιψιά του θύματος αλλά και μια οικογενειακή φίλη που κατέθεσαν, αναφέρθηκαν στη ληστεία και τον ξυλοδαρμό που είχε υποστεί ο ηλικιωμένος, ένα χρόνο πριν το τραγικό συμβάν, και πάλι μέσα στο σπίτι του. “Μας είπε ότι ήταν δύο άγνωστα άτομα με κουκούλες” κατέθεσαν.
 

ΠΗΓΗ: cretalive.gr