in

Εκλογές ΗΠΑ για γερά νεύρα

Έφτασε η ώρα που θα «μιλήσει» η κάλπη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις επόμενες ώρες θα κριθεί αν θα είναι ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν στην θέση του ισχυρότερου ανθρώπου του πλανήτη τα επόμενα 4 χρόνια. Αν οι δημοσκόποι έχουν κάνει καλά, τη δουλειά τους και επιβεβαιωθούν, το πιο πιθανό να ο επόμενος Προέδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι ο Μπάιντεν. Θα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά ή θα πάμε σε μια έκπληξη όπως το 2016 και μια νέα τετραετία με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο;
Τα δύο τρίτα των πολιτειών έχουν αποφασίσει, ο Τζο Μπάιντεν εξασφαλίζει πολλές εξ’ αυτών που παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ κερδίζει σε ρεπουμπλικανικά προπύργια, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα σε σημαντικές πολιτείες – κλειδιά. Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για μια γρήγορη «νίκη νοκάουτ» σε πολιτείες του Ρεπουμπλικανού προέδρου – εξαιρουμένης όπως φαίνεται της Αριζόνα – έχουν διαψευστεί προς το παρόν, όπως στην περίπτωση της Φλόριντα.
Ο Τραμπ έχει ανατρέψει μέχρι στιγμής τις δημοσκοπήσεις σε αρκετές πολιτείες με σημαντικότερη τη Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας ακόμη περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι το 2016 αλλά ο Μπάιντεν πιθανώς να κερδίσει, όπως εκτιμά το Fox news, την Αριζόνα με τους μόλις 11 εκλέκτορες, που είχε κατακτήσει ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια. Η Αριζόνα, θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου.
Τα μάτια στρέφονται τώρα στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολών ψήφων και της περίπλοκης καταμέτρησης μπορεί το αποτέλεσμα να αργήσει και η αγωνία να συνεχιστεί.