in , , ,

Εμπλοκή για το Διαλυνάκειο νοσοκομείο Νεάπολης;

Βέτο στην τροπολογία με την οποία αλλάζει καθεστώς το «Διαλυνάκειο» Νοσοκομείο Νεάπολης για να διασώσει τα κληροδοτήματα και την αυτοτέλεια του, φάνηκε να βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί πως η απόφασή του θα είναι να καταψηφίσει κομμάτια του νομοσχεδίου για την Υγεία, στα οποία περιλαμβάνεται και η αυτονομία του Διαλυνάκειου.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφώνησε, εκφράζοντας την πρόθεση να μην ψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία στην οποία εκτός το Διαλυνάκειο, συμπεριλαμβάνεται υπο-άρθρο που προτείνει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για 6.000 φάρμακα, ενώ υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες Δυπεαρχών και άλλα θέματα που προβληματίζουν έντονα το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται τις συγκεκριμένες προβλέψεις και το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φέρεται έτοιμο να ψηφίσει συνολικά την τροπολογία, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλεκτικής ψήφισης επιμέρους άρθρων της τροπολογίας.

«Δεν είμαστε κατά του Διαλυνάκειου»
Για το θέμα που προέκυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου κ. Κωστής Δερμιτζάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ πως δεν είναι κατά της αυτονομίας του Νοσοκομείου και πρόσθεσε ότι έχει στηρίξει τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα τον αγώνα των κατοίκων.
«Το είπα και στην τοποθέτησή μου πως δεν είμαστε αντίθετοι με την αυτονομία του Διαλυνάκειου και στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας μου αναφέρομαι σε αυτό, ενώ επανέρχομαι και στο τέλος. Αντιδρούμε βέβαια στο γεγονός ότι τα υπόλοιπα Νοσοκομεία τα κάνει αυτόνομα και μετά τα ενώνει πάλι.
Είμαστε αντίθετοι με αυτό. Αλλά το κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι μπερδεύουν και άλλες διατάξεις που δεν έχουν σχέση με μόνο το συγκεκριμένο θέμα, αλλά φέρνουν μια τροπολογία που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην Υγεία. Αντίστοιχη στάση έχει και το ΚΚΕ και άλλα κόμματα, γεγονός που δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει», κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ονομαστική ψηφοφορία
Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία όπως και ανακοινώθηκε θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
Όπως διευκρίνισε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας, μιλώντας με δημοσιογράφους, το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνεί καθόλου με την τροπολογία αυτή, απλώς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ «να πάρει ξεκάθαρη θέση».
Το ενδιαφέρον στοιχείο τώρα εστιάζεται στον τρόπο που θα κινηθούν οι βουλευτές των διάφορων παρατάξεων της Βουλής αφού υπάρχει τόσο το Νοσοκομείο Νεάπολης, όσο και τα νοσοκομεία μικρών νησιών του Αιγαίου που με αντίστοιχους τρόπους παραμένουν σε καθεστώς αυτονομίας.

Ο Ι. Πλακιωτάκης
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με δήλωσή του αναφέρεται στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Την στιγμή που ο Νομός μας δίνει μία κρίσιμη μάχη για το μέλλον των νοσοκομείων μας, την στιγμή που αναγνωρίζεται ως δίκαιο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Νεάπολης η αυτονομία του νοσοκομείου Διαλυνάκειο και η διασφάλιση των κληροδοτημάτων του, τη στιγμή που ενισχύουμε με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού, που ολοκληρώσαμε την νέα χειρουργική πτέρυγα του Αγ. Νικολάου και την σύσταση ενός νέου Περιφερειακού Ιατρείου στο Μακρύ Γιαλό, ο ΣΥΡΙΖΑ δια των εκπροσώπων του βάζει τρικλοποδιά σε αυτή την προσπάθεια. Η πρόθεσή του να καταψηφίσει την τροπολογία που αφορά το Διαλυνάκειο αποτελεί μέρος της τακτικής του. Αυτοί που τάσσονταν «υπέρ λαού» τώρα αντιτάσσονται. Όμως, με τη στάση τους αυτή παραμένουν εκτεθειμένοι. Κάθε πολίτης του Λασιθίου αντιλαμβάνεται την υποκρισία τους μπροστά στα μεγάλα ζητήματα του Νομού μας».
Επίσης, κατηγόρησε για λαϊκισμό τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον εκπρόσωπό τους κ. Νότη Μαριά, με το σκεπτικό ότι έλεγαν πως συμφωνούσαν στην αυτονομία και την αυτοτέλεια αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα έπρεπε να εφαρμοστεί και για τα υπόλοιπα Νοσοκομεία του νομού.

ΠΗΓΗ www.anatolh.com