in ,

«Ελεύθερο» το Happy Birthday μετά από 80 χρόνια – Η ιστορία του τραγουδιού [VIDEO-PICS]

Το πιο διάσημο Happy Birthday στην ιστορία: Στις 19 Μαΐου 1962, η απαστράπουσα Μέριλιν τραγουδά «Happy Birthday, Mr. President» στον Πρόεδρο Τζον Κένεντι για τα 45α γενέθλιά του και οι 15.000 θεατές – φίλοι και χορηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος- που έχουν κατακλύσει το Madison Square Garden- σκανδαλίζονται.
Η κεντημένη με 2.500 πέτρες, τουαλέτα της στο χρώμα του δέρματος, είναι τόσο εφαρμοστή, ώστε τα εσώρουχα μοιάζουν περιττά…

Έχει το «Happy Birthday» πνευματικά δικαιώματα; Και εάν ναι, από πότε;
Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες αποφάσισε ότι το Happy Birthday to You μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα.
Το διασημότερο παιδικό τραγουδάκι όλων των εποχών δεν υπόκειται πλέον σε πνευματικά δικαιώματα.
Με αυτή την απόφαση, ο δικαστής απέρριψε τον επί δεκαετίες ισχυρισμό της μουσικής εκδοτικής εταιρείας Warner Chappell Music, η οποία ανήκει στον όμιλο Warner Music Group ότι το copyright είναι δικό της.
«Το ‘Happy Birthday’ είναι μετά από 80 χρόνια επιτέλους ελεύθερο. Η παρωδία τελείωσε» ήταν τα λόγια του δικηγόρου των εναγόντων.

Το παιδικό τραγούδι και η ιστορία του
Η μελωδία του «Happy Birthday to You» προέρχεται από ένα παιδικό τραγούδι με τίτλο «Good Morning to All», που έγραψε το 1883 η νηπιαγωγός Πάτι Χιλ (1868-1946), σε μουσική της αδελφής της Μίλντρεντ Χιλ (1859-1916), για τις ανάγκες  της διδασκαλίας της σ’ ένα νηπιαγωγείο στο Λιούσβιλ του Κεντάκι, όπου ήταν διευθύντρια.
Στις 4 Μαρτίου του 1924 το «Good Morning to All» εμφανίσθηκε μεταμορφωμένο σε τραγούδι γενεθλίων σ’ ένα βιβλίο, που επιμελήθηκε ο Ρόμπερτ Κόλμαν.
Το 1935, στο «Happy Birthday to You» αναγνωρίστηκαν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με δημιουργό τον αμερικανό συνθέτη Πρέστον Γουέρ Όρεμ (1865-1938).
Τα δικαιώματα του τραγουδιού αγόρασε το 1988 η Warner έναντι 18,16 εκατομμυρίων δολαρίων και από τότε θεωρεί ότι το τραγούδι προστατεύεται πνευματικά έως το 2030. Διακεκριμένοι αμερικανοί νομικοί έχουν αμφισβητήσει τον ισχυρισμό αυτό της εταιρείας και η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στα δικαστήρια.
H Warner χρέωνε περίπου 7.000 δολάρια για κάθε εμπορική χρήση του τραγουδιού, γι’ αυτό και οι κινηματογραφικοί παραγωγοί το αποφεύγουν και χρησιμοποιούν για την περίσταση το «For He’s a Jolly Good Fellow», που δεν έχει δικαιώματα.
Πάντως, μόνο για το 2008 η Warner συνέλεξε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τα δικαιώματα του τραγουδιού.

 
thetoc.gr με στοιχεία από: Guardian, sansimera.gr