in ,

Εκλογικός… “αποδεκατισμός” της ομάδας των 53 του ΣΥΡΙΖΑ

“Αποδεκατισμό” της ισχυρής εσωκομματικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ των 53 προκάλεσαν οι εθνικές εκλογές.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέλη των 53 δεν διαψεύδουν ότι η κατάρρευση της συγκεκριμένης τάσης μπορεί να συσχετίζεται με προσπάθεια αποδυνάμωσης κάθε φωνής εσωτερικής αντιπολίτευσης που θα διεκδικούσε μεγαλύτερο ρόλο μετά την ήττα, αλλά και λόγο στις εσωτερικές διαδικασίες.

Γεγονός είναι επίσης ότι διασώθηκαν αν δεν πριμοδοτήθηκαν όλοι οι “άνθρωποι του Προέδρου” του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εικόνα στην Α’ περιφέρεια Αθηνών, όπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξελέγη δεύτερος με 24.408 ψήφους, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Νίκο Φίλη (17.184). Τέταρτος εξελέγη ο Χριστόφορος Βερναδάκης (15.946).

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Τζανακόπουλος όσο και ο Βερναδάκης χρεώνονται από φίλους και εχθρούς ότι πολλές φορές υπέπεσαν σε επικοινωνιακά σφάλματα, αλλά και εσφαλμένες εκτιμήσεις, ωστόσο το Μαξίμου δεν θέλησε να τους βάλει στην άκρη.  Το ίδιο συνέβη και με τον Νίκο Παππά για τον οποίο έχουν ακουστεί και λεχθεί πολλά κατά καιρούς,  αλλά εξελέγη πρώτος με 29.332 ψήφους στον Νότιο τομέα Αθηνών.

Σε ότι αφορά την ομάδα των 53:

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει προβλήματα στο Βόρειο τομέα Αθηνών. Εξελέγη πρώτος με 47.465 ψήφους παρά το γεγονός ότι έφερε τα βαρίδια του υπουργού Οικονομικών (πόστο που παραδοσιακά επιβαρύνει τους υποψηφίους) αλλά και της παραδοχής του ότι επέλεξε να φορτώσει με νέα βάρη την μεσαία τάξη στην Ελλάδα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα μείνει όμως σχεδόν μόνος στην νέα Βουλή αφού οι βουλευτές που ανήκαν στην εσωκομματική του τάση δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.

Αναλυτικότερα:

  • Στον Βόρειο τομέα Αθηνών η  Αννέτα Καββαδία έμεινε στην 8η θέση με 12.151 ψήφους. Την πέρασε έως και ο Τέρενς Κουίκ χωρίς πάντως να καταφέρει να εκλεγεί καταλαμβάνοντας  την πέμπτη θέση (14.130).
  • Στον Δυτικό τομέα Αθηνών η Βασιλική Κατριβάνου κατέλαβε την 7η θέση (10.574) και δεν εξελέγη.
  • Στον Νότιο τομέα Αθηνών εκτός έμεινε ο δραστήριος Νίκος Ξυδάκης που αν και δεν είχε στενή σχέση με την ομάδα των 53 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «παρατηρητής» των εσωκομματικών διεργασιών. Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την έκτη θέση (16.917). Αντίθετα ο Γιώργος Κυρίτσης έπεσε στην ένατη θέση (13.650) πιο κάτω και από την Κατερίνα Παπακώστα  έβδομη με 13.807ψήφους.
  • Εκτός και ο Χρήστος Καραγιαννίδης στο νομό Δράμας (3.154) που είδε να εκλέγεται ο συνυποψήφιος του Θεόφιλος Ξανθόπουλος (4.363).
  • Μεγάλη η ήττα και για τον Μάκη Μπαλαούρα στον νομό Ηλείας (7.771) που είδε να εκλέγεται στη θέση του ο Χαράλαμπος Καλαματιανός με 13.919 ψήφους.
  • Στα Ιωάννινα δεν επανεξελέγη ο Χρήστος Μαντάς (τρίτος με 7.692 ψήφους).
  • Ίδια η εικόνα και στις Σέρρες, τρίτη χωρίς να καταφέρει να επανεκλεγεί η Αφροδίτη Σταμπουλή (4.399).

Ισχυρός παρέμεινε αντίθετα στην Α΄ Πειραιώς ο Θοδωρής Δρίτσας που επανεξελέγη με διαφορά πρώτος με 10.453 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι η σύντροφος του και μέλος της ομάδας των 53, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανακοίνωσε πριν τις εκλογές την απόφαση της μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Επανεκλέγεται τέλος και η Θεανώ Φωτίου στο Νότιο τομέα Αθηνών. Δεύτερη μετά τον Νίκο Παππά έλαβε 26.142 ψήφους.

πηγη Thetoc.gr

φωτο intime