in , ,

Εκλογές και Κεντροαριστερά.

…γράφει ο Μανόλης Πλατής
Οι εποχές που τα πολιτικά κόμματα διαμορφώνονταν κάτω από την ηγετική φυσιογνωμία αρχηγών, αυτών που έδιδαν τα κύρια χαρακτηριστικά του πολιτικού χώρου, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει παρέλθει και έχει παρέλθει, γιατί για να επιτύχει και να έχει συνέχεια το όλο εγχείρημα, πρέπει να έχεις την τόλμη να μπορείς να έρθεις σε ρήξη προκειμένου να κτίσεις το καινούργιο.
Σ’ αυτή λοιπόν την πολιτική συγκυρία, οι αρχές οι οποίες πρέπει να χαρακτηρίζουν τον κάθε υποψήφιο, είναι η συναίνεση και η διαρκής συνεργασία, πάνω σ’ ένα κάδρο αξιών, ιδεών και στόχων, που θα έδιναν ξεκάθαρα προς τα έξω , το πολιτικό στίγμα αυτού του εγχειρήματος, αλλά και θα ελαχιστοποιούσε τις οποιοσδήποτε πιθανές ερμηνείες.

Αν όμως στοιχείο συνύπαρξης είτε πολιτικών αρχηγών είτε προσώπων είναι η συναίνεση, πρωτεύον στοιχείο της διεύρυνσης αυτού του εγχειρήματος είναι η πειθώ. 


Είναι οι αλήθειες, που χτίζουν τη σχέση μεταξύ πολίτη και πολιτικών δυνάμεων, στηριζόμενες στη σχέση αξίας λόγου και πράξεων.
Είναι η πείρα, τα πιστεύω σου, που σε πόνεσαν και σε κάνουν να θέλεις να τα αλλάξεις.
Είναι τα ακούσματα του απλού κόσμου και τα οποία θα διαμορφώσουν το πλαίσιο και το συμβόλαιο με αυτούς που επιλέγεις να είσαι.
Είναι η ρήξη, πρώτα απ’ όλα με τον ίδιο σου τον εαυτό, αν πιστεύεις ότι « η εξουσία πηγάζει από τον λαό για το λαό »,σ’ ένα συνεχές και διαρκές συμβόλαιο ανανέωσης και εμπιστοσύνης.
Είναι ο σεβασμός στην αρχή της ισοπολιτείας, όχι μόνο της ψήφου, αλλά στην αρχή των ίσων ευκαιριών και όχι των τζακιών.


Είναι το ξεπέρασμα του φόβου για το νέο, των οραμάτων, αυτών για τα οποία σε εμπιστεύτηκε ο απλός πολίτης, ανοίγοντας του δρόμο ελπίδας για ένα καλλίτερο αύριο.


Είναι η δύναμη που σου δίνει ο κόσμος, να μιλήσεις ΕΣΥ γι’ αυτόν κι όχι ν’ αφήνεις άλλους, φοβίζοντας τον κάθε στιγμή κάθε λεπτό.


Είναι να πιστεύεις, ότι έχεις και διαθέτεις, όλα εκείνα τα μέσα, για να μπορέσεις να μεγαλώσεις τη πίτα, με ξεκάθαρους πυλώνες ανάπτυξης και προτεραιοτήτων στις ανάγκες της κοινωνίας.


Είναι όταν μπορείς να οριοθετείς, με ποιους και πώς θα πορευτείς την ερχόμενη μέρα.
Είναι όταν ξέρεις τη θέση σου στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο και ζητάς, χωρίς να επαιτείς , αυτά που πρέπει να πάρεις, αλλά και να δώσεις. 


Αν πιστεύεις ότι δεν θα είσαι δεκανίκι κανενός, αξίζεις, αν πιστεύεις όμως, ότι τη μάχη θα την κερδίσεις τότε είσαι ΗΓΕΤΗΣ και σ’ ακολουθώ.